dilluns, 14 de febrer de 2011

Les aventures d'Ida, una neandertal pèl-roja.

Ida és el nom d'una jove neandertal de 20 anys, pèl-roja i d'1,50 metres, que curiosament, no té cap K incorporada. Observem que és un nom neandertal ben corrent: 3 sons vocàl·lics, 2 dels quals són vocals i la tercera és una consonant. La consonant el que fa és equilibrar la sonoritat de les vocals i en facilita la pronunciació. No és com AO, que en dir-ho, se t'omple la boca, com si t'hi haguessis ficat un globus de silicona a dins.Aquesta jove és la protagonista d'una historieta inventada que ha sortit avui a El País, "Nuestros Primos Neandertales" i viurà les seves aventures acompanyada d'altres neandertals del seu clan. Aquesta historieta està orientada a recollir les últimes notícies dels neandertals, sobretot, les més espectaculars, com ara que quan la cosa es posava negra es veien obligats a practicar el canibalisme, que eren molt coquetos amb el tema de les petxines decorades, que la seva dieta era rica i variada i, evidentment, el polèmic tema de l'extinció, on tenim el plaer immens de llegir els comentaris d'alguns entesos en el destí dels últims neandertals purs, ara fa gairebé 30.000 anys.

Oh no! L'autor d'aquest pamflet hi ha incorporat una escena de sex-affaire, com era previsible, on la pobra Ida no hi queda massa ben retrada...

A veces caminaban kilómetros hacia el interior para contactar con otros grupos cuyos miembros tenían un aspecto distinto e intrigante, más altos y menos robustos. Ida, que no sobrepasaba el metro y medio de estatura, se fijó en uno más alto y, tras un par de encuentros, decidió finalmente irse con él para aparearse, tal y como había visto hacer a otras mujeres en el clan de su padre.

Impressionant, senyors. Ni les formigues ho fan d'una manera tant automàtica. Des d'aquí m'estic imaginant la conversa:Ida: Hola com et dius?
Personatge Diferent i Intrigant: yuà éyaùinggòf grr weoýér chwee
Ida: Ets una mica lleig. Vols sexe?
Personatge Diferent i Intrigant: grrr grrrrr
Ida: Això vol dir que sí?
Personatge Diferent i Intrigant: GRRR GRRRR
Ida: Corre, anem darrere aquells arbres!

Au va, que no us ho creieu ni vosaltres!! I un altre cop amb el mite que els sapientíssims eren més alts, i d'aspecte "intrigant". Per marxar corrents, vaja. L'Ida havia d'anar molt necessitada.

I ara ve el millor de tot: els comentaris dels *experts* Zilhäo i Trinkaus, que han estat afegits a aquest conte de fades perquè tot quedi encara més maquillat que aquelles pobres petxines.

Joao Zilhao: Muchos de los rasgos que usamos para discriminar a los humanos modernos de los neandertales son detalles de la anatomía del esqueleto interno y no se aprecian desde fuera, a menos que tengas visión de rayos X
Gràcies per haver-ho deixat anar, Zilhao! No ho havia sentit mai. O sigui, que tot allò de tenir el nas més gros, sense barbeta, el bony occipital, les característiques neandertals de tota la vida, vaja, no serveixen per res? Ara feu servir els raigs X per diagnosticar un cas de neandertalitat? I què passa amb els detalls de l'anatomia externa? No em pots pas dir que són iguals, indistingibles. O sí? L'antropologia i els antropòlegs cada cop em semblen més incomprensibles.

Ara toca parlar de Nicolai Valuev, aquell boxejador que té un rostre una mica estrany: está dentro de la variabilidad humana.

A veure, dr. Zilhäo: Nicolai Valuev es troba dins la variabilitat dels que pateixen d'acromegàlia, que és un transtorn en la glàndula pituïtaria que pot resultar en malformacions al crani. Aquesta malaltia no té RES a veure amb els neandertals, no inventem històries, siusplau:

http://pierrettepierrot.blogspot.com/2010/07/nikolai-valuev-el-neandertal-vivent.htmlUna petita dada de l'Abric Romaní que m'ha fet gràcia:

Además, eran unos maestros del fuego. En el yacimiento de Abric Romaní, en
Tarragona, el equipo del arqueólogo Eudald Carbonell lleva examinando más de 200 hogueras desde 1983.

I jo que em pensava que l'Anoia quedava a la província de Barcelona! Va, es perdona, que jo tampoc no sóc una experta en geografia murciana o d'on sigui l'autor d'aquest pamflet.

J. Zilhäo opinant sobre les dates de 28.000-30.000 anys de Gibraltar: son pura fantasía. Una crítica molt constructiva, que segur que ens ajudarà a millorar les datacions amb C14. Gràcies, doctor!

OH! OH! OH! ARA VE EL MILLOR! En Trinkauuuuuuuussss! Em frego les mans.

E. Trinkaus:

1-El estudio genético no confirma nada
2-Nosotros ya lo sabíamos, pero los genéticos han proporcionado la evidencia. Lo que tenemos es un número de fósiles de humanos modernos que contienen en un cierto grado una ascendencia neandertal, aunque son todavía humanos modernos. A medida que los humanos modernos se extendieron después de unos 50.000 años se encontraron con poblaciones neandertales. Sabemos por la arqueología que vivían de una manera muy parecida, y seguramente encontraron en la población que acababa de aterrizar compañeros adecuados y las poblaciones se mezclaron en un cierto grado. Probablemente ocurrió en lugares y tiempos diferentes.3-En Norteamérica hay dos especies, el coyote y el lobo. En condiciones ecológicas normales se comportan como especies separadas, compiten entre sí y no se mezclan. Pero si la ecología se perturba, los machos y hembras de especies distintas se aparean libremente y producen una descendencia completamente fértil y viable. El lobo rojo, en la parte sureste de Estados Unidos, es híbrido entre el coyote y el lobo.
4-Cuando publicamos los resultados del niño de Lagar Velho hace 12 años hubo gente que reaccionó de una manera entusiasta a la interpretación que dimos del esqueleto.
5-I si vostè no hagués trobat cap evidència d'encreuament? Lo habría aceptado de buena gana. Muchos de los que rechazaron lo que yo y otros mostramos como una clara evidencia lo hicieron en términos filosóficos. Hablamos de los orígenes humanos y el lugar que ocupamos en el mundo. Si lo abordas de forma científica o religiosa hay un prejuicio del que uno debe ser consciente

Aaaaahhhh mentider, no et crec! No et crec! Això ja és massa, això sí que és un conte, i dels bons! Refuses les dades genètiques si es contradiuen amb les teves teories, menteixes quan dius que ho haguessis acceptat, quan tots sabem que has trobat 23124273574353 híbrids, i la meitat dels quals han estat estudiats per altres científics que han dit que d'hibrids no en tenen ni un pèl i tu has callat, fins i tot en Zilhäo ha reconegut que Lagar Velho és massa recent i tu has continuat anant a la teva bola, i ara, ens has de dir que els científics que no estan d'acord amb tu, simplement és que opinen en "termes filosòfics" i aborden el tema d'una manera religiosa i amb prejudicis?? Au, vés-te'n a recollir petxines a la platja! (per no dir una altra cosa).
Per a llegir el conte sencer:

http://www.elpais.com/articulo/portada/primos/Neandertales/elpepusoceps/20110213elpepspor_8/Tes

5 comentaris:

 1. perquè no poden podíen ser els sapiens d'aspecte intrigant per als neanderthals ( i viceversa)? A mi les reines del congo, les tatianes de la polinesia, les jinets mongoles i les princeses índies, entre moltes altres, sovint em semblen exòticament intrigants i atractives. Perquè no podríen ells admirar les seves diferències?

  Suposo que el que vol dir quan diu "anarme'n amb ell per aparallar-me" és la manera fàcil de dir, com va sortir en un estudi fa poc, que les dones eren les que solíen deixar el grup dels seus progenitors per aparellar-se amb un d'un altre grup... més que simplement anés amb ell a revolcar-se darrera els arbusts.

  Les datacions són fantasioses? però encara no s'han repetit oi?

  ResponElimina
 2. "perquè no poden podíen ser els sapiens d'aspecte intrigant per als neanderthals ( i viceversa)? A mi les reines del congo, les tatianes de la polinesia, les jinets mongoles i les princeses índies, entre moltes altres, sovint em semblen exòticament intrigants i atractives. Perquè no podríen ells admirar les seves diferències?"

  És clar que podien ser atractius els uns pels altres. El que passa és que els sàpiens sempre són els macos de la pel·lícula!! Alts i intrigants. No dic que no puguis trobar atractives les congoleses o les polinèsiques, però realment et casaries abans amb una dona amb uns costums, religió i llengua que no tenen res a veure amb els teus, o bé per les coses serioses en preferiries una de més a la vora?

  Segons la majoria d'estudis, la majoria de persones s'acaben casant amb algú de la mateixa cultura o grup ètnic, encara que això no vol dir que no puguin trobar atractives les congoleses, i és clar, sempre hi ha excepcions, però a mi em semblaria molt més normal que l'Ida i les dones del seu clan s'haguessin ajuntat o el que sigui amb homes neandertals i no pas amb uns totals desconeguts, que no tenen res a veure amb ells, per més "intrigants" que siguin.

  "Suposo que el que vol dir quan diu "anarme'n amb ell per aparallar-me" és la manera fàcil de dir, com va sortir en un estudi fa poc, que les dones eren les que solíen deixar el grup dels seus progenitors per aparellar-se amb un d'un altre grup... més que simplement anés amb ell a revolcar-se darrera els arbusts."

  Aparellar-se no vol dir deixar el grup progenitor, o almenys no ho he vist enlloc en aquest pamflet. Només s'hi diu que s'aparellen, és a dir, la dona posa el cul en pompa perquè l'home d'aspecte intrigant la monti. Tampoc no em semblen massa realistes aquests contactes, seria molt més creïble si prèviament els del clan de l'Ida i els sapientíssims s'haguessin fet mínimament amics. Tot això d'anar-se a aparellar darrere d'un arbre em sembla molt salvatge, sincerament, i no ho fan ni els ximpanzés.

  "Les datacions són fantasioses? però encara no s'han repetit oi? "

  Les de Gibraltar, l'últim cop que en tinc notícia, s'havien endarrerit fins els 30-32.000 anys. Tampoc no em semblen tant fantasioses com diu en Zilhäo, perquè ell mateix reconeix que a l'extrem sud de la península els neandertals hi van poder sobreviure uns milenis més abans que la resta s'extingissin.

  http://neanderthalis.blogspot.com/2007/01/los-neandertales-se-fueron-antes-de.html

  ResponElimina
 3. Volia dir després que la resta s'extingissin, i no abans :P

  ResponElimina
 4. "Tot això d'anar-se a aparellar darrere d'un arbre em sembla molt salvatge, sincerament, i no ho fan ni els ximpanzés."


  jeje jo crec que sí que ho fan, els mascles no dominants si ho aconsegueixen s'emporten a les femelles allí on el dominant no els pot veure per a copular-les... o eren els goril·les?

  ResponElimina
 5. "jeje jo crec que sí que ho fan, els mascles no dominants si ho aconsegueixen s'emporten a les femelles allí on el dominant no els pot veure per a copular-les... o eren els goril·les? "

  Ostres pobres... bé però els humans en principi no, sai no parlem de casos de violació, que també n'hi podrien haver hagut entre caçadors-recol·lectors del paleolític. Els goril·les si no recordo malament viuen en harens, una mica com els monarques europeus de l'edat mitjana: el mascle alfa te unes quantes femelles per ell solet, i quan està distret algunes d'aquestes femelles aprofiten per fer-li el salt amb altres goril·les.

  Els ximpanzés no ho sé, però els bonobos tenen un gran manual kamasutra amb això del sexe, que ens deixa als humans en ridícul, no crec que s'hagin d'amagar darrere de cap arbre, més aviat ho fan a davant de tothom :)

  ResponElimina