diumenge, 20 de febrer del 2011

Clive Finlayson: El somni del Neandertal

O millor dit: El sueño del Neandertal, perquè la versió catalana encara no ha sortit. Es tracta d'un llibre escrit per un dels grans experts en neandertals del món: Clive Finlayson, que també és director del Museu de Gibraltar, un indret que sabem que és força privilegiat, perquè allà hi podria haver viscut... l'últim dels neandertals.



El llibre del dr. Finlayson consta de 256 pàgines i s'ha publicat a l'editorial Crítica. El podreu trobar a qualsevol llibreria de Barcelona.

Anem al que toca: l'argument. Amb aquest llibre, Finlayson creu poder tenir l'explicació de la Clau, és a dir, el factor Clau que va provocar l'extinció neandertal. Com que no em vull allargar massa, us diré que Finlayson ha escollit el clima. Si la seva elecció ha estat sàvia i si és congruent amb el registre fòssil és una cosa que el lector haurà de jutjar per sí mateix.
De totes maneres, que no quedi per dir que han aparegut diversos estudis que han qüestionat la responsabilitat del clima en aquest afer, però segons Finlayson "el clima, arquitecte de l'evolució, va ser també responsable d'atrocitats i extincions". Curiós, si més no, que aquest canvi climàtic durés ni més ni menys que 10-30.000 anys i coincidís amb l'arribada dels HAM al territori que coneixem com Europa.

A la pregunta: i per què no ens vam extingir, nosaltres també? Finlayson respon que és una qüestió de "capacitat i sort". O sigui, que els neandertals no només no estaven capacitats per fer front a un canvi climàtic, encara que segons el rotllo oficial tenien el cervell molt gros i podien parlar i bla bla bla, sino que totes les seves adaptacions i experiència durant més de 200.000 anys, no van servir per res, i com que a més a més, van tenir molt mala sort... no sabem per què, però sí, la sort els va ser contrària, ells no hi van poder fer res, va ser com un desig diví que s'acabessin extingint.



Tant si hi esteu d'acord o no, el llibre d'en Finlayson amb la cara de la Wilma a la portada crida l'atenció i com sempre dic: el saber neandertal no ocupa lloc. Ara bé, crec que m'esperaré que el portin a la biblioteca abans de gastar-me els 26 euros que val.



FONT:

http://www.elimparcial.es/libros/clive-finlayson-el-sueno-del-neandertal-por-que-se-extinguieron-los-neandertales-y-nosotros-sobrevivimos-79144.html

3 comentaris:

  1. Hola Maria Lluisa!,

    Es un libro que quiero leer, tb esperaré a que esté en la biblioteca pública:)

    La llave para saber más son los hallazgos que esperemos lleguen en el futuro.

    Hace poco he comentado con Maju la posibilidad de que en un primer momento hubiera contacto y "mezcla" y que esta población híbrida se viera reducida drásticamente, casi extinguida y poosteriormente absorbida o sustituida por una posterior oleada migratoria.

    Creo que esta hipótesis podría aunar los "pequeños restos genéticos" con los restos arqueológicos, e incluso con los híbridos que tanto encuentran Trinkaus o Zilhao.

    Saludos.

    ResponElimina
  2. Hola David!

    Espero que aquest 2011 sigui tant o més productiu que el 2010 :D
    De moment s'estan seqüenciant o es seqüenciaran genomes nuclears dels neandertals del Sidrón, es vol analitzar a fons l'individu de la Cova Foradada (València) i a Las Palomas no paren de sortir fòssils, i en molt bon estat!

    "Hace poco he comentado con Maju la posibilidad de que en un primer momento hubiera contacto y "mezcla" y que esta población híbrida se viera reducida drásticamente, casi extinguida y poosteriormente absorbida o sustituida por una posterior oleada migratoria."

    Et refereixes a la península i/o Europa? Sí, es clar que és possible tenint en compte que sembla que podien eangendrar descendència fèrtil. És perfectament possible que siguem descendents d'aquests neandertals ibèrics/europeus encara que no compartim cap gen amb ells. És un tema molt interessant que he tractat més extensament aquí:

    http://pierrettepierrot.blogspot.com/2010/09/richard-dawkins-el-conte-del-neandertal.html

    Sobre les restes arqueològiques que troben en Zilhäo i en Trinkaus no dic que els seus híbrids hagin de ser tots falsos, però em miro el tema amb una mica més d'escepticisme que ells, sobretot en Trinkaus. Els neandertals de les Palomas podrien ser casos d'aquests, el que passa és que també hi ha d'altres explicacions tant o més probables, com ara una hibridació amb HAM però molt més antiga (al nord d'Àfrica sembla que els HAM ja hi vivien des de fa almenys 160.000 anys), que haguessin conservat trets més moderns o ancestrals per aïllament, o que simplement tots els trets que presenten formen part de la diversitat neandertal, que és més àmplia del que creiem.

    El problema de tot això és que sense una prova d'ADN és molt difícil assegurar res... espero que d'aquí poc en surtin més notícies :)

    ResponElimina
  3. Vaya, a mí también me inspira curiosidad, a ver qué tal ;D

    ResponElimina