dilluns, 3 de maig del 2010

Vivien en ciutats, els neandertals?


És un dubte que m'intriga des que vaig llegir aquesta senzilla frase publicada per aquells reconeguts investigadors de l'abric romaní: Fins el moment s’han investigat més de 300 fogars i s’ha localitzat més de cent eines de fusta d’entre 40.000 i 56.000 anys.

El 300 em va cridar l'atenció, perquè normalment als documentals hi surt el grupet de 8-10 neandertals escalfant-se al davant d'una única foguera. Però 300!? Això és moltíssim, i encara més si tenim en compte que s'han trobat totes en un mateix espai: l'abric romaní de Capellades, que només té una extensió de 200 metres. Els fogars s'han trobat excavant un forat de 17 metres de fondària -segons la viquipèdia- i dividit en 27 nivells estratigràfics. Tenint en compte que a cada fogar s'hi devia escalfar/alimentar/reunir una familia neandertal de 6-8 membres, això és força. Ara bé, també cal tenir en compte que aquestes fogueres podrien haver estat fetes en períodes força allunyats entre sí, perquè el període va des dels 40.000 fins als 56.000 anys. 16.000 anys, gairebé res. Els moderns encara vivíem, no, erem uns cavernícoles, de cap a peus.
De totes maneres, per fer només 17 metres, trobo que continua sent bastant, i més si tenim en compte que els neander eren força rutinaris amb els desplaçaments, fabricació d'eines, costums, etc. Crec que no és gens agosarat dir que el clima de Capellades els agradava molt.
Quan ens descriuen els neander, ens expliquen que anaven en grups de 20-30 membres, i que vivien a les coves o en campaments a l'aire lliure. Els capellanencs de fa 50.000 anys mostren un comportament híbrid: feien cabanes dins les coves, però no s'hi estaven pas tot el dia: també anaven a tallar arbres, i se'n feien eines de fusta.

Però quantes cabanes? És possible que alguns clans neandertals superessin els 20-30 membres i arribéssin als 100, o fins i tot als 1000? I si fos així, hauríem de canviar el nom d'abric romaní (molt maco, per cert) per el de Neandertalòpolis?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada