dissabte, 8 de maig del 2010

NEANDERTALS LIVE! -primeres reaccions.


Els més reconeguts científics de tot el món no han trigat gaire a fer conèixer la seva opinió sobre la descoberta més sensacional hagi fet mai la Humanitat, i que ha estat publicada en dos articles signats per més de 100 científics d'arreu del món, encapçalats per l'equip d'Ed Green i Svante Pääbo, de l'institut Max Planck.
Les conclusions d'aquest excel·lent treball, que ha costat 4-5 anys de feina, no han trigat a multiplicar-se com la descendència neandertal: a tot el món i exponencialment.
Posaria les mans al foc que més del 50% del planeta avui ha parlat o com a mínim ha dedicat 5 minuts del dia a reflexionar sobre aquells formidables neandertals, tant bons amants com caçadors. Meravellós.
Jo n'he dedicat moltíssims més, potser unes 20 horetes, ben bé, i les que hi dedicaré, perquè això només ha fet que començar!
Ara per ara, el que compta són les opinions dels experts. N'hi ha de tot tipus, la majoria de favorables -fins i tot per part d'alguns forad'africanistes- però també crítiques. Les crítiques són molt positives per dues raons: la primera, perquè demostra que la gent no s'empassa el primer que li diu la premsa, sinó que insisteix en reflexionar-hi una i una altra vegada, i la segona, perquè els possibles punts febles d'aquest estudi ens poden ajudar en un futur a enfortir l'evidència que els neandertals no són pas morts, sinó que fent els càlculs, ens surt que al planeta hi viuen uns 50! milions de neandertals. És un món neandertal, i això m'encannnnnnnnnnnnnnta.

Comencem per dos crítics a l'evidència de l'interbreeding i força famosos.
El primer és l'antropòleg Richard Klein. De fet no ha criticat l'estudi en sí, ni tampoc té cap mania als neandertals. Ha reconegut que li faria il·lusió i que troba força probable que hi hagués hagut descendència amb els neander. Però... reconeix que al registre fòssil europeu NO N'HI HA CAP RASTRE. Els fòssils europeus no mostren característiques intermitges, encara que la convivència fos d'uns 10.000 anys. Bé, això és molt discutible, però què voleu que us digui, jo hi estic d'acord, en part. La majoria d'europeus no ens assemblem GENS als neandertals, reconeguem-ho. S'hi assemblen molt més alguns africans que l'europeu típic. Explicacions? Potser no es van trobar, potser sí però poc, potser hauríem de fer cas d'en Trinkaus -sí, però i el fòssil de Cioclovina, què?- o d'en Milford, ara bé, ja sabem que en Milford té potser masses facilitats per veure neandertals. De totes maneres, a l'orient mitjà és un fet que molts fòssils no se sap a quina (sub)espècie pertanyen. És el cas d'Skhul V, per exemple, que des del seu descobriment, deu haver canviat d'espècie unes 3-4 vegades, o de Teshik Tash. El dr. Klein, de fet, no s'oposa pas als resultats de l'article, però diu que el principal problema és el "temps", que tot seguit discutirem. Passem al segon antropòleg que s'oposa a l'entrecreuament: Dienekes Pontikos, és el seu nom de pila. El seu blog és un dels blogs sobre antropologia més famosos del món. Per Dienekes (i per mi també) hi ha uns quants problemes:
1- El maleït temps: ningú no es posa d'acord, perquè no es pot saber, quan es va produïr aquest entrecreuament, ni com ni qui. Només podem dir que va afectar tant els europeus com els asiàtics. He vist moltes dates que van des dels 45.000 fins els 100.000 anys. La majoria diuen que es va produïr en un petit període de temps de fa entre 50.000 i 80.000 anys. Però... i a Europa? Els neandertals s'hi van estar fins fa 37.000 anys -almenys a la península- i això és molt de temps de contacte, potser uns 50.000 anys. Llavors com és que només es va produïr una vegada l'entrecreuament? El cert és que això és el que diu Dienekes, però podria ser que hagués passat més vegades, el que passa és que no n'hi ha cap evidència, perquè tant asiàtics com europeus mostren el mateix % d'ADN neandertal, i no hauria de ser així si els neander van viure principalment a Europa.
2-Flux genètic unidireccional: NO han trobat gens "moderns" en cap genoma neandertal. Com és possible? Si hi va haver encreuament, el més raonable hagués estat que ells també haguessin incorporat gens "nostres", i no només al revés. Hi ha unes quantes explicacions: que aquests fòssils neandertals siguin més antics del que realment es creu que són, i que els moderns no arribessin a coincidir mai amb ells. Us ho imagineu? Jo crec que és possible: els últims neandertals tenen uns 37.000 anys segons un article publicat per en Zilhao a principis d'enguany, i els murcians de la cima de las Palomas, catalogats com "els últims" (article de finals del 2008), tenen més de 40.000 anys; és més, aquests Palomas mostren certes característiques "modernes". En tot cas, els moderns més antics d'europa occidental tenen menys de 35.000 anys. Tenint això en compte i també que en el moment de la seva extinció hi havia menys de 7000 neandertals al planeta, és possible que no s'arribéssin a trobar, a Europa? I a l'orient mitjà? Allà sí que s'hi devien trobar, per això en Hawks proposa que s'investiguin els genomes d'aquells neandertals, com ara l'Amud.
3-I si no ens cal l'interbreeding per poder explicar l'ADN més "neandertal" dels no-africans? M'explico, amb les paraules d'en Dienekes: que abans de sortir d'Àfrica hi haguessin unes quantes poblacions. Una d'elles, pel motiu que fos, portés un ADN més afí al dels neandertals, línia de la qual se'n van separar fa 400.000 anys, mentre que les altres, no. Aquesta població, curiosament, va sortir de l'Àfrica i es va expandir per tot el món. En principi aquesta explicació sembla ben plausible, però té un parell de problemes molt greus: a veure, Dienekes, com és que només hi ha ADN "pre-neandertal" en els no-africans? Que potser aquesta població va marxar tota de cop de l'Àfrica, i no es va barrejar amb els africans, perquè recordem que ells no tenen ADN neandertal, sinó que es va extingir?. I com és que *curiosament* també, la població que va sortir de l'Àfrica era la que portava ADN neandertal, i no qualsevol de les altres? I també, com s'ha encarregat d'explicar molt bé en Hawks en un article que ha tret avui -ràpid i ben fet, és el millor, no em digueu que no- si no hi hagués hagut encreuament amb els neandertals fa menys de 100.000 anys i per tant, els genomes d'aquestes dues poblacions s'haguessin mantingut aïllats per més de 400.000 anys, com és que la divergència entre els gens compartits per neandertals i no-africans és de menys de 100.000? No sé com explicar-ho, perquè els models estadístics fets amb l'ordinador són el punt fort d'en Hawks, i no pas el meu, però si llegiu el seu blog, trobareu que la probabilitat d'aquesta hipòtesi cau per sota del 0,000000 % , és a dir, que és pràcticament impossible, excepte si hi ha hagut algun error a l'hora de desxifrar el genoma. En paraules del propi Hawks, els resultats observats només es poden explicar amb l'entrecreuament. Sí!

D'opinions favorables n'hi ha per tot arreu, començant pels propis científics: Green, Pääbo, Lalueza, Rosas, etc. I acabant per genetistes i metges d'arreu del món. Alguns d'ells creuen que els gens neandertals poden haver perviscut més en algunes poblacions que en d'altres, i que fins i tot els seus gens es podrien arribar a "manifestar". Jo crec que hauriem d'anar a poc a poc i amb bona lletra. L'ADN neandertal només s'ha comparat amb 5 persones, que és sorprenent poc, encara que es consideri estadisticament significatiu. Després, cal tenir en compte que l'ADN descodificat del genoma neandertal només és del 60%, encara ens en queda molt més (jo que em pensava que ja l'havien destapat tot). I també que caldria desxifrar genomes de neandertals que van viure propers, tant en el temps com en l'espai, dels moderns antics. Això és el que tenen pensat fer properament els de la Central. Ens queda molt de temps abans que els neandertals siguin oficialment acceptats com avantpassats nostres, perquè volguem o no, l'OoA està massa ben posicionada, i no serà fàcil desbancar-la. Sempre hi haurà gent que veurà els neandertals com uns pobres involucionats que no tenen res a veure amb els sapientíssims, i no en voldrà saber res, continuarà ferma a l'OoA: és la pura realitat; de totes maneres, crec que sense deixar de ser prudents, podem començar a celebrar-ho amb certa seguretat. BAH, no, sense seguretat, sense límits, celebrem-ho amb totes les nostres forces, com he fet jo avui.
Confio amb en Pääbo, en Green i en Lalueza, són de bona pasta, els conec de fa anys, i no crec que hagin publicat res sense abans estar-ne ben segurs, penseu que si aquest estudi s'invalida, la seva reputació i la de més de 100 científics que han signat l'estudi, caurà en picat, o sigui que abans de treure-ho a la llum, ho deuen haver comprovat una i una altra vegada, tenint en compte totes les explicacions possibles a l'hora d'interpretar els resultats.
Quins dies que ens esperen! Plens d'articles, desxiframents, opinions, i neandertals, milions de neandertals.

2 comentaris:

  1. jajaja segurament encara no ho sap ni el 50%, si es que tan sols coneixen res dels neandertals!!!

    ResponElimina
  2. Home jo calculo que tard o d'hora tothom ho ha d'acabar sabent, una notícia així no es pot ignorar. Tenint en compte que els mitjans de comunicació (tele, ràdio, internet, diaris) n'han parlat més o menys a tots els països del món, una cobertura del 50% és possible (deixant de banda els nens molt petits i els sords) i després aquset 50% ho pot explicar als coneguts com a anècdota: "ei tu, saps què??". Les notícies corren molt depressa en aquest món.

    ResponElimina