diumenge, 7 de març del 2010

Vocabulari de supervivència

Segur que heu notat que de vegades faig servir paraules estranyes per designar conceptes encara més estranys. Són paraules molt utilitzades dins el món de l'antropologia, món que visito molt sovint, i per tant jo ja les trobo ben dolces i familiars, però per algú que no sigui un neandertalòfil extrem m'imagino que se li deuen fer una mica estranyes i malsonants; per aquest motiu n'estic elaborant una llisteta de no res per ajudar a dissipar els dubtes:

-Interbreeding: Aquesta paraul(ota) surt molt en articles que tracten sobre l’extinció dels neandertals, sobretot si hi ha cranis o ADN pel mig; la paraula equivalent en català no la sé, però més o menys es podria traduir com a “aparellament”.
L’interbreeding és l’explicació que intenten donar els multirregionalistes, en major o menor grau, depenent de l’investigador, per explicar-ne l’extinció; llavors, acompanyant interbreeding, hi va una altra paraula: absortion; ens vénen a dir que els neandertals van ser absorbits per una altra població, molt més nombrosa, de moderns.
Per explicar la nula presència de qualsevol rastre neandertal en la gent d’avui en dia, els defensors de l’interbreeding diuen que el rastre s’ha anat perdent al llarg del temps, i que l’evidència es veu sobretot en cranis de moderns que van viure a la mateixa època.
Els partidaris de la substitució total, és a dir, els foradafricanistes (FdA), diuen que no n’hi ha cap rastre, simplement perquè no n’hi va haver mai, d’interbreeding, així de senzill.
Saber qui té raó és molt complicat, de moment, però com sempre els FdA porten uns quants gols d’avantatge.

-Multiregi: Simplificació de multiregionalista que fa una servidora per mandra d’escriure i que bàsicament correspon a un individu, més o menys expert en evolució humana, que opina que l’orígen de l’espècie humana va ser un procés que va començar com a mínim fa 1,5 milions d’anys, i que durant aquest temps, les poblacions d’Àfrica, Àsia i Europa (on hi vivien els neandertals) han anat intercanviant gens fins deixar-nos el panorama d’avui en dia.
Si bé sembla que alguns fòssils i estudis amb cranis humans contemporanis donen [parcialment] el vist-i-plau als multirregis, l’estudi del cromosoma Y, l’ADNmt i el genoma neandertal (i la comunitat científica en general) els clava una puntada de peu al cul, parlant clar. Últimament, però, alguns articles d’estudis del genoma de persones vives sembla que els vulguin donar alguna empenteta, tot i que molt fluixa, de moment.

-FdA: Simplificació de foradafricanista, que alhora és un derivat de Fora d’Àfrica, que és la traducció catalana de Out of Africa. Aquesta corrent, nascuda cap a principis dels 80’, ve encapaçalada pels que diuen que els neandertals eren una espècie completament separada i que en cas d’haver-hi hagut sexe (en Pääbo creu que sí) els descendents haurien estat infèrtils, com les mules (!). Aquesta categorització d’espècie diferent pels neandertals ve sovint acompanyada de connotacions negatives (diferent = inferior, estúpid, semblant a un goril•la), i molts FdA creuen que els neandertals es van extingir perquè els va substituir una espècie “superior”.
Per desgràcia meva i dels neandertals, la genètica sembla que els dóna la raó (de moment) i l’estudi dels fòssils, com diu en Hawks, és difícil, perquè cadascú hi veu el que vol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada