dilluns, 7 de febrer del 2011

El Nord d'Àfrica: terra de neandertals? (I)

Els moviments dels homínids d'un cantó a l'altre del planeta són motiu de discussions i baralles entre els més prestigiosos antropòlegs del món. En aquest post m'agradaria dedicar 4 paraules fresques al nord d'Àfrica, la Regió Més Oblidada Del Món Mundial (RMODMM).



Els camells, les cases de fang i els touaregs sexys tapats amb la túnica són els temes principals de conversa sobre aquesta RMODMM, i ja és hora de dir prou. Ja n'hi ha prou d'ignorar la gran riquesa homínida que ha acollit aquesta RMODMM des de temps immemorials, quan els primers homínids tot just van acostumar-se a caminar erectus, vull dir erectes.

Comencem pel principi, i no per la teulada com míster Angel Ramírez, aquell empresari encorbatat que es vol embutxacar amb la suor neandertal. El primer principi del qual en tenim constància, de la presència d'un consagrat especímen pertanyent al sagrat gènere Homo, és de fa ni més ni menys que 1,8 milions d'anys. Apuntem bé la dada:

*Primera constància de presència humana a RMODMM: 1,8 milions d'anys. Aquesta data és uns 300.000 anys més antiga de la que s'ha trobat a Europa de l'oest, que és d'uns 1,5 milions d'anys, de moment. L'Homo georgicus té més o menys aquesta edat, i és possible que estigui relacionat amb aquests hominids, però com que és una regió tant RMODMM, no podem assegurar res.



Aprop de Saïda (Algèria), en un indret anomenat Ain el Hanech, s'hi ha trobat, amb aquestes dates, indústria Oldovariana. Aquesta indústria s'associa típicament amb els australopitecus, els hàbils habilis, els ergaster i els primers erectus erectes.

La següent ocupació data de... 200.000 anys! Només. Durant aquest període no vol dir que no hi hagin viscut homínids, sinó, simplement, que no se'n té constància, perquè tal com he dit, era una regió RMODMM. Quin desastre més gran... què hi farem, ens haurem de conformar amb les restes d'aquests homínids de 200.000 anys que alguns han classificat com a Homo erecuts, però cal anar amb molt de compte amb aquestes classificacions, perquè tal com he dit abans, per ser una regió tant RMODMM, és possible que la classificació sigui adjudicada per algun arqueòleg amateur, sigui una classificació inadequada, l'anàlisi dels fòssils s'hagi fet amb mètodes massa antiquats, no s'hagin contrastat diferents opinions entre antropòlegs, etc, i que per tant ens podrien estar venent gat per llebre amb això dels erectus de 200.000 anys.

I no ho dic per res; ho dic perquè els següents homínids dels quals se'n té constància tenen 160.000 anys, i un representat d'aquest període seria Jebel Irhoud, que després d'haver canviat d'espècie 2 o 3 vegades, s'ha deixat finalment dins la categoria sapientíssima.



Però no ens descentrem del tema: fa entre 100.000 i 200.000 anys comencen a aparèixer al Nord d'Àfrica diferents fòssils, que tot i que mostren certs signes d'arcaïcitat, sembla que són força propers a alguns HAM (gairebé) contemporanis trobats a l'Àfrica de l'est, com ara Omo 1, de 190.000 anys; se suposa que els HAM es van originar a la mítica zona d'Etiopia, i des d'allà un grup va passar al Nord d'Àfrica. Aquesta seria l'explicació més linial, simple, tangible.

I ara obrirem un petit parèntesi ( per centrar-nos en la indústria mosteriana. La indústria mosteriana s'associa típicament als neandertals, i, és clar, es troba principalment als jaciments neandertals. Així s'ha fet sempre: allà on hi ha mosterià, és que hi va passar un clan neandertal.
Tot i així, també s'ha trobat associat, el mosterià, als HAM de l'orient mitjà de fa 100.000 anys, i... amb els del nord d'Àfrica. Un moment: el nord d'Àfrica és territori neandertal?

Un jaciment mosterià del nord d'Àfrica té 200.000 anys i està situat [molt important] just a la frontera que separa Ceuta amb el Marroc.
És important per esbrinar els orígens dels seus autors: sabem que els neandertals i els seus predecessors eren espècies típicament europees, que probablement descendien dels Anteke que ja s'havien assentat a Europa des de feia almenys 1 milió d'anys. Per tant, si la indústria mosteriana amb una antiguitat de 200.000 anys s'ha trobat en una zona geogràfica molt propera del territori neandertal, és possible que... alguns neandertals molt aventurers fessin unes quantes braçades per arribar a l'altra banda de l'estret; també és possible que els neandertals de l'altra banda, sense arribar-hi físicament, aculturessin els habitants de Ceuta. No em pregunteu com es pot aculturar algú des de l'altra banda de l'estret, si no es fan servir uns prismàtics i fum, molt de fum. No en tenim ni idea; per tant, el més probable és que els neandertals hi arribessin físicament, amb els seus cossos d'atleta.



