diumenge, 16 de gener del 2011

Una petjada neandertal



Aquesta impressionant imatge és un dels records més reals que conservem dels neandertals. Representa una petjada que va deixar un d'aquells poderosos caçadors al fang. La podeu visitar al Museu d'Història Natural de Bèlgica; la imatge prové del wikileaks o wikicommons, ara no me'n recordo, com que hi ha tantes coses que comencen per wiki- últimament...

Centrant-nos en aquesta poderosa petjada, podem percebre la fornida musculatura del seu autor (o autora) força més desenvolupada que la de qualsevol de nosaltres. Fixeu-vos en en els seus dits, també ben marcats al fang. Algú s'imagina com devia ser la seva cara? Penso que seria meravellós que enlloc de deixar marcats els seus peus al fang, algun neandertal amb una mica més de perspectiva hi deixés marcada la seva cara, però es clar, entenc que anar-se embrutant la cara de fang només perquè 50.000 anys més tard algú els estudiés les faccions no els devia fer massa gràcia.

2 comentaris:

  1. Hola Maria Lluisa!!!

    Nunca había visto esta foto, ni, a pesar de saber de la musculatura de los neandertales, imaginado tal espectacularidad!!!

    Realmente debió ser increíble encontrarse cara a cara con un neandertal, yo creo que darían ganas de salir corriendo directamente.!!!

    No me puedo explicar como estas gentes se extinguieron: fortaleza, inteligencia, etc...

    Un saludo!!

    ResponElimina
  2. Hola!!

    Doncs sí, aquest individu -segurament un home- devia ser un musculman en versió neandertal. També s'ha de tenir en compte que amb el fang la petjada encara es va fer més grossa, o sigui que el que es veu no correspon ben bé a la mida real del peu, que devia ser més petit, però de totes maners crec que era força més musculós que els teus o els meus!

    No se sap exactament quin pes tenien els neandertals, però és probable que s'acostessin als 80 quilos per 1,65 d'alçada, que no és pas poc.

    Jo tampoc no entenc com es van poder extingir, però crec que les taxes de natalitat més elevades dels humans moderns hi van tenir un pes important, i no tant lluites i exterminis, perquè com pots veure, en una lluita cos a cos els neandertals tenien totes les de guanyar :P

    ResponElimina