dijous, 10 de juny del 2010

Lleonet, vine cap aquí que te'm vull menjar



Més notícies del menú neandertal! I aquesta vegada provenen d'uns quants investigadors catalans de la URV enclavats ni més ni menys que a la metròpoli prehistòrica més important d'Europa: Atapuerca.
Atapuerca, on hi han passat tantes generacions, tants llinatges desapareguts, on tantes històries s'hi han explicat, on tants escorxaments s'hi han practicat, on tantes vegades s'ha calmat el rau-rau de l'estómac d'un clan d'homínids que lluitava per la seva supervivència.
Ocupem-nos dels neandertals, que van aparèixer fa uns 300.000 anys, no de cop sinó progressivament, evolucionant des dels Heidy, uns homínids molt semblants a ells i dels quals gairebé no se'n sap res.
Prou de xerrameca i anem de cara al gra: aquests genials excavadors (ara donaré el nom de l'arqueòloga Ruth Blasco, col·laboradora de l'IPHES, perquè no tot quedi en l'anonimat) han descobert ossos de lleons... trocejats. L'explicació més simple és que algun homínid o homínids van matar un lleó, el van portar allà, i el van escorxar per seguidament menjar-se'l. Qui? Les restes han estat datades en 300.000 anys, just en el moment de l'aparició dels meus ídols a la Terra. Quina emoció!
Més detalls de la cacera: el lleó feia uns 7 peus de llarg, que no en tinc ni idea de quan és en centímetres (he tret la notícia d'un diari anglès, i com que els yankees fan servir els peus enlloc de centímetres...) ara bé, ens en podem fer certa idea. Si per exemple 1,68 metres, l'alçada d'un mascle neandertal adult, serien aproximadament entre 5 i 6 peus, llavors el lleonet devia fer... OH! Més de dos metres de llarg! Ja ho ha dit la Ruth: aquest lleó era més gran que els lleons de... la sabana africana. Quina por! Por jo, por nosaltres. Però els neandertals? Què va! Ells amb les seves llances el van perseguir, el van acorralar i s'hi van tirar a sobre, per finalment esquarterar-lo amb les seves magnífiques pedrotes punxegudes i menjar-se'l cru, amb el caliu de la família. Ara no sé qui és la fera i qui el pobre animal indefens.

Font

4 comentaris:

  1. Hola
    Acabo de descubrir(creo, uno no sabe seguro, después de tantas y tantas páginas visitadas)este blog. Después de revisar varias entradas, puede decir que me parece fantastico.

    Tengo un blog sobre neandertales que, si no lo conoces, pienso que te puede interesar:

    http://timoneandertal.blogspot.com/

    Te he añadido a mi blogroll y si tengo tiempo, haré una entrada recomendando específicametne este blog.

    ResponElimina
  2. Hola Millán, benvingut! T'informo que ets el primer opinador de la pàgina (quina il·lusió!).
    I tant que et conec! Visito el teu blog (el Neandertal tonto, qué timo!) molt sovint. És la meva font d'informació preferida sobre els neandertals juntament amb Mundo Neandertal i el blog d'en Hawks.

    ResponElimina
  3. Hola, companys. Som la Ruth i el Jordi, coautors juntament amb els directos d'Atapuerca, de l'article de la cacera del lleó (el caçador caçat). Moltes gràcies per considerar el nostre treball i dedicar-li aquest post. Ens sembla genial el sentit de l'humor amb que heu tractat la notícia, de veritat. De totes maneres, hi ha dues coses que ens agradaria aclarir:
    1) no sé per què tothom ens diu antropòlegs o paleontòlegs, quan som arqueòlegs, i concretament arqueozoòlegs.
    2) no hi ha foc a Atapuerca, i mai hem dit "que se'l menjessin a la voreta del foc" o a la brasa. Se'l van menjar cru.
    De totes maneres, moltes gràcies, i ànim amb el vostre blog.

    ResponElimina
  4. Hola Jordi i Ruth, benvinguts! Sóc la Maria Lluïsa, l'autora de la notícia. Perdoneu les errades, com que els antropòlegs sovint excaven i els arqueòlegs sovint tenen coneixements d'antropologia, confonc sovint aquests dos termes. N'haig de publicar un article per dissipar tots els possibles dubtes.

    És cert, no hi ha evidència tampoc que els homínids d'Atapuerca fessin foc, ho van dir al capítol de la Boella del Sota Terra, el que passa és que encara no l'havia mirat, i com que els neandertals sí que feien foc, vaig suposar erròniament que els seus avantpassats europeus també. Un error que ara mateix corregiré, i benvinguts de nou!

    ResponElimina