dimarts, 31 de maig del 2011

Les closques humanes són com les dels gossos o les de les marietes?

Més confirmacions que en Trinkaus va per mal camí. Més confirmacions que malgrat tot, eren una mica diferents. Més evidència que difícilment passarien desaparcebuts al metro de Barcelona. Més suport pels qui no es creuen que hi hagués hagut sexe interespecífic tant abundant com a l'obra d'en Sawyer: un altre estudi, que sense arribar a la contundència d'aquell "3D nosequè show neanderthals weren't humans" signat per la dra. M.P. de León, ens torna a sortir amb la mateixa: les diferències entre un crani d'un humà modern i d'un humà neandertal són tant o més grans de les que trobem, per exemple, entre dos ximpanzés de dues espècies diferents del mateix gènere, i fins i tot comparables a les que hi ha entre dos ximpanzés de gèneres diferents.



L'estudi, que no em veig en cor d'entendre ni amb les ulleres d'en superman, sembla ser que ha utilitzat procediments extremadament sofisticats que s'escapen del meu crani, i que han analitzat detalladament l'estructura òssia, així com també on anirien col·locats tots els músculs i com encaixarien amb els ossos.

Sí, sembla molt complex. En qualsevol cas, ens interessa el que hi diu al final:


Changes in the form of the dental arcade, its position relative to the braincase, the origins of muscles, or the volume of the brain lead to models that clearly resemble morphological differences between species or genera. The deductive virtual synthesis of the typical skull of Neanderthals using the finite-element structure synthesis (FESS) technique demonstrates the direct correlation between functional loading and the biological structure and shape and can be used to test hypotheses regarding the ­relationship between structure and function during skull evolution.


Algun espavilat ara podria posar aquestes dues fotos i dir que les diferències cranials no ho són tot (o no són res):



I encara un altre espavilat, podria empastifar l'entrada amb més fotos d'animalets:



Encara que a simple vista semblin idèntiques, aquestes dues marietes són d'espècies diferents: no poden tenir descendència fèrtil, encara que l'una agafi un pinzell i es pinti els punts negres que li faltin per ser idèntica a l'altra.

Tornant al gènere Homo, aquestes són les diferències que trobem entre el crani d'un aborígen australià i un individu europeu:



I com sabem, dins l'espècie humana, les races no existeixen. Per tant, no sabem si el sol fet que els cranis neandertals siguin ben diferents dels nostres significa necessàriament que érem espècies diferents, o parlant sense embuts, no volen dir gran cosa. Al cap i a la fi, tots els gossos provenen d'un llop ancestral que va viure fa força menys de 60.000 anys. Les enormes diferències que observem en els cranis, morfologia i comportament canins podrien ser degudes a la mà de l'home.

En aquest sentit, no podem assegurar si els neandertals i els humans moderns ens assemblem més als gossos o a les marietes.


FONT:

http://www.springerlink.com/content/kg4341n7g543207q/

6 comentaris:

  1. Estas segura que és un aborigen autralià? A mi me sembla gairebé un neandertal.

    ResponElimina
  2. Hola Antoni Jaume,

    Sí, pot ser perfectament el d'un aborígen australià (el d'un neandertal encara seria més diferent). N'hi ha que tenen cares realment "arcaiques": arcs superciliars molt marcats, dents grosses, nassos amples. Aquí hi podràs trobar més imatges:

    http://pierrettepierrot.blogspot.com/2011/04/koori.html

    ResponElimina
  3. "i fins i tot comparables a les que hi ha entre dos ximpanzés de gèneres diferents."

    Et refereixes als gèneres Pan i Ardipitecus per exemple?

    Realment l'aborígen tenía un crani molt robust... o l'europeu molt delicat...

    ResponElimina
  4. "Et refereixes als gèneres Pan i Ardipitecus per exemple?"

    La veritat és que no ho sé, perquè no conec gaire bé els gèneres de ximpanzé :P Se sobreentén que deuen ser dos gèneres diferents de ximpanzés, però estretament relacionats.
    El que tinc entès és que els ximpanzés de gèneres diferents solen mostrar molt poques diferències al crani. També he sentit dir que dues espècies d'orangutans que es pensaven que eren la mateixa fins que es van adonar que no podien tenir fills. En canvi, en els goril·les sembla que és més aviat al revés: grups que aparentment semblen molt diferents, poden tenir descendència sense problemes.

    "Realment l'aborígen tenía un crani molt robust... o l'europeu molt delicat... "

    Sí... aquest europeu sembla el crani d'una dona! Un altre problema de les comparacions neandertals-moderns és que moltes vegades els antropòlegs comparaven homes neandertals amb dones modernes del paelolític superior, i llavors és clar, les diferències s'exageraven, perquè els homes tenen el crani més arcaic, diuen.

    ResponElimina
  5. jejeje esq juraria que només hi ha un gènere de ximpanzé amb dues espècies ( els bonobo i els ximpanzés), igual que passa amb els orangutans! Gràcies per la informació, no sabia que els orangutans no poguessin hibridar però els goril·les de les diferents poblacions ( que imagino que es deuen tractar com a subespècies) sí.

    ResponElimina
  6. Ostres, doncs ara que ho dius, les comparacions entre gèneres eren de carnívors (com ara lleons i guepards) i no pas entre gèneres de ximpanzé, però no sé on vaig llegir que els bonobos i els ximpanzés també sóc molt semblants a nivell de crani i en canvi estan menys relacionats que neandertals i moderns.

    Aquests orangutans (no recordo si una espècie era del sud-est asiàtic i l'altra africana) es van classificar com la mateixa espècie fins que van veure que no podien tenir descendència per algun problema amb els cromosomes.

    ResponElimina