Fa poc comentava un estudi que es centrava en el Nord d'Àfrica i la importància que hauria pogut tenir en l'evolució humana. No cal ser gaire llest per adonar-se que el nord d'Àfrica ha gaudit d'una deixadesa arqueològica exemplar, sense cap paral·lel al món. No obstant això, el nord d'Àfrica és una regió interessant des d'un punt de vista neandertal i també anatòmicament modern, perquè de fet s'hi han trobat cranis molt antics, de 160.000 anys, i que podrien estar relacionats amb la primera expansió africana.
Aquest és el cas de Jebel Irhoud. Jebel Irhoud no és pas una persona, sinó una cova de gran importància arqueològica situada a uns 100 quilòmetres de Marraqueix, al Marroc. En aquesta cova l'any 1991 s'hi van trobar uns quants individus, dos adults i dos nens, alguns força fragmentats però d'altres han sabut conservar el crani gairebé intacte, i que han estat datats en 160.000 anys. Com a prova de l'originalitat arqueològica, els individus han estat batejats amb el mateix nom de la cova i per no crear confusions s'hi ha posat un numeret al darrere: 1, 2, 3 i 4.
El cas és que els adults amb calavera feien una cara de neandertals que no se l'aguantaven, i es van considerar neandertals nord-Africans, fins que un estudi de l'any 2007 ho va desmentir. Les calaveres dels JI 1 i 2 no són pas neandertals encara que en facin la cara, sinó humans moderns semblants als d'Skhul i Qafzeh de l'orient mitjà i alguns fòssils africans com ara Omo 1 i 2, que com sabem, també mostraven certes particularitats als cranis.
Per pacificar una mica més l'ambient no hi ha res millor que escoltar les sàvies paraules d'Emiliano Aguirre, un antropòleg gallec, que diu el següent: "Yo conozco fósiles que son mezcla de neandertal y moderno, y si no se reconoce es porque no se quiere reconocer. Pero los hay y los he tenido en la mano. Fósiles de Yebel Irhoud (Marruecos), descubiertos en los años 50, un par de cráneos y algunas mandíbulas, que tienen rasgos faciales de moderno y el cráneo neandertal. En Irak, Palestina, Israel, hay otros que son un poco al revés; lo que tienen en la cara como el neandertal y el cráneo más ancho en la frente, ésta más levantada y el occipital no terminado en punta sino más redondo. Se les llama 'neandertales de Levante', pero antes de los neandertales esa zona ya estaba ocupada por 'modernos'. Los neandertales de Levante se parecen más a nuestros antepasados africanos que a los neandertales europeos. Por algo sería."
Tot plegat sembla una mica contradictori. Que al principi es digués que eren neandertals, després que eren moderns, i ara aquest bon home que digui això... el fet que els JI mostrin similitud amb Skhul i Qafzeh podria ser degut precisament a la seva neandertalitat comuna, però també és possible que aquest home sigui un Trinkatosfèric i vegi híbrids per tot arreu, però també cal tenir en compte que és 100% cert això que els neandertals del llevant eren perceptiblement diferents dels seus contemporanis europeus, i alhora eren més afins als humans moderns.
Com que no se sap del cert a quina espècie o subespècie pertanyien els JI, el que faré serà penjar-ne unes imatges on queden ben fotogènics i que cadascú hi digui la seva, tu:
Honestamente, a mí Djebel Irhoud no me parece nada neandertal. Puede ser "arcaico" como tendiendo a H. rhodesiensis o algo así pero no neandertal.
ResponEliminaPero mujer, Emiliano Aguirre no es "un antropologo gallego" cualquiera, es uno de los padres de la paleoantropología española, un autentico "pope" de la paleontología de vertebrados, y el maestro del 99% de los paleoantropólogos españoles que hoy firman articulos en revistas de prestigio. Dirigió durante más de una década las excavaciones de Atapuerca y "de aquellos polvos vienes estos lodos" (en el buen sentido). No se si se puede decir que es "trinkaus-tosferico" pero desde luego sí se puede afirmar que no tiene nada que envidiar al estadounidense como autoridad. Vamos, que no tiene que estar en la "orbita" nadie, Aguirre, puede coger su opinión y sostenerla el solito tranquilamente... que razones y conocimiento demostrado tiene de sobras.
ResponEliminaEn cuanto a los craneos que pones, sin saber yo nada de eso, te doy mi opinión: si son los de Djebel Irhoud, pues si que me parece que tienen rasgos muy neandertales, pero claro, podrían ser rasgos "familiares", heredados de los erectus por la linea antecessor-heidelbergensis, hasta los neandertales.
"Honestamente, a mí Djebel Irhoud no me parece nada neandertal. Puede ser "arcaico" como tendiendo a H. rhodesiensis o algo así pero no neandertal. "
ResponEliminaTens raó, és perfectament possible que fossin descendents dels avantpassats comuns dels neandertals i humans moderns d'alguna manera. Doncs jo sí que veig afinitats amb els neandertals, o almenys els veig més neandertals que qualsevol crani d'humà modern, sobretot pels arcs superciliars que tenen i el crani estirat cap enrere, però com molt bé dius tu, podrien ser característiques compartides, a més a més, no es té constància que els neandertals habitessin el nord d'Àfrica fa 160.000 anys.
"Pero mujer, Emiliano Aguirre no es "un antropologo gallego" cualquiera, es uno de los padres de la paleoantropología española"
Les meves sinceres disculpes! El seu nom em sonava però últimament tampoc no l'he sentit anomenar gaire :(
"En cuanto a los craneos que pones, sin saber yo nada de eso, te doy mi opinión: si son los de Djebel Irhoud, pues si que me parece que tienen rasgos muy neandertales, pero claro, podrían ser rasgos "familiares", heredados de los erectus por la linea antecessor-heidelbergensis, hasta los neandertales. "
Sí que semblen ser els de Djebel Irhoud (almenys era el nom que posava a la imatge). Dopncs si son alguna relíquia d'antecessor-heidelbergensis això encara fa més interessant el nord d'Àfrica, perquè podria indicar que els seus descendents, els neandertals, realment van tenir alguna connexió amb el continent africà, però tot està per veure, i l'article del 2007 on hi va participar Chris Stringer, es va arribar a la conclusió que eren humans moderns. Doncs sincerament, a mi no em semblen massa moderns, però en fi...