dimarts, 18 de maig de 2010

Data de separació del llinatge neandertal del "modern": Fa 1.000.000 d'anys

Aquesta és una de les conclusions a les quals ha arribat Aida Gomez Robles, antropòloga experta del CNIEH, amb seu a Burgos, i que ja fa temps que remena les dents d'homínids.
Les dents, sí. Podríem dir que no només és una excel·lent antropòloga, sinó que a més a més podria fer de dentista a les espècies d'homínids que han viscut en els últims 4 milions d'anys, i que ha inclòs en aquest revolucionari treball. A més a més, la tecnologia empleada -simulacions amb ordinador- també es podria aplicar a d'altres parts del cos, no només les dents.

Aida ha estudiat molt seriosament la dentadura d'aquestes belleses del pleistocè i ha arribat a unes conclusions força cridaneres:
-L'antecessor no és l'avantpassat comú d'humans moderns i neandertals, sinó que es troba més proper a aquests últims.
-L'avantpassat de neandertals i moderns "encara no s'ha trobat", perquè de totes les espècies estudiades, no n'hi ha cap amb una probabilitat més gran del 5% de representar l'avantpassat comú. Això segons les dents. On va viure l'últim avantpassat comú, doncs? El que és cert és que si la dra. Gomez té raó, encara no l'hem trobat.
-Divergència d'1.000.000 d'anys entre els llinatges neandertals i moderns. Aquesta data no és massa diferent dels 825.000 anys calculats per l'equip d'en Pääbo a partir del genoma. Genètica i fòssils s'haurien de posar d'acord per anar bé.
-Característiques neandertals de les poblacions europees antigues: se sobreentén que tant l'antecessor com el heidelbergensis ja mostren un patró cap a la "neandertalització" força clar.
-Excel·lent mètode per assignar fòssils a una determinada espècie, amb probabilitats d'entre el 60 i el 80% d'èxit. Si això és cert voldria dir que un dels somnis de qualsevol antropòleg podria esdevenir realitat: el d'assignar correctament un os amb una espècie d'homínid, fins ara força difícil. Seria interessat provar aquest mètode amb certs híbrids, com ara Lagar Velho i els Skhul, a veure si tenen les dents de neandertal o no.

Aquesta invtestigació va començar ja fa uns quants anys, i encara portarà molta feina. És una línia de recerca interessant, de la qual ja se n'han publicat uns quants articles.
La tesi de l'autora ha estat valorada com a "excel·lent". S'ho deu haver guanyat a pols, la noia, mireu quines ganes que hi posa:


Font:
www.lne.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada