Respira, respira, Mª Lluïsa, respira. Aagh, uf, buf, aaaffff, com coi haig de poder respirar buf després de veure el titular d'aquesta notícia, i a més a més buf el nom d'ARSUAGA!? agh uf, arfff buf ahhh agh buf vaig a buscar un got d'aigua araaaafghh tornofff.
Ja sóc aquí:
L'Arsuaga, encara que en una entrevista de fa poc digués que era a punt de retirar-se, està més viu que mai, i ens ho ha demostrat amb una investigació de les seves sobre els meus ídols; els resultats, ben interessant però un pèl massa vistos, reforcen la idea que els neandertals "parlaven", com nosaltres. Les àrees investigades i que reforcen aquesta hipòtesi, són, segons els autors:
-Alta encefalització. Oi tant. Si hem de fer cas de l'encefalització neandertal podríem dir que ens deixarien en ridícul, perquè el seu cervell és en promig més gran que el nostre.
-Desenvolupament de les àrees de Broca i Wernickle (claus per poder parlar i entendre el llenguatge oral, respectivament) semblant al nostre.
-FOXP2. Però això ja és més vell que l'anar a peu.
-La distància entre l'os vòmer i l'occipital és relativament curta, com en el cas dels moderns, comparada amb les altres espècies de primats. Aquesta característica diuen que és clau per la parla. Jo no hi puc dir res perquè no he fet mai anatomia.
-L'hioides, mostra unes característiques morfològiques semblants a la de qualsevol hioides modern. Això també ho sabíem, hi ha un documental de la BBC molt interessant on se'ls intenta reconstruïr la veu.
-L'oïda, capacitada per captar un espectre de sons molt semblant als de les oïdes modernes. L'estructura de l'oïda dels Heidelbergensis (avantpassats dels neandertals) ja havia estat estudiada pel mateix Arsuaga no fa pas masses anys, i va arribar a les mateixes conclusions.
Els autors creuen que tant els neandertals com els seus predecessors, que devien arribar a Europa fa almenys 300.000 anys, ja estaven capacitats per la parla.
Ara només ens cal sentir-los la veu.
Més informació:
-http://lacomunidad.elpais.com/portalciencia/
-Mundo Neandertal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada