dijous, 12 de maig del 2011

[Higham on ets] Nou jaciment neandertal a Rússia, té menys de 39.000 anys.

La ciència és així: imprevisible. Com els neandertals. Poden sortir quan menys te'ls esperes. En aquest cas, la seva aparició gairebé sembla més voluntària que fruit de la casualitat: un parell de dies després que el paper del Dr. Higham i cia fos mundialment comentat per la premsa sensacionalista -i afortunadament també pels blocaires més o menys experts en el tema- com si es tractés d'un paper interessant sobre l'extinció neandertal. Aquesta és una opinió que no comparteixo: el paper de l'Higham i els 4 gentlemen anglesos que el van ajudar, és abans de res, avorrit, i amb el seu supremacisme escup una i una altra vegada sobre un grup humà com van ser els neandertals.



El que ens venia a dir Higham és que després de 39.000 anys, ja no hi havia neandertals al planeta. S'havien extingit TOTS. Higham creu en aquest número de 5 xifres perquè utilitzant el mètode de la nul·lafiltració, que de ben segur en sentirem a parlar molt en els propers anys, tots els jaciments revisats per Ell tenen una edat superior a aquesta data.

Com a explicació, Higham proposa un avançament ràpid i implacable dels HAM (ni tant sols una paret de plom els hauria pogut aturar) en totes les direccions del domini neandertal. Després de molt poc temps de coexistència, els neandertals es van acabar extingint, perquè segons aquests gentlemen anglesos farts de mantega, eren tecnològicament i intel·lectualment inferiors.

Doncs bé: un nou jaciment neandertal descobert a Rússia, prop de les regions àrtiques, on sabeu que hi fa molt de fred durant gran part de l'any, tindria entre 31.000 i 34.000 anys, unes dates molt semblants a les que trobem a Gibraltar. Per tant, allà hi haurien viscut neandertals bastant després dels 39.000 anys d'Higham. És com si tots els neandertals haguessin cridat a ple pulmó: "NO US CREIEU L'HIGHAM, NOSALTRES ENCARA ÉREM VIUS fa 39.000 ANYS!".



Al jaciment, situat aprop del riu Pechora, a l'oest de la serralada Ural, no hi havia restes humanes, però s'hi han trobat diverses eines i artefactes que fan suposar que es tracta d'un assentament neandertal.

Richard Klein ja hi ha donat la seva opinió: potser sí que eren neandertals, però no ho podem assegurar, i a més a més, no s'hi havien trobat mai neandertals en aquesta àrea, i menys en temps tant recents. Amb les seves paraules, en Klein ens dóna a entendre que qualsevol nou descobriment no pot ser correcte, simplement pel fet de ser nou. No hi ha cap motiu per pensar que els neandertals no haguessin pogut ocupar aquell espai, si van arribar fins a Sibèria. No hi ha cap motiu per pensar que no haurien pogut sobreviure en aquell indret fins aquestes dates, que no sigui la nul·lafiltració i la suposada inferioritat neandertal que els defensorrrs de l'espècie volen veure a tot arreu.

Eric Delson, un altre antropòleg de Nova York, creu que aquest jaciment, juntament amb els del sud de la península ibèrica, representen els refugis dels últims neandertals, en quedar arraconats a les àrees més marginals per l'avanç de les espardenyes o dels peus descalços plens de polls dels HAM.



El temps dirà qui té la raó. De totes maneres, em tranquil·litza que els neandertals ja s'hagin pronunciat davant la indecència dels gentlemen anglesos, i els hagin deixat gairebé en ridícul, tot just un parell de dies després de la seva Aparició a la premsa rosa.

FONT:

http://www.sfexaminer.com/news/2011/05/russian-site-may-show-late-neanderthal-refuge

12 comentaris:

  1. X-DDD
    ...ains (sofoco) espera, espera...
    X-DDDDDD
    X-DDDDDDDDD
    ... uf que jartada de reir. Solo se me ocurren 5 palabras para describir la situación: "¡Zas, en toda la boca!"

    Ya hablando más en serio, despues del desahogo:

    1- Muchas gracias por la noticia.

    2- ya sabemos quienes nos intentarán colar -seguro- otro doble rasero de libro: Hablarán de "refugio" marginal, si finalmente se asocia a Neandertales. Pero si se decide que son "industrias de sapiens" (sic) será automáticamente descrito como "campamento avanzado gracias a la superior tecnología sapiens".

    3- En todo caso, habrá que esperar a tener bastantes más datos (una publicación en condiciones) para opinar con visos de verosimilitud.

    ResponElimina
  2. Neandertal o no es muy norteño. Eso es la República Komi: ártico total!

    (Millán: no me gusta nada el rollito de ver este debate como un conflicto casi armado: es un debate científico muy interesante y a veces caliente pero los neandertales no pueden "ganar" de ninguna manera: están extintos).

    ResponElimina
  3. "¡Zas, en toda la boca!"

    JAJAJAJA ho anava a escriure a l'entrada, de veritat!

    "1- Muchas gracias por la noticia."

    No me les donis a mi, sinó als neandertals de l'àrtic que amb els seus iglús han deixat els nostres amics Higham i Klein "glaçats" :)


    "2- ya sabemos quienes nos intentarán colar -seguro- otro doble rasero de libro: Hablarán de "refugio" marginal, si finalmente se asocia a Neandertales. Pero si se decide que son "industrias de sapiens" (sic) será automáticamente descrito como "campamento avanzado gracias a la superior tecnología sapiens"."

    XDDD si, això sens dubte... hi ha la possibilitat que aquest mosterià l'hagin fet els HAM. Potser els van aculturar els neandertals? NOOOOO, de cap manera! Senzillament, *diuen* que van mantenir les indústries més arcaiques enlloc de canviar-les per l'aurinyacià.

    "3- En todo caso, habrá que esperar a tener bastantes más datos (una publicación en condiciones) para opinar con visos de verosimilitud."

    També és veritat. Pel que he llegit, els jaciments de la rodalia de dates similars, semblen ser bastant diferents, i no segueixen el corrent d'aquests neandertals, perquè no devien pas ser els únics de la zona! No ho sé, si és per les dates i el lloc, a mi tampoc no em sorprèn massa, els neandertals estaven ben adaptats al fred!

    ResponElimina
  4. "Neandertal o no es muy norteño. Eso es la República Komi: ártico total!"

    Si, de entrada sorprendre un poco, pero también se han encontrado neandertales en Siberia y en el mar del norte (que estuvo congelado durante las glaciaciones). Los neandertales podrían haber vivido en un terriotorio más amplio del que creemos.

    Sobre la extinción: tampoco no me sorprendre que se refugiaran allí. Ya fuera por las circunstancias que fuese, si la industria musteriense es un señal de presencia neandertal, y las fechas se mueven alrededor de los 30.000 años no me parece tan descabellado.

    A lo mejor esos neandertales sobrevivieron allí durante más tiempo porque los HAM no penetraron hasta más tarde, como en el caso del tercio sur de la península.

    ResponElimina
  5. Maju: Joer que aguafiestas, ni reirse un poco puede uno }:)

    Ahora en serio: confundes de largo los equipos, el partido, la liga y te diría que hasta el deporte.

    Una pista: Deja de obsesionarte en que soy (somos) defensor(es) de ciertos hominidos pleistocenos, que no van los tiros por ahí.

    La cosa, Maju, va por otro lado: paradigmas de investigación, objetivos ontológicos de las disciplinas científicas, análisis de los modos de construcción del conocimiento.

    Los neandertales son lo coyuntural de la cuestión, no lo estructural... A pesar de su abrumador carisma, belleza inmortal, prestancia y superioridad moral, y disposición a atravesar océanos de tiempo para collejearte como un grandioso mito del buen salvaje encarnado ;)

    Y además ¡qué demonios! tambien reclamo mi derecho a descojonarme de la risa todo lo que quiera cuando veo a "alguien" que "va corriendo para llegar el primero" y "pisa un rastrillo" que le dá en "to los morros" al más puro estilo Chaplin (entiendase el simil en términos de estrategias de publicación científica, y construcción de paradigmas de investigación).

    ResponElimina
  6. Per mi que aquests neandertals del nord (i els del sud també) en quedar tant aïllats (perquè es veu que els jaciments d'edats similar que hi ha al voltant mostren unes indústries força allunyades del mosterià típic) es devien extingir pel que s'anomena "esgotament genètic". Ja sé que la idea no agrada, però una població massa petita es veu obligada a encreuar-se entre parents pròxims, tots sabem molt bé perquè s'han d'evitar al màxim aquests tipus d'encreuaments.

    Així és possible que aquests neandertals de les zones frontereres s'acabessin extingint sense que ningú... ehem... els hi donés l'empenteta final, sense que això tingui res a veure amb les seves capacitats cognitives (viure en un lloc tant fred requereix per força anar ben equipat).

    ResponElimina
  7. Una reflexión muy interesante , gracias!!

    Me tengo que poner al día de todo este lío, aunque en mi caso blogger no ha tenido nada que ver.

    Pero estoy leyendo titulares y parecen muy sensacionalistas, esto de que los neandertales huyeron hasta el Ártico...parece un poco exagerado, cuando lea todo lo atrasado comentaré mi punto de vista, pero en principio parece que como bien comentáis esta noticia es un "bofetón" al estudio anterior, el cual tengo que leer con tranquilidad.

    Un saludo!!

    ResponElimina
  8. Hola David!

    Sí que sembla una mica exagerat dir que van "fugir" a l'àrtic, però això és el que tenim: cap al 30.000 abans de crist, els neandertals desapareixen, i alguna cosa o algú en van ser el responsable. No en tinc ni idea si aquells neandertals polars van anar a parar allà per pressions externes, o bé si era part del seu domini natural. És cert que és un lloc força inhòspit, però l'ós blanc bé que hi viu. El problema és que ni sabem del cert si eren neandertals!

    Esperem impacients l'opinió d'un expert com tu ;)

    ResponElimina
  9. Molt interessant l'article; us recomano també l'article 'Els neandertals menjaven crispetes?' d'en Rafael Balaguer:
    http://desdelamediterrania.cat/2011/03/05/els-neandertals-menjaven-crispetes/

    ResponElimina
  10. Hola Oriol!

    Molt interessant aquest blog, ara mateix l'afegeixo a la llista de webs neanderinteressants!
    El tema de les verduretes també el vaig comentar fa alguns mesos (per si t'interessa):

    http://pierrettepierrot.blogspot.com/2011/03/els-queixals-neandertals-parlen.html

    Senzillament impressionant el que podem arribar a descobrir amb unes micropartícules que han quedat enganxades en unes dents de 50.000 anys!

    ...i evidentment que si els neandertals n'haguessin tingut l'oportunitat, s'haurien fet crispetes!

    ResponElimina
  11. Uau!!! Que bé! Noves troballes! Crec que no és tan rar, si en algún moment van viure tan amunt devia ser en els períodes interglaciars ( a wikipedia diu que en va haver un fa entre 47 i 32 mil anys!), llavors bé es pogueren extendre per les regions més fredes d'Euràsia, devien ser llavors zones de pastura de mamuts i rinoceronts llanuts ( al període estival). Pero si fa uns 32-30 mil anys va començar l'última glacioació würmiana bé els les devia fer passar magres! Crec que això els devia perjudicar més que l'aïllament genètic! Com ja em discutit altres cops els sapientíssims hem passat moltes vegades per colls d'ampolla que no ens han impedit sobreviure!

    ResponElimina
  12. I les que falten!! Poden aparèixer neandertals a qualsevol lloc d'Euràsia, fins i tot al nord d'Àfrica. És ben possible que haguessin arribat ben al nord als períodes interglaciars.

    De totes maneres cal no oblidar que encara no sabem de qui eren aquestes pedres dels urals. A mi no em costa gens de creure que eren de neandertals, per això, es veu que encara més al nord hi ha un altre jaciment de característiques semblants, i a ells el fred no els feia por, anaven ben equipats, com un mamutet amb el seu pèl xD

    ResponElimina