dissabte, 5 de febrer del 2011

Còmics neandertals: recull d'imatges ROUDIER

França potser sí que té molts d'inconvenients, no dic que no, però malgrat tot, és un país que el bon neandertalòfil no pot criticar per dos motius:

1-Hi ha molts jaciments neandertals, senyal que era una zona densament poblada que podia mantenir grans poblacions neandertals, de més de 5.000 individus.

2-És el país que més produccions sobre neandertals fa: museus neandertals, pel·lícules neandertals, còmics sobre neandertals, reconstruccions neandertals, documentals neandertals... el 95% estan emplaçats a França, dirigits o dibuixats per actors francesos, inspirats en neandertals francesos o subtitulats al francès. Per tant es pot dir que els francesos son els més interessats amb la (pre)història del seu país i uns grans admiradors dels neandertals.



Ens centrarem en un francès en concret: Emmanuel Roudier (1971); tal com molts ja deveu saber, en Roudier és dibuixant de còmics neandertals, un dels pocs que es poden trobar, per tant és una espècie gairebé única al món, que ha dibuixat, de moment, els següents títols:

Dins la sèrie "Néandertal":

01-Le cristal de chasse (El cristall de caça)
02-Le breuvage de vie (La beguda de vida)
03-Le meneur de Meute

Els toms 01 i 02 ja han aparegut, i el 03 sortirà a la llum el dia 16 de març d'aquest mateix any.

Les il·lustracions que he vist estan molt bé: bon dibuix, bons diàlegs, bona ambientació... els neandertals amb els seus músculs i els seus dos dits de front, dónen tot el que poden en aquesta sessió, on els animals salvatges deixen de ser uns simples elements del paisatge i prenen un paper actiu dins del complex món neandertal.

Dins la sèrie "Vo'hounâ"

01-La saisson d'Ao
02-La saisson de Mordagg
03-Le souffle de Montharoumone

Aquesta sèrie té com a protagonista una jove neandertal molt atractiva, i aquí els neandertals no estan sols. Sí, és clar que tenen els mamuts, les hienes i els llops que els fan companyia, però em refereixo que no estan sols en un altre sentit: els moderns apareixen en escena, amb unes barbetes tant punxegudes com les espines d'un roser, i és clar, si apareixen, és per interaccionar amb els nostres protagonistes, en tots els sentits de la paraula.

Possiblement també està treballant en un altre volum anomenat "Ao, le petit neandertal" que tracta d'un infant neandertal orfe que és acollit per un clan de moderns.

Per trobar més informació sobre aquests còmics, podeu visitar la seva web:

http://roudier-neandertal.blogspot.com/

A continuació, he fet un petit recull d'imatges trobades per internet dels còmics i dedicatòries fetes de la mà d'en Roudier (clic per engrandir):





I ara, és clar, potser algú voldrà anar a comprar aquests còmics a la llibreria més propera, perquè fan bona pinta, perquè els neandertals són interessants, perquè a mi els mamuts m'agraden molt i els caçadors que es dediquen a caçar-los també, però... tant bon punt arribi a la llibreria o quiosc, el llibreter li dirà que no n'ha sentit a parlar mai, d'aquests còmics, i que en qualsevol cas, s'han d'encarregar, i no se sap quan arribaran, ni el preu, etc.

També és mala sort, uns còmics que pinten tant bé! Una manera d'aconseguir-los és enviar un e-mail amb la vostra adreça i els diners a en Roudier; ell us enviarà els còmics amb una dedicatòria d'aquelles que sap fer ell perquè us la pengeu a l'habitació.

Fa poc vaig rebre un e-mail d'en Roudier, amb una molt bona notícia: s'està negociant amb NORMA còmics de vendre els còmics d'en Roudier a aquesta llibreria, i traduïts al castellà. Aquesta notícia és excel·lent per tots aquells que vivim fora de França; NORMA còmics té llibreries en diferents ciutats d'Espanya, i la botiga més important i cèntrica es troba a Barcelona, on s'hi venen còmics de tot el món, però també n'hi ha una a Sabadell i segurament en altres ciutats catalanes. Un avantatge que té aquesta llibreria és que els pots enviar peticions perquè posin a la venda algun còmic, i peticions és el que ens calen perquè poguem anar a comprar Neandertal i Vo'hounâ a la llibreria més propera!



Si us agradaria poder comprar aquests còmics que tenen els neandertals com a protagonistes, no ho dubteu, envieu una senzilla petició a NORMA.

Aquest enllaç és per recomanar-los que publiquin una obra (Neandertal/Vo'hounâ), només hi heu de posar el nom de l'obra i el vostre e-mail:

http://www.normaeditorial.com/consulta.asp?0/0/5/0/%BFqu%E9_nueva_obra_quieres_que_publique_norma_editorial?%27

Jo ja ho he fet, ara us toca a vosaltres; i recordeu: com més neandertals hi hagi a la vora del foc, més riurem.

7 comentaris:

  1. Hola Maria Lluisa!!

    Gracias por la información y las ilustraciones!!

    Ya he mandado mi petición en el enlace que nos has dejado!!

    Saludos.

    ResponElimina
  2. Hola David!

    Què bé! A veure si entre tots ho aconseguim! :)

    ResponElimina
  3. jo també l'he sol·licitat!!!!

    després m'haureu d'ajudar a mi sol·licitant a la xarxa de biblioteques de la diputació que compri els còmics, m'encanta llegir cómics però no tant deixarm-hi els diners :D

    L'hi ha sortit ben atractiu el neanderthal pelroig plantat devant l'india morena i sapientíssima!

    ResponElimina
  4. Compta amb mi per demanar que poguem llegir els còmics d'en Roudier a la biblioteca, sense haver-los d'anar a comprar a cap llibreria!

    També em fa molt de pal haver d'anar en una llibreria de Barcelona que no he visitat mai expressament per comprar-hi els còmics (i coneixent la Renfe encara en tinc menys ganes) però pensa que el preu es mourà al voltant dels 10 euros, tampoc no és massa car, fins i tot crec que surt més barat que el viatge en sí :(

    "L'hi ha sortit ben atractiu el neanderthal pelroig plantat devant l'india morena i sapientíssima! "

    Mira, aquí els pots veure de petits, encara fan més gràcia:

    http://2.bp.blogspot.com/_MeehP_jGGiQ/S0ZXOhHjCII/AAAAAAAABAk/XkwmD-gitxA/s1600-h/Voeux2010.jpg
    http://4.bp.blogspot.com/_MeehP_jGGiQ/TFnLppMuQNI/AAAAAAAABIo/6_xOas9zgvA/s1600/couvPetitAO.jpg
    http://3.bp.blogspot.com/_MeehP_jGGiQ/SyDE7kfm-VI/AAAAAAAAA5A/8ifsy5xd3LE/s1600-h/Pages12-13.jpg
    http://3.bp.blogspot.com/_MeehP_jGGiQ/SyDE7znxyzI/AAAAAAAAA5I/JDkYBUvOHSg/s1600-h/Pages14-15.coul.jpg

    El que no sé és si aquest còmic també l'està escrivint en Roudier, però veig que en una imatge on hi surt el llibre hi posa el seu nom, o sigui que suposo que sí.

    ResponElimina
  5. jijijij molt bufons, fa els sapiens com els indis de les estepes nordamericanes.

    Fa poc vaig veure la pel·li "Tant lluny com els meus peus em portin/carreguin/traginin" (no sé com es la traducció correcta) d'un pres d'un camp de trevalls forçats de sibèria que s'escapa i en el seu camí a la llibertat conviu un temps amb una tribu siberiana i comparteix tenda amb una bonica india... el cas es que aquella tribu tenia tendes cóniques, com les d'aques cómic i les dels indis americans, "tipis" en diuen, no? El cas es que vaig està buscant i les tendes dels nómades sibarians no són d'aquesta mena... en realitat crec no vaig trobar que ningú més a part dels amerindis montés aquest tipus de tendes... no n'estic 100% segur. Però el que està clar esque molen i que venen molt, sigui en pel·lícules o cómics :D.

    ResponElimina
  6. Si, si, els tipis! Si t'hi fixes, els neandertals que surten als còmics, a les vinyetes, n'hi ha alguns que porten plomes, crec que en Roudier s'ha inspirat força en els indis americans a l'hora de dibuixar-los...

    L'avantatge del tipi és que és molt fàcil de construïr amb pells d'animals i 4 canyes. Sense anar més lluny, amb 10 anys feia uns tipis ben realistes al pati de casa meva, amb 4-5 canyes i cobrint-los amb mantes, s'hi estava molt calentó a dins :D

    ResponElimina
  7. :) Potser sí que són fàcils de construir i eren usats a europa pels prehistòrics... encara que jo no he sabut trobar-ne entre les tribus nómades asiàtiques.

    ResponElimina