divendres, 7 de gener del 2011
$ Posen preu a la vida d'un neandertal $
30 milions de dòlars.
George Church és un genetista que imparteix classes a la universitat de Harvard (allà on no hi podrien entrar mai els neandertals, segons Paul Mellars), està casat amb la seva filla i lidera uns quants projectes pioners en la seqüenciació de genomes humans. Per exemple, és un dels responsables que ara mateix el nom d'Ozzy Osbourne sigui conegut arreu del món, perquè Church treballa per l'empresa Knome, responsable dels anàlisis de la doble hèlix del roquer i el 23andMe, també especialitzat en genomes humans. Me n'oblidava: Church sembla portar 3 vegades més ADN neandertal que l'Ozzy. És una dada que acompanyava la informació del cantant, i que podria confirmar allò que els neandertals es van extingir perquè eren curts de gambals. Ara entendreu per què ho dic.
Church ha dit diverses vegades que clonar un neandertal no suposaria cap problema tècnic, perquè la ciència avança a passos de gegant, i no només això, sinó que ha tingut temps per calcular-ne el preu. Que un genetista molecular del nivell d'en Church es mostri tant convençut, crida si més no l'atenció. Si la ciència està tant avançada que fins i tot pot posar preus a les vides neandertals, com és que encara no s'ha clonat mai cap ésser humà (vivent)? Com és que l'únic mamífer clonat del qual se'n té constància, va ser una ovella que es va morir abans d'hora? Com és que si la clonació està tant avançada i hi ha tants americans milionaris, la gent no es comença a demanar els seus propis clons i se'ls criogenitza per poder ser immortals?
Church no es va quedar amb la frase dels 30 milions, sinó que va anar més enllà. Va dir que les cèl·lules neandertals anirien molt bé per descobrir tractaments contra la sida i la verola, que són malalties típicament humanes, i a les quals els neandertals hi podrien estar immunitzats.
Tot això és molt bonic, i sona molt bé, però ja posats a fer, per què enlloc de fer-ho amb 3-4 cel·luletes, no ho fem amb un neandertal sencer, que així els resultats seran més fiables? Clonem uns quants neandertals, els hi injectem el VIH i la verola, tot junt, a veure què passa, i si es moren tampoc no passa res, que al cap i a la fi, només són uns clons!
I què passa amb l'ètica, dr. Church?
Ell ens dóna una sèrie de raons per les quals cal pensar que clonar neandertals no només és ètic, sinó que és del tot necessari, perquè un cop clonats ens podrien proporcionar més diversitat, i com que tenien el cervell una mica diferent, potser també ens podrien ensenyar maneres diferents de resoldre els problemes, i acaba la frase que dient "no" a la clonació neandertal no només podria no ser moralment correcte ni segur, sinó que no fer res en aquest tema podria ser un risc, perquè els humans som una "monocultura", i les monocultures es troben en risc biològic (de desaparèixer, se sobreentén).
No acabo d'entendre això de la monocultura, amb la diversitat de cultures que hi ha al planeta. Una altra cosa és que moltes estiguin desapareixent, en això coincideixo amb ell, però quina cultura ens aportarien els clons? Per més que tinguem neandertals de carn i ossos mai no podrem saber quina era la seva cultura, i els clons en néixer aprendrien a parlar i a comportar-se de la manera que els seus cuidadors els hi ensenyessin. D'altra banda no crec que la població humana es trobi en risc de desaparèixer, amb més de 7 bilions (i pujant) de persones que som al món. Els neandertals tampoc no ens podrien aportar massa diversitat (si no els clonem en massa) perquè eren molt semblants a nosaltres. I si estan tant preocupats per la diversitat, per què no comencen a clonar els San, que són els humans moderns més diferents de la resta? O com a mínim per què no se'ls construeixen xalets, hospitals i escoles de luxe, i se'ls paga totes les despeses perquè puguin procrear en grans quantitats, enlloc de tenir-los al mig de la selva abandonats i morts de gana?!
Sigui com sigui, Church es mostra molt convençut de sí mateix. El que Church oblida és que hi ha una cosa que es diu drets humans i que s'aplica també en el cas dels neandertals, perquè a diferència d'un ratolinet o una ovella, els neandertals també podien pensar i eren humans. Clonar neandertals no només seria una manera de posar en perill inútilment la vida d'un ésser humà, sinó que després, en cas que l'experiment funcionés, aquest clon es vendria per un preu x, que seria més car que un seat ibiza però tampoc no massa més que una limusina, talment com si fos una mascota; seria com tornar a l'esclavitut: botigues (o laboratoris) plens de neandertals que qualsevol adinerat podria comprar per al seu ús personal, i que en alguns casos farien de conillets d'índies per a experiments que no es poden fer amb éssers humans actuals i que beneficiarien enormement les empreses per les quals treballa en Church.
Tot això ara pot semblar molt macabre, però qui ens diu que un cop clonats, els neandertals tindran drets? També seria possible que fossin propietat dels clonadors, i que aquests argumentessin que els neandertals no tenen drets perquè no són persones reals, sinó només clons de laboratori.
Segur que en un futur s'intentaran clonar, i segur que es fracassarà unes quantes vegades abans d'obtenir el resultat esperat; diguin el que diguin, apareixerà algun Church donant 4 raons empalagades de missatges roses i s'acabarà acceptant, però tranquils, que ni nosaltres ni en Church ja no hi serem.
Etiquetes de comentaris:
ADN,
Clonació,
Drets neandertals,
Genetistes
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
de bestieses, s'en diuen moltes i grosses. Però el tema de la clonació d'humans, la veritat, fa una mica de por. Espero no ser aqui per veure-ho.
ResponElimina"de bestieses, s'en diuen moltes i grosses. Però el tema de la clonació d'humans, la veritat, fa una mica de por. Espero no ser aqui per veure-ho. "
ResponEliminaNo pateixis, que aquest en Church és una mica especial (ja ho veus, que fins i tot està casat amb la seva filla) més o menys com tots els savis. Svante Pääbo ja va dir que no era possible partint d'ADN fòssil. En un futur mai no se sap què pot passar, perquè la ciència avança molt depressa, de totes maneres calculo que abans de l'any 2.100 no s'haurà plantejat seriosament el tema, i que s'accepti èticament ho veig molt difícil.