diumenge, 15 de maig del 2011

Contact (1997)

L'univers és un espai desconegut i irresistiblement atractiu que a tots ens crida l'atenció. De ben segur que més d'una vegada, contemplant les estrelles, ens hem preguntat què hi ha més enllà, i si mai hi podriem arribar.



Potser és part de la condició humana preguntar-se si hi ha homenets verds que ens observen. Potser també ho és el fet de veure objectes voladors que cauen cada dos per tres a la superfície del planeta, malgrat que en el 99% de casos es tracti de poc més que d'al·lucinacions o confusions del plat volador en qüestió amb un avió o alguna sonda d'aquelles que llencen els ionquis per fer experiments dels seus.

I és clar, allà on hi ha sentiments barrejats amb al·lucinacions, és quan Hollywood fa la seva aparició: aprofitant-se dels nostres punts febles com a homínids (que en tenim, i molts) i barrejant-los amb la religió, molt present a la ment de Ianquilàndia. I com que és la primera potència mundial, ens ho hem d'empassar tots.

Estrenada l'any 1997, i dirigida per un tal Zemeckis, Contact és una pel·lícula que la majoria de mortals devem haver vist, que recull molt bé les inquietuds de les ments americanes i en fa una síntesi que dura gairebé dures (volia dir dues) hores, plena de romanticisme, al·lucinacions i homenets, però no pas verds; això és el que la majoria d'americans anomena "ciència". El fet és que la ciència, fora de Hollywood, sol ser bastant més dura. Per exemple, a diferència del que es diu a Hollywood...



-La probabilitat que dues civilitzacions intel·ligents, capaces de comunicar-se, visquin alhora a l'univers, que com sabeu, és força més gran que Ianquilàndia, és d'un 1 precedit per uns 30 o 40 zeros amb una coma a darrere del primer. Això és així, perquè les civilitzacions són transitòries: penseu en el temps que ha transcorregut entre l'aparició de vida i l'aparició del SETI: gairebé 4 bilions d'anys, com qui diu res!
-Ser intel·ligent no ho és tot per poder fer Contact: cal poder construïr antenes amb un radi de la mida d'un camp de futbol i entendre-hi de longituds d'ona, una cosa que de moment, els dofins no saben fer, per més llestos que siguin.
-Viatjar entre planetes no és possible amb un plat volador: les distàncies entre galàxies són enormes, i les nostres vides, insignificants: encara que ens embarquessim en un plat volador, ens passariem el que ens queda de vida per arribar fins a Júpiter, que queda dins del sistema solar, i no, no té homenets verds, només una gravetat que ens aixafaria el plat volador amb nosaltres dins com una llauna de Coca-cola, un fred que deixa el refugi àrtic dels neandertals en ridícul i una barreja de gasos tòxics irrespirables.



-Viatjar entre planetes amb un forat de cuc no és possible: malgrat que els forats de cuc apareguin a tot arreu (Stargate i d'altres) com la sol·lució màgica que va mig inventar l'Einstein, sembla ser que no s'han vist mai a la natura: són models teòrics, sobre el paper. I encara més: en cas de poder existir, les condicions d'un forat de cuc són tant antihumanes (gravetat i radiacions altíssimes) que no aguantaríem ni una milicentèsimasexagesimal de segon: quedaríem literalment desintegrats.
-No hi ha cap indici que els homenets verds ens hagin visitat mai. Ni tant sols que s'hagin apropat al nostre sistema solar. Ni tant sols que existeixin a la nostra galàxia. Malgrat totes les abduccions descrites, els plats voladors que ens visiten cada 5 minuts, i les previsions del SETI que ens diuen que farem Contact abans del 2025, la realitat és que estem més sols que l'últim neandertal.

Veient que potser m'he allargat massa, passaré a fer un breu comentari d'una pel·lícula (Contact) que se'ns presenta com a científica. Agafeu-vos fort: l'americana protagonista (Jodie Foster) perd el pare mentre estan observant les estrelles al balcó de casa (molt melancòlic) de gran estudia una carrera relacionada amb l'astronomia, la física, la biologia i qualsevol ciència "dura" però no vol una feina estable, sinó passar-se les hores observant el cel, encara que no en guanyi ni per comprar-se uns texans. Tothom se n'enriu fins que els homenets verds del cel li envien un senyal des d'una estrella anomenada "Vega" que la protagonista percep amb uns cascos d'escoltar música (!!!!!!!!!!!!!!!).



El senyal són uns plànols molt complicats de desxifrar per enviar un homínid dins d'una màquina, però això no se sap perquè, no s'ha de pensar en dues dimensions, sinó en tres (això tant complicat ho resol el matemàtic més llest del planeta) i... és clar, al final es construeix el vehicle espacial que un fanàtic religiós es carrega amb una bomba (això és Amèrica...), però OH! Hi ha una altra màquina igualeta al Japó, perquè tal com diu el matemàtic: la primera norma de les despeses governamentals és: no facis només una cosa si en pots fer dues pel doble de preu. Flipant!!!!
Encara flipareu més, quan a la màquina, construïda pel govern japonès, hi volen enviar un americà. I encara més quan s'obre el foradet de cuc, ningú no sap com. Potser els ETs tenen un comandament a distància? Al foradet de cuc, molts crits i tremolors del vehicle espacial fins la protagonista arriba en una platja (!!!!) on s'hi troba el seu pare (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!). No, en principi no és el seu pare, sinó un ET que li ha llegit els pensaments i ha "vist" com era el seu pare. Li explica 4 coses, com ara que l'espècie humana és meravellosa, que així seria menys traumatitzant, i que ja és hora de tornar cap a casa, perquè d'aquesta manera és com s'ha fet durant milions d'anys (!!).



El millor és el final: tothom busca la prova (perquè els ETs s'han encarregat d'esborrar el vídeo) que la protagonista ha fet Contact, i no la troben enlloc. Voleu saber per què els ETs han esborrat el vídeo? Molt bé, us ho diré: perquè la protagonista, que en teoria no creu en Déu, revisi els seus pensaments: potser sí que déu existeix. Potser sí que les al·lucinacions són veritat. Potser sí que qualsevol cosa és possible, només perquè hi hagi gent que ho cregui fermament, encara que la ciència digui el contrari. És com si la protagonista hagués agafat una rabieta amb déu per haver-li pres el pare, i que s'hagi fet perdonar (déu) a través dels ETs.

I d'això en teoria se n'encarrega una civilització avançada que ha estat capaç de construïr antenes prou potents com per enviar missatges a uns quants anys llum de distància i de manipular forats de cuc amb un comandament, a anys llum, també. Vosaltres no ho trobeu al·lucinant, fins a quins extrems pot arribar, la ment humana?



Com és possible que una pel·lícula com aquesta tingui la barra de presentar-se com a "científica", si és un insult a la ciència? Plena d'al·lucinacions per tot arreu, romanticisme i religió, Contact només pot aspirar a ser una pel·lícula més de les milers que s'han fet sobre extraterrestres. La única ciència que hi trobo en aquesta pel·lícula és la d'aprofitar les febleses de la condició humana per fer calaix.

8 comentaris:

  1. La verdad es que es una peli superdecepcionante, la presentaban como una aproximación científica al tema de la vida extraterrestre, y resulta que es un bodrio pseudo-científico y espiritualista. Para eso prefiero 1000 veces las pelis palomiteras de invasiones de marcianos.

    ResponElimina
  2. "Para eso prefiero 1000 veces las pelis palomiteras de invasiones de marcianos. "

    100% d'acord amb tu! Mars Attack li dóna mil voltes, com a mínim es divertida.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Sabies que jesucrist va existir i en realitat era l'amic humà d'un tal Ashtar Sheran ( "generalmente descrito como el comandante general de una confederación estelar encargada de vigilar la evolución cultural de las razas inteligentes de la Vía Láctea")????

    http://es.wikipedia.org/wiki/Ashtar_Sheran

    ResponElimina
  5. jejeje als americans els agrada posar a Déu a tot arreu! A mi em fan molta llàstima varis amics que tinc, estudiants de ciències a més, que estan convençuts de complots extraterrestres al nostre entorn, federacions galàctiques, extraterrestres bons i dolents, i que els primers ens intenten protar pel bon camí però que només parlen amb alguns frikis o marginats socials que en són els missatgers... per no sé quines paranoies que mai arribo a retenir a la memòria tot i la seva superioritat tecnològica no tenen millor manera de convèncer-nos de la seva existència... buf, no sé, massa místic tot. A més molts d'ells tenen aspecte humà, molta gent creu que els humans hem estat portats d'un altre planeta! O que ens van portar de mart! O que sóm híbrids amb extraterrestres! Ignoren completament els blogs com el teu i serien capaços de dir que tu, Maria Lluïsa, ets una alienigena que per motius que escapen del nostre enteniment t'inventes històries de l'evolució dels homínids per a confondre'ns! En canvi llegeixen llibres pseudocientífics que els omplen el cap de bajanades i no donen proves de res ( les editorials han tingut molts collons d'atrevir-se a publicar-los trobo). A més d'insultar les pintures rupestres, els calendaris inques i les sorprenents línies de Nazca ( més altres suposats jaciments arqueològics ocultats pels governs on s'havien trobat gegants procedents deMarc) dient que van ser fets inspirats o realitzats amb l'ajut des visitants exteriors! Puadhhj

    Són completament obtusos! A vegades o trobo repulsiu! Sembla que la vida no sigui prou especial per a ells, diuen que senten que hi ha d'haver alguna cosa més! Però són cecs, l'evolució es fascinant i encara que sigui altament improbable arribar a conèixer vida extraterrestre, i menys una altra civilització avançada, no tenim excusa per avorrirnos en aquest planeta!

    Perdó però em toca tractar aquests temes massa sovint amb persones íntimes i em treuen completament de pollaguera! Sem crispen els nervis només de sentir esmentar els ovnis extraterrestres!

    VÒOOOOOOOMITTTTTTTTT!

    ResponElimina
  6. "Sabies que jesucrist va existir i en realitat era l'amic humà d'un tal Ashtar Sheran ( "generalmente descrito como el comandante general de una confederación estelar encargada de vigilar la evolución cultural de las razas inteligentes de la Vía Láctea")????"

    Si tens ganes de riure fort amb Jesús i els extraterrestres, et recomano aquest blog:

    http://grupoelron.org/

    És tant rematadament genial, algun dia d'aquests li haig de dedicar una entraaaadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ResponElimina
  7. "A mi em fan molta llàstima varis amics que tinc, estudiants de ciències a més, que estan convençuts de complots extraterrestres al nostre entorn, federacions galàctiques, extraterrestres bons i dolents, i que els primers ens intenten protar pel bon camí però que només parlen amb alguns frikis o marginats socials que en són els missatgers... "

    què dius!? Això passa a la UB? xdddddd
    Jo no puc tenir tanta fantasia, m'agradaria, és guai, mola pensar que uns ETs de l'altra banda de la galàxia t'han escollit a tu com el seu únic missagter i tal... però sempre acabo tocant de peus a terra.

    "A més molts d'ells tenen aspecte humà, molta gent creu que els humans hem estat portats d'un altre planeta! "

    I si els neandertals fóssin aquí, i fossin tant egocèntrics com nosaltres, els imaginarien com ells, amb la visera i els pectorals de superman. Una prova més de que no existeixen...

    "i serien capaços de dir que tu, Maria Lluïsa, ets una alienigena que per motius que escapen del nostre enteniment t'inventes històries de l'evolució dels homínids per a confondre'ns! "

    Jo una alienígena? OOOOOhhh! Envia'ls petons de part meva, des del Món Neandertal (un planeta d'un univers paral·lel on els neandertals NO s'han extingit)

    ResponElimina
  8. "A més d'insultar les pintures rupestres, els calendaris inques i les sorprenents línies de Nazca ( més altres suposats jaciments arqueològics ocultats pels governs on s'havien trobat gegants procedents deMarc) dient que van ser fets inspirats o realitzats amb l'ajut des visitants exteriors! Puadhhj"

    Això dels calendaris inques està més vist que l'anar a peu. Només cal mirar Hollywood: el 50% de les pel·lícules s'han rodat en algun país llatinoamericà. És el mateix que aquella predicció del calendari Maia que diu que l'any 2012 s'ha d'acabar el món.

    "Sembla que la vida no sigui prou especial per a ells, diuen que senten que hi ha d'haver alguna cosa més! Però són cecs, l'evolució es fascinant i encara que sigui altament improbable arribar a conèixer vida extraterrestre, i menys una altra civilització avançada, no tenim excusa per avorrirnos en aquest planeta!"

    Hi estic d'acord. Poder recuperar ADN de fa 40.000 anys és meravellós! I pensar en la possibilitat de clonar un ésser viu que està extingit, també! I si descobrim que estem sols, això també seria fascinant, tant com el fet que a partir d'uns quants àtoms haguem evolucionat fins a un punt que ens preguntem com va començar tot... i ho poguem descobrir!!!

    "Perdó però em toca tractar aquests temes massa sovint amb persones íntimes i em treuen completament de pollaguera! Sem crispen els nervis només de sentir esmentar els ovnis extraterrestres!"

    xD. Però, realment són científics aquests contactes que tens? Em costa força de creure, i en tot cas, si és cert, vol dir que es passen el curs jugant a cartes al bar, volia dir establint contactes amb una civilització molt més avançada que ens pot ajudar a millorar com a espècie.

    ResponElimina