dissabte, 13 de març de 2010

El Neandertal Parc de Capellades ja ha posat la primera pedra

Què en som d'originals els capellanencs, sempre marcant tendència amb els nostres museus, famosos arreu del país, i ara sobretot amb la metròpoli neandertal més important no ja de la península, sinó m'atreveixo a dir de tota la zona on van viure els neandertals i que comprèn Europa i l'orient mitjà.
Un tresor com aquest s'ha de cuidar i promocionar de la millor manera possible, i sembla ser que la feina ja ha començat: l'anomenat Parc Prehistòric, enclavat al voltant de la metròpoli, ha fet un "simulacre" de caça al més pur estil neandertalià, per permetre als més neandertalòfils poguer satisfer el seu desig de posar-se per un moment sota la pell d'un neandertal de carn i ossos.

Tot això està molt bé, però... hi ha un petit error. Bé no, de fet és brutal. És insultant, però, com és possible, que no se n'hagin adonat!? EL TIR AMB ARC NO VA APARÈIXER FINS EL NEOLÍTIC! Sí, el neolític, de "pedra nova", que va començar fa uns escassos 10.000 anys, i quan els neandertals ja eren ben morts i enterrats. Però, aviam, abans que m'arrenqui tots els cabells, com és possible que entabanin la gent d'aquesta manera, anomenat el tir amb les fletxetes com a "caça neandertal", si mai cap neandertal no va tocar un arc en tota la seva vida? Mirin, senyors del Parc Prehistòric, em sembla molt bé que atreguin els turistes i d'altres encuriosits amb activitats com aquestes (qualsevol cosa per fomentar l'interès de la població pels neandertals em sembla positiva), però siusplau, no confonguem la cosa, que després tot dóna molt mala imatge, i és una pena, amb un Parc com aquest, que en podem treure tant de suc!
Els neandertals no practicaven el tir amb arc, però feien moltes altres coses interessants: feien anar llances ben punxegudes, pintaven petxines i se'n feien collarets, escolpien retrats seus a les pedres, fabricaven cola d'enganxar amb cautxú, es curaven amb remeis fets a partir de plantes medicinals, es feien vestits amb pells d'animals, possiblement tocaven la flauta amb un os, i cada nit encenien el foc, i no pas amb llumins, sinó amb un bastonet clavat a un pal i anar fregant fins que en sortís foc; una tècnica ben difícil de fer pels moderns d'avui en dia. Amb tot això el que vull dir és que els neandertals en feien moltes, de coses interessants per ensenyar a la gent, i que no cal buscar els tres peus al gat ni neandertals al neolític, perquè no en trobarem.
Però per tot es comença, i n'estic conveçuda que tot i aquest petit lapsus, el Parc Prehistòric serà tot un èxit. La primera pedra ja ha estat col·locada, i això ja no hi ha qui ho pari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada