diumenge, 16 de maig del 2010

Dues espècies o una? L'opinió de Carles Lalueza


Article aparegut al diari "La nueva España" avui mateix. El motiu? Conèixer l'opinió de Carles Lalueza, el genetista de la UPF que ha participat (i espero que encara hi estigui participant) en el projecte Genoma Neandertal, sobre si els neander i humans moderns ens hauríem de classificar dins d'una mateixa espècie o deixar les coses com ara.
La opinió d'en Carles és més aviat curta i indecisa, però ben clara: diu que "el debat de si són dues o una espècie no el podem solucionar", i també que "el concepte d'espècie no deixa de ser una cosa convenient, que necessita tots els biòlegs: taxònoms, ecòlegs, i els conservacionistes".
Per acabar, ens aclareix que "ells eren més diferents morfològicament de nosaltres del que ho és un europeu d'un africà".

Més clar no ens ho pot dir, en Carles: el concepte d'espècie no és tant rígid com sempre s'ha cregut, i ara gràcies als neandertals podem afirmar que les coses encara es flexibilitzen més.
Si bé la definició universalment acceptada sobre el concepte d'espècie és un conjunt d'individus que poden tenir descendència fèrtil, aquesta definició només s'aplica de vegades. En el cas dels neandertals, mentre n'hi ha alguns que els és força igual, com el propi Arsuaga, que pensa que si "podien tenir descendència fèrtil, llavors eren la mateixa espècie", la gran majoria es decanta per continuar classificant-los per separat, encara que poguéssin tenir descendència i ben fèrtil. Aquests antropòlegs, generalment conservacionistes i molt arrelats a les tendències forad'africanistes, ho argumenten tot amb la morfologia i el comportament, que diuen que "era molt diferent del nostre".
Deixant de banda si aquesta diferència és tant gran com aquests sapientíssims ens volen fer creure, la conclusió és evident: els neandertals formaran o no forman part de la mateixa espècie que la nostra sempre i quan nosaltres volguem, i no per això seran pitjors ni millors.

Font: diari La nueva España.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada