dimarts, 9 de març del 2010

Neva, neva i neva!


Avui ha fet una d'aquelles nevades típiques de la segona glaciació o Würm II, la última que van viure els neandertals. Com ja sabeu, el clima on vivien, tot i que variat, estava marcat especialment pel fred i les nevades intenses; per això, quan volem representar un neandertal, normalment ho fem envoltant-lo d'unes quantes capes d'abrics de pell i assegut a la vora del foc.
La nevada d'avui, ben segur que la van viure moltes vegades aquells fornits caçadors. Però a diferència d'ells, nosaltres no hi estem gaire acostumats.
Pels neander d'aquells temps, una nevadeta com aquesta només seria una excusa per quedar-se al voltant del foc explicant històries de mamuts. En canvi, pels moderns del 2010 d.C. ha estat força molest i fins i tot perillós. No és que siguem físicament i mentalment menys resistents que ells (que també), sinó que molt sovint, les noves tecnologies, que hem construit per facilitar-nos la vida, de vegades se'ns poden acabar girant en contra.
Em posaré a mi mateixa com a exemple: avui, a la muntanya, ens hem quedat sense llum, i per tant, sense internet, sense ràdio, sense tele, sense blog, sense nevera, sense cuina, sense calefacció, sense poder carregar el mòbil, sense aigua calenta, en definitiva: era com si mitja part de la meva vida hagués desaparegut de cop; als neandertals, en canvi, no els hagués creat ni la més mínima molèstia, perdre tota aquesta quincalleria, perquè ells amb una miqueta d'escalfor i el caliu de la família i d'un bon tall de carn rostit, ja en tenien prou i de sobres.

Però no us penseu que m'he quedat de braços creuats sense fer res; no,no. He decidit aprofitar la neu i fer un ninot (ja sé que sembla infantil, però és que no n'he fet mai cap, i em feia il·lusió), però no hi ha hagut manera; la única cosa que he aconseguit ha sigut apilar un grapat de neu, allò semblava, un, era un nyap snif, jo que en volia penjar una foto aquí...
Llavors he pensat que els neandertals segur que també jugaven amb la neu, i que devien ser molt millors que jo fent ninots. I per jugar amb la neu havien de portar guants, i botes, i gorro. Potser tenien trineus i tot. I el que és segur, és que els nens neandertals es llençaven boles de neu que acabaven en baralles. I que també patinaven i queien de cul a terra. La neu, ja sé que pot ser perillosa i molesta, però totes les històries de tota la gent que alguna vegada hi ha jugat i que porta amagades sempre em fascinaran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada