dissabte, 22 de maig del 2010

Neandertals: un futur prometedor.


Us convido a llegir un post ben divertit i alhora interessant sobre els neander, que he trobat avui fent una petita recerca per si hi havia alguna novetat del genoma.
L'autor, que és arqueòleg, ha escrit una cronologia que tracta d'explicar què els hauria passat als neandertals si no s'haguessin extingit fa 30.000 anys i pel contrari, encara fóssin vius, entre nosaltres. La cronologia es basa en la història autodestructiva ben coneguda dels moderns, història que podria haver estat ben certa, desgraciadament, coneixent el cervell minúscul (un 20% menys que els neandertals, això és moltíssim) que tenen els sapientíssims:
http://glamboy69.wordpress.com/2010/02/26/que-hauria-passat-si-els-neanderthals-haguessin-sobreviscut/
Hi ha un petit descuit, i és que l'autor només ha arribat al segle XX; és clar, perquè encara HA DE VENIR EL MILLOR, i el millor, que passarà a partir del XXI, us ho explicaré jo:
-Maig 2010 - finals 2011: Comentaris i augment de l'interès pels neandertals a nivell mundial. Compra de llibres relacionats amb ells que serviran per mantenir les excavacions com la de l'Abric Romaní. Conferències a les universitats sobre els neandertals a càrrec dels especialistes. Articles dels forad'africanistes pro-sàpiens dient que "estan extingits per sempre, res del que feu no podrà canviar la supervivència del més apte". Rumor d'en Lalueza treballant amb els ratolins d'arcs superciliars i sense barbeta, als quals anomena "neandertalitzats".
-Finals del 2011: Desxiframent del genoma sencer i publicació dels resultats. Els neander surten a la primera portada de diaris de tot el món. Apareixen neandertals al Facebook. Els reconstructors de cares neandertalianes es multipliquen com la pols del desert. La construcció del Museu dels Neandertals a Capellades serà un fet, hi hagi crisi o no.
-Principis del 2012: Pääbo i Green reben el premi Nobel. Es construeix una gran estàtua en honor als neandertals davant l'institut Max Planck. Comencen les obres del Museu dels Neandertals. Es té notícia d'una secta molt perillosa de puristes pro-sàpiens que volien causar un atemptat al metro d'Alemanya. Per sort, han estat desarticulats i tancats en un centre reformatori. 2 de cada 10 pel·lícules de la cartellera tracten sobre neandertals, i comencen a tenir més qualitat que les del segle XX (per sort). Es calcula que entre un 60 i un 80% de la població europea ha llegit algun llibre sobre neandertals durant els últims 2 anys.
-Mitjans 2012: Primer article dels estudis d'en Lalueza amb els ratolins i l'ADN neandertal que hi ha injectat. Sembla ser que el l'al·lel causant de la diabetis i que els neandertals no tenen mutat podria servir per dissenyar un fàrmac eficaç. Els resultats són preliminars, però. Debats en broma sobre com seria clonar un neandertal. Els còmics d'en Roudier són catapultats a la fama. Ara ja es poden comprar en qualsevol llibreria.
-Principis del 2018: Dissetè article d'en Lalueza sobre els ratolins neandertalitzats. Les proves amb micos indiquen que els medicaments per tractar l'autisme, la diabetis i l'esquizofrènia són segurs, i ja es poden aplicar a la població general. Debats seriosos sobre com seria la clonació neandertal, tot i que de moment la barrera ètica no es pot superar de cap manera. Publiació de 5 genomes més neandertals desxifrats amb notícies que tornen a sortir en portada a tot el món, així com també a la televisió i a la ràdio. Els Facebooks queden col·lapsats, el Youtube ple de vídeos sobre neandertals, en Roudier rep 3 premis Hugos, i el Museu dels Neandertals ja ha estat inaugurat. Es calcula que només el primer cap de setmana ja ha estat visitat per més 200.000 persones d'arreu del món.
-2030: Es rumoreja el projecte de construcció d'un Neandertal Parc, a l'estil de Port Aventura, a Capellades. El Museu dels Neandertals ha hagut de ser ampliat, i al costat s'hi ha fet una casa de colònies. Durant el carnaval, la gent prefereix vestir-se d'home o dona prehistòric. S'ha inventat un aparell per buscar fòssils. Això ha permès desenterrar 135 esquelets de neandertals, alguns dels quals aniran a parar al Max Planck. Ens arriba una notícia molt trista: Pääbo es jubila, però perquè ens quedem més tranquils, ens informa que anirà a passar un parell de setmanes a la Vall del Neander. Progressistes asseguren que clonar un neandertal és possible i ètic sempre i quan siguin tractats com a persones. Reben moltes crítiques dels sectors conservadors.
-2050: Alguns multimilionaris han aconseguit material genètic dels neandertals, que es poden injectar per tal de tenir un aspecte més neandertal i així augmentar exponencialment les probabilitats de passar el màxim nombre de gens a la descendència. Es celebra el primer congrés per debatre el tema de la clonació neandertal. El resultat és de 130 vots en contra i 141 a favor. Per tant, els científics de la Central tenen el vist i plau per començar la feina. Se'ns informa que el projecte pot trigar ben bé uns 5 anys, però que les probabilitats d'èxit són molt altes gràcies a les noves tecnologies. Obertura del Neandertal Parc de Capellades, població que compta amb 195.000 habitants. Valoració del primer dia: èxit rotund. Les notícies arriben a tot el món, i a la Xina es parla de la construcció d'un Parc de característiques semblants. En un article publicat a la revista science, s'hi exposa que els remeis fets gràcies a l'ADN neandertal han pogut millorar la qualitat de vida de 230.000 diabètics, 140.000 esquizofrènics i 2.040.604 autistes.
-2100: Després de 30.000 anys, el Parc Prehistòric de la Vall de Neander compta amb un clan de 13 neandertals, 8 mamuts i 10 rinoceronts prehistòrics, que viuen en estat natural i són visitats per 10.000.000 de persones a l'any. Els turistes tenen l'oportunitat d'intercanviar algunes paraules amb els caçadors locals, entre els quals es troba Neandertal 1, caçant al mateix lloc i de la mateixa manera 42.000 anys després de morir. Ens diu que està tant emocionat que no s'ho pot creure, i que li agradaria molt poder sortir a fora del Parc a fer una volta i veure món.
-2250: Els neandertals tornen a poblar la Terra. Es calcula que al món hi ha una comunitat de 10.000 neandertals intercanviant coneixements, somriures, experiències i gens amb la resta de la humanitat.

Ja ho veieu, la història passada dels neandertals potser va ser dura i tràgica, però si les meves previsions es compleixen, el futur neandertal és molt esperançador.

2 comentaris:

  1. jejeje interessant

    He llegit en un altre post teu, crec que el que fa referència a la conferència de Lazuela ( que per cert, també vam poder conèixer a la UB quan va fer una conferència a la facultat de Biologia per motiu de l'any Darwin) el tema que hi ha la possiblitat de "clonar" neandertals canviant en l'ADN d'un sapiens modern les posicions que sabem que eren diferents als neandertals. Tanmateix aquest experiment s'hauria de fer sobre l'ADN d'una cèl·lula que desprès seria injectat en un zigot ( del qual se n'hauria extret prèviament l'ADN) i s'hauria fet desenvolupar en un ventre modern ( del qual potser s'hauria d'extraure el nadó per cessària:P).

    El que vull dir és que difícilment ( per no dir impossible, però de totes maneres jo no ho esperaria pas) es pot canviar l'ADN de totes les cèl·lules d'una persona adulta ja formada per molt millonària que sigui. És molt diferent crear un zigot neandertal i fer-lo proliferar i crèixer que canviar totes les cèl·lules de qualsevol friqui:P.

    Tal com ho entenc jo, potser el recent èxit de Craig Venter, al "crear una cèl·lula artificial", és un pas en aquesta direcció, doncs per fer-ho van haver de sintetitzar ADN i aquesta és la tecnologia de la que s'hauria de partir per sintetitzar ADN neandertal, partint de ADN sapiens.

    ResponElimina
  2. El que dius és més o menys el que es va fer amb la Dolly si no m'equivoco, però no va sortir massa bé.

    Com tu dius, Craig Venter ja ha creat cel·lules artificials, a partir d'aquí poques coses seran impossibles, i clonar un neandertal molt menys.

    ResponElimina