dimecres, 24 de març de 2010

[Central Leipzig] Trobat l'avantpassat comú dels humans moderns i els neandertals

La troballa d'una dona -anomenada "X" -d'una espècie d'homínid desconeguda en una cova de nom Denisova i situada a les fredes terres de Sibèria, podria semblar una excusa per justificar les dificultats de reconstruir l'arbre del gènere Homo, dificultats que tant bé coneixen antropòlegs com l'Arsuaga, amb el seu antecessor, que encara no sap on col·locar-lo, però que per molts representa l'avantpassat comú entre moderns i neandertals, mentre que per d'altres és una espècie d'homínid anterior d'orígens desconeguts.

L'aparició de la senyora X, juntament amb els hòbbits, el georgicus, el heidelbergensis, el rhodesiesis i vés a saber quins més, encara complica més aquest trencaclosques. I és aquí on els nostres genetistes de la Central han entrat en escena. La seva feina ha consistit en extreure ADN mitocondrial de la senyora X (ja s'hi podrien haver matat una mica més, amb el nom), datada en uns escassos 50.000 anys. Les conclusions, sorprenents: si els de la Central no van errats, aquesta noieta correspon a un llinatge ancestral que donaria lloc als neandertals i humans moderns, i que va aparèixer fa més d'un milió d'anys. Llavors, si l'Arsuaga té raó, aquesta dona hauria de ser una antecessora, però si és així, què hi feia a Sibèria fa menys de 50.000 anys, quan els antecessors vivien a la península ibèrica en fa més de 700.000? El que es diu sempre: com més ens pensem que en sabem, més ens n'adonem de quantes coses ens queden per descobrir.
El més interessant és que si les dates són correctes, en aquella regió hi convivien, fa 50.000 anys, els moderns, els neandertals i el llinatge ancestral de la senyora X, a més a més dels hòbbits, que també devien rondar per allà. Com va acabar tot plegat és un misteri. Ara tenim una nova? espècie d'homínid per estudiar, de la qual no en sabem gairebé res. Amb l'ADNmt de la senyora X i el genoma neandertal a punt (o això van dir l'any passat) de ser desxifrat del tot, ens esperen una pila de sorpreses.

Font:
http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/7512789/Stranger-from-Siberia-is-new-ancestor-of-man-claim-scientists.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada