La patrilocalitat és un mecanisme reproductiu social present en el 70% de les societats humanes modernes, i que consisteix en intercanviar les nenes quan arriben a la pubertat amb altres grups diferents d'on s'han criat. Aquesta pràctica, malgrat dolorosa per les joves adolescents, ajudava a evitar l'endogàmia.
Gràcies als estudis d'ADNmt del Sidrón, sabem que molt probablement els neandertals també practicaven aquest sistema. No sabem si les nenes eren intercanviades amb grups més o menys amics, no sabem tampoc si aquests esdeveniments tenien lloc quan s'ajuntaven diversos grups per fer una gran cacera, ni com s'ho prenien les mares neandertals. El que sabem és que, el grupet de neandertals del Sídrón, que segurament constituien el que ara anomenem vulgarment "família" (però que d'altres prefereixen els termes "grup reproductor" pels neandertals, que queden més adequats amb l'estatus de brutes que no pas una paraula tant delicada com és família) molt probablement es va intercanviar femelles d'un altre grup. Això és així perquè mentre que els mascles mostraven vincles clars entre ells, és a dir, que segurament els havien parit una o molt poques mares, les femelles en canvi no semblaven estar relacionades entre sí. Això podria voler dir que provenien d'altres famílies, què caram.
Un estudi que AAAAGHHH no té ni abstract o resum (això sí que em fa ràbia) i que per postres és de pagament, com no podia ser de cap altra manera, perquè la llei de Murphy és certa i ben certa, porta el següent títol: Inconclusive evidence for patrilocality in Neandertals
No sabem si un grup de tant pocs individus ens serveix per poder obrir-nos una finestra dins del món neandertal, ni si l'ADNmt sol és suficient per arribar tant lluny, però això és tot el que tenim. Fins que les boques neandertals no ens ho expliquin, i tot indica que no faran, haurem de treballar amb les eines de què disposem.
Per part seva, Lalueza ja ha contestat als de l'Inclonclusive amb el següent article: Reply to Vigilant and Langergraber: Patrilocality in Neandertals is still the most plausible explanation
Aquest, com podeu suposar, tampoc no té resum, però no li cal pas: fixeu-vos en la claredat, la transparència, la lluentor dels títols dels articles: parlen per sí sols, és com si els poguessis palpar, és com si gairebé els sentissis bramar de tant expressius que són.
I doncs, al final els neandertals tenien patrilocalitat o no? No ho sabem, però si haig d'apostar, aposto per en Carles. Al cap i a la fi ell és qui va elaborar l'estudi, i bah, si al final resulta que no feien servir la patrilocalitat, aquells que els van titllar de pederastes quan va aparèixer la notícia ara s'hauran d'empassar la llengua. I és que la torrada quan cau, sempre toca primer a terra pel lloc ple de mermelada.
Hola Maria Lluisa!!
ResponEliminaComo bien dices, esto es todo lo que tenemos; por otra parte, no creo que abunden los restos de una familia o un clan que hayan fallecido al mismo tiempo y por lo tanto puedan ser objeto de esta conclusión tras analizar el adn.
Pueden existir restos de varios individuos en otros yacimientos, no se, pero según las aclaraciones de Carles Lalueza habían fallecido al mismo tiempo, y es en esta circunstancia cuando me imagino podrán analizar si tienen lazos de parentesco porque pertenecen a la misma época, y no restos dispersos de distintas épocas, o con un intervalo de cientos o miles de años entre un resto y otro.
Yo también apuesto por Carles.
Un saludo!!
Exactament!
ResponEliminaEl Sidrón és un cas excepcional: trobar 12 neandertals relativament ben conservats, l'un al costat de l'altre i que van morir tots alhora és una cosa que segurament no es tornarà a repetir.
L'anàlisi d'ADN nuclear podria ajudar a aclarir els lligams de parentiu entre els diferents individus, a més a més de proporcionar-nos informació útil sobre els neandertals i nosaltres mateixos :)