Ángel Ramírez són dues paraules de 5 i 7 lletres respectivament que diuen ben poc per sí soles. Es tracta d'un nom ben corrent per un empresari encorbatat amb una corbata vermella i llarga, que porta un quadern de notes al costat on hi té apuntats tots els comptes.
Els dies van passant, i els neandertals evolucionen. Que sí, encara que estiguin extingits, us asseguro que evolucionen. Fa 50 anys no passaven de babejar i grunyir en alguna pel·lícula on els dos protagonistes eren els dos farols d'una Rossa, i ara ens els trobem fent negocis. Negocis en què la única cosa que hi aporten es la seva presència, i ni això: en realitat, només hi aporten el seu nom, "neandertal" pronunciat per un empresari encorbatat amb una corbata vermella i llarga de nom Ángel Ramírez.
El negoci, emplaçat a la famosa cova de Nerja, a la província de Màlaga, té o tindrà èxit, i les xifres canten per sí soles. Si no em creieu, que us ho digui el mateix Ramírez:
El pasado año tuvimos 380.100 visitantes, lo que supone un 2,9% menos que en 2009. Si ponemos estas cifras en el contexto en el que nos encontramos, podemos decir que no es un mal dato. Es cierto que este porcentaje se acumula a bajadas anteriores pero nos encontramos en una situación mejor que la de monumentos destacados de la provincia.
Podeu comprovar que no va amb les mans al cap, és un estadista rigurós, que compta un per un els visitants d'una cova on hi van viure els neandertals. No, i ni això: una cova on hi podrien haver viscut els neandertals.
És clar que ara amb la crisi cal estrènyer-se el cinturó; ara ja no funciona allò de pronunciar "neandertal" sinó que cal anar més enllà. Pronunciar també "Crocmanyó" i sobretot "neandertal i crocmanyó" i en el pitjor dels casos "neandertal i crocmanyona". A més a més, perquè tot faci més bona olor, que sabem que els homes prehistòrics no es rentaven gaire sovint, ha calgut la construcció d'un jardinet adjacent a la cova. Tot això, segons Ramírez "será un complemento muy atractivo para la Cueva." Oi tant.
Sorpresos? Encara n'hi ha més. Hi ha el projecte de Futur, que és per caure de cul a terra i no aixecar-se:
A este respecto, hay que señalar la realización de la pasarela peatonal que une Maro con la gruta, ya que la autovía había separado los dos enclaves. El jardín botánico y algún proyecto más harán que la visita sea más atractiva para pasar un día de ocio. Hay que tener en cuenta que los visitantes son muy dispares, desde el niño al jubilado pasando por el turista cultural o el extranjero. A cada segmento habría que añadirle un atractivo.
Guaita! Si acabo de descobrir que La Fundació de la Cova hi vol fer un Museu i tot!!
Es una idea que tuvo su origen en la Fundación y que ha contado con una inversión de cinco millones de euros. Puedo decir que es el proyecto más importante que se está realizando en Nerja. El Ayuntamiento nos facilitó el suelo y todo el proyecto corre de nuestra cuenta. Ya estamos haciendo la tercera y última fase que es la de musealización, donde se dotará al recinto de un contenido sorprendente, ya que que será un museo interactivo y muy didáctico, en el que el visitante puede participar de la experiencia.
Doncs si passa com amb el de Capellades, ja us podeu esperar asseguts, o... ajaguts.
I per què cal fer-hi un museu al costat de la cova?
La Cueva tiene unos fondos arqueológicos muy importantes que tenían que salir a la luz porque tienen un importante interés cultural y científico. Además, el objetivo es poder desviar el flujo de visitantes hacia este espacio museístico, lo que supondrá generar riqueza en el municipio.
Aaaaaaaahh.
Que no, que tot això no és fer volar coloms, us dic que va de debò!
Tenemos muchos objetivos de carácter cultural, deportivo, benéfico, etc. La Fundación no necesita dinero público, ya que es autosuficiente, y subvenciona a numerosos colectivos de Nerja. Podemos destacar el Club de Atletismo, que es un referente en Andalucía, y que se ha desarrollado en parte gracias a la dotación económica que aportamos.
I els neandertals on són? Trobo que últimament els deixen una mica de banda dels SEUS projectes.
Las sospechas que teníamos de que la Cueva no sólo ha sido el hábitat del hombre de Cromañón y del Homo Sapiens sino que también del hombre de Neandertal casi se van confirmando, porque la última datación de vestigios hallados en la Cueva nos traslada 35.000 años atrás, época de los primeros cromañones del mundo y de los últimos neandertales.
"casi" "casi" casi m'has fet riure, Ramirez. Els primers crocmanyons del món? Fa 35.000 anys? Eh!?!? I què passa amb Jebel Irhoud, que els pobres en aquella època feia 130.000 anys que ja havien deixat d'existir, què passa, no compten? I això de crocmanyons, que no haviem quedat que s'havia de deixar de banda, i que era millor anomenar-los humans anatòmicament moderns (HAM), homo sapiens, o directament sapientíssims?
(continuo llegint l'entrevista a veure si diu alguna cosa més d'alguna troballa "casi" neandertal) ... i el que em trobo és el màrqueting!!!
Las acciones de fondo deben ir acompañadas de acciones de marketing para que den resultados. Si se confirman estas investigaciones, muchos países deberían fijarse en la Cueva de Nerja, pero ahora mismo esto es un deseo. Tenemos que continuar con la línea de investigación, confirmar todos estos hallazgos y difundirlos en los sitios adecuados, como las revistas y foros especializados, para que despierten el interés general.
I mentrestant?
Ya estamos trabajando en el próximo festival, que este año cumple su 52 edición y sacando adelante los proyectos que he comentado. A partir de ahí, nuestro objetivo es seguir tratando bien a nuestros visitantes para que se sientan a gusto visitando esta maravilla natural.
Entesos. O sigui que deixant de banda tot el màrqueting, maquillatge, paraules buides de significat i projectes obscurs, la única cosa que queda clara és que els neandertals no volen participar en el projecte. Sembla que no tenen ganes d'alçar el cap perquè en Ramírez i els de la Fundació comencin el màrqueting. Deu ser que no els agrada que la seva cova s'exploti d'una manera tant poc científica.
No sé què s'ha volgut dir amb aquest "casi". Els neandertals són imprevisibles i apareixen quan menys t'ho esperes. Eren uns excel·lents corredors que podien recórrer 15-20 metres en 2 segons, o sigui que més val no tocar-los allò que no sona. No hi entenc gens de negocis, però diria que això de començar la casa per la teulada no porta massa bona sort. Primer cal tenir uns bons fonaments on la casa s'hi pugui aguantar bé. I en aquest cas, els fonaments, que són els neandertals, en són absents.
(i jo que em pensava que la cova de Nerja seria interessant des d'un punt de vista arqueològic, i em surten amb lliçons de publicitat... quina estafa!).
FONT:
http://www.laopiniondemalaga.es/malaga/2011/02/04/angel-ramirez-cerca-confirmar-neandertales-habitaron-gruta/399559.html
Saludos Maria Lluisa!!
ResponEliminaEstoy de acuerdo contigo en parte de lo que dices; la casa hay que empezar a construirla desde abajo y no por el tejado; también es cierto que el gerentee de la cueva está mejor callado o hablando de números, pero que no hable más de cultura o de poblaciones neandertales.
En cuanto a la explotación de la cueva a nivel comercial, bueno, está claro que este tipo se frota las manos mirando estadísticas y viendo crecer sus bolsillos, no obstante la cueva de Nerja oculta otra realidad: es el principal activo turístico del municipio de Nerja, y esto supone, más allá de que unos cuantos empresarios se llenen los bolsillos,que muchas familias "comen" gracias a la cueva, genera puestos de trabajo alrededor de ella.
Recuerdo que de niño nos llevaban con las excursiones del colegio a visitar la cueva, con esto te digo que la cueva es un activo turístico desde hace muchos años, muchas familias tienen trabajo gracias a esto desde hace mucho tiempo, antes de de que este señor ESPECULE con la posibilidad de que los neandertales hayan habitado la cueva,como bien indicas en el post.
Parte de la cueva está cerrada para seguir con las excavaciones; me imagino que será difícil aunar lo científico con lo comercial, pero habrá que confiar en los profesionales que están trabajando allí, que me imagino harán lo posible para que las excavaciones se realicen con una cierta independencia de los intereses comerciales; por lo menos eso es lo que harían unos buenos profesionales.
Saludos!!:)
Hola David!!
ResponEliminaNo, si a mi no em sembla gens malament que s'utilitzi l'atractiu de la cova de Nerja per potenciar el turisme d'aquesta localitat, ben al contrari; de fet és el que es fa amb tots els monuments/jaciments/escultures/pintures etc, de gran interès turístic, i si el negoci funciona bé, cap problema.
El problema ve quan per tal d'atreure turistes es comencen a dir coses com ara: "Nerja amaga el secret de la coexistència entre neandertals i cromanyons, i el destí dels primers":
http://www.laopiniondemalaga.es/cultura-espectaculos/2010/11/10/nerja-esconde-secreto-adios-neandertal-manos-cromanon/380080.html
El que passa és que no només això segurament no és cert, sinó que no es té constància que els neandertals hi haguessin viscut mai, a la cova. Per ara només hi ha "certa" evidència que s'ha d'acabar de confirmar; a més a més, les dates amb C14 cal anar molt en compte a l'hora d'interpretar-les, com ja s'ha vist en diferents jaciments.
Per tant, em sembla que és anar una mica massa enllà això que la publicitat faci parlar la ciència i no al revés, només per tal d'augmentar el nombre de visites, que sabem que el tema neandertal ven molt últimament. D'altra banda ho entenc, en un empresari el que diguin les pedres li importa ben poc, però a un arqueòleg no :(
Dius que hi has estat a la cova? Quina sort, m'agradaria poder-hi fer alguna visita algun dia, és cert que veient-ne algunes fotos és un lloc únic, em pregunto què en devien pensar els homínids que hi van viure!
La cueva es una maravilla, de hecho su nombre original fue la cueva de las maravillas y después se la empezó a llamar cueva de nerja.
ResponEliminaHe visto el enlace que me dices, pero realmente encontraron allí una raedera de sílex, de unos 35.000 años; las raederas son típicas del paleolítico medio y del musteriense; en el paleolítico superior disminuyen, por lo que es muy probable que esta raedera fuera fabricada por el hombre de neandertal.
http://www.diariosur.es/v/20101110/sociedad/navaja-neandertales-20101110.html
No obstante, este tema seguro que Millán te lo explicaría mucho mejor.
Otra cosa distinta es que hayan convivido, esto sí que es sensacionalismo mientras no se demuestre lo contrario.
Sería muy bonito que los neandertales hubieran habitado la cueva de Nerja, añadiendo este lugar a otros en Málaga en los que ya está documentada la presencia del neandertal, como La Araña y Zafarraya. Realmente el sur de la península se puede convertir en los próximos años en un filón muy inmportante para el estudio de los neandertales, siempre y cuando los ayuntamientos permitan excavar.
http://www.malagahoy.es/article/ocio/742903/neandertales/filo/olvido.html
http://www.malagahoy.es/article/ocio/281656/los/neandertales/fueron/canibales/zafarraya.html
Saludos!:)
El yacimiento de Orce en Granada seguro que dará resultados muy importantes en relación a los primeros habitantes de la península, quizás llegaron a la península antes de lo que se cree.
Gràcies pels enllaços!
ResponEliminaSi que havia sentit dir que s'hi havia trobat alguna cosa. La raedera (no sé com es diu en català) sí que sembla pròpia dels neandertals, si donem per fet que els primers humans moderns de la península fabricaven eienes musterianes, i que no van travessar la frontera de l'Ebre fins fa 30.000 anys. Però és clar, un altre problema és que les datacions amb C14 siguin fiables...
És cert que el sud de la península probablement va ser l'últim refugi dels neandertals; també s'ha trobat presència neandertal molt tardana a l'Esquilleu, a Astúries (uns 26.000 anys, diuen), i en aquelles dates els moderns segurament ja havien arribat.
"Sería muy bonito que los neandertales hubieran habitado la cueva de Nerja, añadiendo este lugar a otros en Málaga en los que ya está documentada la presencia del neandertal, como La Araña y Zafarraya. Realmente el sur de la península se puede convertir en los próximos años en un filón muy inmportante para el estudio de los neandertales, siempre y cuando los ayuntamientos permitan excavar."
Esperem que sí. Tot això juntament amb els neandertals de las Palomas i aquelles petxines pintades converteix el terç sud de la península en una zona molt interessant de cara a estudiar l'extinció neandertal, sempre i quan les datacions amb C14 siguin correctes.
Zafarraya ja l'havia sentit anomenar per una mandíbula molt recent de neandertal, el que desconeixia eren els menús neandertals de la zona :P
"El yacimiento de Orce en Granada seguro que dará resultados muy importantes en relación a los primeros habitantes de la península, quizás llegaron a la península antes de lo que se cree. "
Et refereixes a l'Homo erectus? Tinc entès que s'ha trobat evidència de presència humana a la península i al sud de França fa 1,5 milions d'anys, i que podria estar relacionada amb la primera expansió de l'homo erectus. Els avantpassats dels neandertals segurament van arribar més tard.
"si donem per fet que els primers humans moderns de la península fabricaven eienes musterianes"
ResponEliminaPerdó, volia dir eines de la indústria aurinyaciana.
En relación a Orce me refiero a Homo Antecessor o erectus; creo que allí ya se ha encontrado tecnología modo 1 más antigua que los fósiles y materiales de Atapuerca, lo único que falta es que aparezcan restos humanos.
ResponEliminaSegún tengo entendido en la península los restos más antiguos de antecessor son de 1,3 mill.años.
Lo del sur de Francia en estas fechas tan antiguas no sabía nada, si conoces algo te agradezco me pases información.
Saludos!!
Al sud-est de França hi han trobat ossos que s'han datat en 1,57 milions d'anys:
ResponEliminahttp://leherensuge.blogspot.com/2010/01/homo-erectus-in-europe-even-earlier.html
Aqui hi ha la notícia:
http://www.stonepages.com/news/archives/003651.html
Per mi que no estaven directament relacionats amb els neandertals, segurament eren Homo erectus.
Gracias por el enlace!!!
ResponEliminaA pesar de no estar relacionados con los neandertales, es extraordinario.
Cada vez nos acercamos más a los 2 millones de años para el primer poblamiento de Europa; teniendo en cuenta que Homo Georgicus tiene 1,8 millones de años, no es descabellado pensar en esas fechas.
Saludos!!
I al nord d'Àfrica s'hi han trobat pedres treballades datades en 1,8 milions d'anys, el que passa és que com que és un territori tant oblidat no en parla ningú :(
ResponElimina