Tornem al Marroc, aquest cop ja hem travessat la frontera, perquè el mosterià encara no coneixia fronteres en aquell temps. El cas és que no és l'únic jaciment mosterià que s'ha trobat fora del territori neandertal, sinó que a la llista també hi haurem d'afegir les coves de Rhafas i Dar es Soltan, totes dues al Marroc, que com sabem, és el país d'aquesta zona tant RMODMM més propera geogràficament al territori ocupat pels neandertals, i des d'on s'hi pot arribar amb relativa facilitat.

Centrem-nos una mica amb el mosterià de la cova de Rhafas: si els neandertals -que per cert, mai no s'ha trobat cap fòssil de neandertal al nord d'Àfrica, però tampoc no és d'estranyar, sent una zona tant RMODMM- eren els autors del mosterià de feia 200.000 anys, es veu que van sobreviure en aquesta regió fins fa ben bé 70-80.000 anys, quan hi va haver un canvi de transició (!), del mosterià a l'aterià. Aquest aterià... l'explicaré al següent post: El Nord d'Àfrica: terra de neandertals? (II) però ja us avanço que té tots els números de ser una indústria relacionada amb els HAM, per tant... hi va haver una substitució poblacional, física, fa 70-80.000 anys al nord d'Àfrica? Es van veure les cares? I si és així, com va acabar tot?

Preguntes sense resposta, entre d'altres coses, perquè és una regió tant RMODMM... mentrestant, re-pintem el mapa:

3 comentaris:

  1. Hola Maria Lluisa!

    Muy interesante el post!

    A mi lo que me extraña de todo esto es que la cultura o la industria musteriense, como bien has explicado, está asociada a los neandertales en Europa y sapiens en Proximo Oriente, por lo tanto ha tenido que haber un contacto entre estas dos poblaciones antes de lo que se cree; se sabe que entraron en contacto en Próximo Oriente y seguramente en Europa, pero para que compartan la misma cultura o industria desde fechas anrteriores a las conocidas para el primer encuentro...sólo puede haber dos opciones:

    1, Se han encontrado antes de lo que se cree y se ha producido un proceso de aculturación, ahora, ¿por parte de quién?
    2. La cultura musteriense es más antigua de lo que se conoce y ha tenido que ser "inventada" por el ancestro común de ambas especies.

    Esta última posibilidad no se tiene muy en cuenta, pero tampoco habría que descartarla. Puede que tecnologías que conocemos sean más antiguas de lo que se sabe.

    Ya Eudald Carbonell propuso la Hipótesis del Modo 2 para la primera salida de África de los miembros del género Homo. Dice que los homínmidos con tecnología modo 2 ganan terreno y espacio debido a su superioridad técnica y fuerzan a los que tienen modo 1 a salir fuera de África, a buscar nuevas tierras; el problema es que la tecnología modo tiene unos 1,5 millones de años, mientras que la salida de África se produjo al menos hace 1,8 m.a. Los defensores de esta hipótesis dicen que se acabará encontrando tecnología 2 más antigua.

    Pues esto mismo puede suceder con el musteriense, quién sabe.

    Saludos.

    ResponElimina
  2. Hola David!

    El mosterià és una indústria típicament associada amb els neandertals. És cert que a l'orient mitjà la trobem associada als primers humans moderns, i possiblement al nord d'Àfrica també. El mosterià més antic data de fa uns 300.000 anys i es troba a Europa.

    "1, Se han encontrado antes de lo que se cree y se ha producido un proceso de aculturación, ahora, ¿por parte de quién?"

    Home, jo crec que en cas d'aculturar, serien els neandertals els qui aculturarien en aquest sentit.

    "2. La cultura musteriense es más antigua de lo que se conoce y ha tenido que ser "inventada" por el ancestro común de ambas especies."

    L'avantpassat comú de neandertals i HAM va viure fa entre 500.000 i 1.000.000 d'anys, probablement a l'Àfrica. Si tenim en compte que: no s'ha trobat indústria mosteriana a l'Àfrica subsahariana, i que el mosterià més antic té uns 330.000 anys (trobat a França), no sembla massa probable. Fins ara es creu que l'avantpassat comú de neandertals i HAM va viure a l'Àfrica i feia ús de la indústria anomenada acheulià, de mode 2. Però és clar, la falta d'evidència no és prova d'absència.
    Ara bé, els primers HAM sembla que no fabricaven indústria mosteriana, almenys no se'n té constància, i el fet que s'hagi trobat a les zones més properes del territori neandertal... fa que la hipòtesi d'aculturació sembli més raonable, però com tu has dit, qui sap.

    ResponElimina
  3. David: enviaré un correu o missatge a l'Eudald Carbonell (he vist que té un blog) a veure què en pensa del mosterià del nord d'Àfrica, si va ser fet pels neandertals o bé és un cas d'aculturació ;)

    ResponElimina