diumenge, 6 de juny del 2010

L'autèntic aspecte dels neandertals (segons els 'forenses')

Hi ha gent que està disposada a fer de tot per tal de guanyar unes visites més a la seva pàgina web. Entre ells es troba l'autor d'aquesta pàgina que pretén fer un homenatge a l'antropòleg belga Marcellin Boule. Us sona aquest nom? Potser no, però aquesta imatge segur que sí:

El personatge pelut i engarrotat de la il·lustració va ser dibuixat per Frantizek Kupka, un artista molt aficionat i fidel seguidor de la Boule-mania. No és un autorretrat del seu ídol, ni tampoc una broma de mal gust que va voler fer a la seva dona, ni la representació real de la seva descendència, no, no. És l'aspecte que en Boule i el seu seguidor creien amb tota la benevolença del món, que tenia el vell de la Capella.
Encara que la gran part de la comunitat científica creu que aquesta imatge de simi ple de fúria que els primers antropòfags (anava a dir antropòlegs) van donar als neandertals està esbiaxiada pels prejudicis i la ignorància, resulta que l'autor d'aquesta pàgina ha volgut donar una segona oportunitat a la Boule-mania, amb una reconstrucció 'forènsica' de l'aspecte real dels neandertals (compte amb l'ensurt):

La paraula forense ens evoca ràpidament sensacions de seguretat, d'americanisme, de tecnologia avançada, de veritat, de mètode científic rigurós... que deu ser veritat vaja.
Veritat, el què? Aquest 'forense', de nom Danny Vendramini, creu que els mètodes de reconstrucció actuals per representar cares neandertals no "van bé" perquè els basen en l'anatomia facial humana, perquè, diu, els neandertals tenien unes faccions més properes a les dels ximpanzés!! I tot això ho diu amb el crani de La Ferràssia al costat. A la pàgina se'ns mostra el xicot ben concentrat en la seva tasca, pentinant tot el crani amb un làser de color vermell, com si fos el Jedi, i seguidament passant les imatges a l'ordinador, per escanejar-les i donar un rerefons científic, forènsic, americà, avançat, creïble pel visitant encuriosit.
La prova que aquestes reconstruccions no resisteixin un examen més realista que el de la Boule-mania la tenim a davant del nas:

A l'esquerra hi tenim una rèplica del crani de la Ferràssia, i a la dreta, el graffitti. El 'forense' ens pot fer creure que la seva representació l'ha basat tota en el crani, perquè és la única cosa que té, però la realitat és que gairebé tot (per no dir tot, tot) el que hi ha al graffitti, S'HO HA TRET DE SOTA LA MÀNIGA. Esquerra i dreta:
-2 forats (ulls) -Ulls vermells i amb la nineta semblant a la dels gats. No hi ha res de semblant en tot l'ordre dels primats.
-El forat de la cavitat nasal (més o menys gran) -Nas semblant al dels ximpanzés o potser al d'un gos?
-Les dents les deixarem estar. No sé si estan ben reconstruïdes, encara que el color groc que tenen no em sembla massa realista.
-Sense pell. -Pell NEGRA. Totalment fals! Els neandertals eren de pell clara, segons la genètica, i la lògica (si vivien en un clima fred i amb poca llum...).
-Sense pèl. -Pèl negre i dens que li cobreix tot el cos. Cap evidència. Això voldria que en el llinatge modern nosaltres hem perdut els pèls, de la qual cosa no n'hi ha cap evidència, segons els resultats preliminars del genoma.
-Nu integral. I hi ha evidència que els neandertals es feien vestits amb la pell dels animals. És clar, és que sinó passarien un fred, pobres!
De la cara d'enfollit i els moviments simiescos més val no dir-ne res.
I encara falta el millor de tot: la última frase, que diu més o menys així:

-Se t'ha posat malament, veure aquestes imatges? Que no t'estranyi. És probable que els humans haguem conservat el nostre instint natural per reconèixer els nostres predadors. Els neandertals eren uns predadors tant temibles, que 28.000 anys després d'haver desaparegut, la seva imatge encara ens fa tremolar de por.


És boníssim! Hem d'entendre, que tot això ho ha tret del crani. I no, és fals. S'ho ha inventat TOT, gràcies a la seva imaginació i prejudicis, com va fer el seu ídol, en Boule. I tot això per rebre 4 visites més a la pàgina, gràcies al seu rerefons "forense". Doncs si els forenses de veritat són així, ja podem plegar. Què dirien els neandertals si aixequéssin el cap?

Per sort, són una minoria.

2 comentaris:

  1. La imagen del principio no es de Boule, es de un artista llamado Frantizek Kupka. Esta firmada y todo (abajo a la derecha, si dispones de la imagen completa). Es cierto que refleja la descripción de Boule fielmente, pero es de Frantizek :-)

    La imagen del mono hecha por el "forense" es de risa. Eso no es ciencia ni es ná.

    Ni siquiera tiene en cuenta la posición del foramen magnum, al colocar la cabeza hacia delante, y no VERTICAL como debería ser. Eso tendría que ser de 1º de "Forensicas" ¿no? Me gustaría saber como son las vértebras cervicales "mágicas" del mono ese, que forman un angulo brutal... me las imagino más torcidas que un serpentín.

    Tampoco le pone una mandíbula inferior. Esto es brutal. Es decir, la reconstrucción no tiene en cuenta que al cráneo le FALTA el maxilar.

    Disculpa si no comento en Catalán pero aunque lo entiendo bien, y lo hablo, no lo escribo desde hace unos 20 años, y pondría miles de faltas de ortografía y no es cuestión.

    ResponElimina
  2. No pateixis, pots escriure en la llengua amb què et sentis més còmode ;)

    Gràcies per la informació! N'estava convençuda que el dibuix l'havia fet el belga Marcellin Boule.
    Hahahaha doncs no m'hi havia fixat amb aquests detalls que em dius, i és que amb la 'careta' que li han posat amb prou feines es veu res (ja ho deu haver fet expressament).
    Jo de 'forènsica' no hi entenc massa, però diria que el d'aquesta pàgina que es fa passar per 'forense' encara hi entén menys xD.
    Els detalls externs com ara el color dels ulls, el pèl, el color de la pell, el nas, l'expressió de la cara, són per riure! On s'és vist un primat amb aquests ulls!? Aquest paio ha vist massa pel·lícules tipus Godzilla. I el més fort de tot és que hi ha gent que s'ho empassa.

    ResponElimina