dimecres, 19 de gener del 2011

2016: L'any del mamut

El zodíac xinès és diferent de l'occidental en alguns aspectes. Per exemple, cada animalet del zodíac xinès té un any per ell sol: l'any passat posem per cas que va ser l'any del gall i el 2011 serà l'any del porc, i l'any que ve serà l'any del conill. Ara us dic que, sense tenir res en contra dels animalons del zodíac xinès, l'any 2016 aquestes bestioles s'hauran de prendre unes vacances, perquè serà l'any indiscutible del mamut.



Científics dels EUA, el Japó i Rússia han afirmat que d'aquí 5 anys els mamuts podran tornar a córrer, caminar, menjar, saltar i emocionar-se com ho feien els seus avantpassats fa milers d'anys. El mètode no és pas complicat: simplement s'extreu ADN nuclear de mamut del 2-3% de cèl·lules ben conservades que es troben en alguns fòssils d'aquesta espècie, es col·loca el nucli dins d'un òvul d'una elefanta africana, s'electrocuta perquè creixi, s'implanta a l'úter de l'elefanta i s'esperen 12 mesos.

Com que aquestes tècniques i els problemes associats ja estan gairebé del tot superats, hem d'entendre, ara la màxima preocupació d'aquests científics és saber què faran un cop tinguin el mamutet: si l'exhibiran o no als aparadors, el posaran en venda perquè la gent el compri o bé el tancaran en una gàbia.

A tot això hi va la càrrega de l'utilitat: clonar un mamut, diu un dels científics, serviria per estudiar l'ecologia de l'espècie i esbrinar per què es van extingir, unes paraules no mancades de falta de lògica: com es pot estudiar l'ecologia d'una espècie amb un mamutet clonat a partir d'ADN fòssil i nascut del ventre d'una elefanta africana? I encara més: com es pot esbrinar per què es van extingir? No ho entenc, deu ser que aquests investigadors parlen en un llenguatge massa avançat per als no-clonadors d'espècies extingides.



El mamut és una icona de la prehistòria, un company inseparable dels neandertals, que acompanya allà on vagin: pel·lícules de mala qualitat, llibres, còmics, relats sobre homes prehistòrics, documentals, reconstruccions, etc. I és per això que em pregunto: el mamut podrà viure sense el seu company inseparable, amb el qual va compartir gran part d'Euràsia durant tantes desenes de milers d'anys i del qual també en tenim el genoma gairebé seqüenciat? I un cop resposta aquesta pregunta, en ve una altra: quan trigarà a arribar L'any del Neandertal?

FONT:

http://www.labnews.co.uk/laboratory_article.php/6139/2/resurrecting-the-mighty

14 comentaris:

  1. Hola Maria Lluisa!

    A mi no me parece ético clonar especies que se han extinguido.

    Para empezar, lo que tú dices, ¿qué iban a hacer con el mamut? ponerlo en una jaula como atracción y llenarse los bolsillos cobrando x dinero por verlo? Patético.

    Además, no sabemos cómo reaccionaría un animal cuyas características físicas, creo, estaban adaptadas al frío extremo, con todo el bello de su cuerpo. Habría que ponerlo en Siberia..

    Si empiezan por el mamut, hasta dónde van a llegar?

    Ya lo comentaste tú creo recordar en algún otro post; a ver si se les ocurre clonar a un neandertal y sumirlo en condiciones de esclavitud y de exposición para enriquecer a unos cuantos aprovechados.

    Saludos!!

    ResponElimina
  2. Hola David!

    No en tinc ni idea d'on volen arribar amb el mamut, i m'ha cridat molt l'atenció que diguessin que en 5 anys ja ho tindrien tot enllestit, amb els problemes que hi ha i sent una tècnica tant complicada.


    El proposit de gairebé tots aquests experiments és omplir la butxaca i fer-se famosos: muntar un parc prehistòric a l'estil parc juràssic, tot ple d'animals que ja s'han extingit com ara els mamuts atrauria visitants de tot el món.

    Amb els neandertals crec que serà més complicat per tot allò de l'ètica i els drets humans, però quan hi ha diners entremig, aquestes coses s'obliden fàcilment; el que passa és que tenia entès que clonar un animal a partir d'ADN fòssil era impossible, i no obstant això aquests investigadors ho han dit ben convençuts.

    Clonar un neandertal (i qualsevol animal extingit) és un risc inncessari. Què farien els neandertals un cop aquí? Els tancarien en una reserva prehistòrica? Els posarien a lluitar contra mamuts? Els utilitzarien per fer experiments? O simplement els deixarien anar al carrer per "augmenar" la nostra diversitat genètica? No en tinc ni idea, però no em fa cap gràcia.

    ResponElimina
  3. Seguro que los convertirian en una atracción, aunque no me cabe ninguna duda que si "los dejaran sueltos" podrían hacer una vida normal como la conocemos hoy en día; creo que estarían perfectamente capacitados para adaptarse a los "nuevos tiempos"; seguro que si ponen a un niño recién nacido neandertal en una familia de hoy en día crecería seguramente con los valores que aprenda o le enseñen, creo yo, pero nunca se sabe.

    Un saludo!!

    ResponElimina
  4. Coincido con la consideración etica de David al respecto (bueno, y de Maria Lluisa tb.).
    El adn supongo que vendría más bien de los mamuts congelados en el permafrost, yo no los llamaría "fosiles", por tanto.

    ResponElimina
  5. "aunque no me cabe ninguna duda que si "los dejaran sueltos" podrían hacer una vida normal como la conocemos hoy en día; creo que estarían perfectamente capacitados para adaptarse a los "nuevos tiempos"; "

    Això sempre i quan la tècnica de la clonació sigui segura i els mamuts neixin sans, cosa que de moment no és així. Després també caldria clonar uns quants mamuts i anar-los introduint a poc a poc en climes freds, a veure com s'hi adaptarien. I també cal pensar en esterilitzar-los perquè no es multipliquin massa i no posin en perill altres espècies que viuen convençudes que els mamuts ja són història. No ho veig impossible, però no crec que s'aconsegueixi en 5 anys ni molt menys.

    "seguro que si ponen a un niño recién nacido neandertal en una familia de hoy en día crecería seguramente con los valores que aprenda o le enseñen, creo yo, pero nunca se sabe."

    Segur. El nen neandertal aprendria la cultura de la seva família d'acollida, fossin americans o ximpanzés de circ, és per això que clonar neandertals no ens aporta res pel que fa a conèixer la seva cultura; tampoc no podem fer com amb els mamuts, és a dir, clonar-ne uns quants i deixar-los anar en algun bosc perquè cacin com fa 40.000 anys, haurien de viure a la "civilització".

    "El adn supongo que vendría más bien de los mamuts congelados en el permafrost, yo no los llamaría "fosiles", por tanto. "

    Llavors aquesta és una diferència que hi ha amb els neandertals, en el sentit que no s'han trobat neandertals congelats, i és difícil que l'ADN es trobi en bones condicions per fer un clonatge després de 40.000 anys (els mamuts es van extingir en fa uns 6.000 només). Millor.

    ResponElimina
  6. ooooooooooooh jo també vaig llegir aquest article de la BBC, però primer necessiten trobar un mamut congelat nou, perquè els altres no els van tractar prou ràpid després de descongelar-los i es van començar a podrir!

    a mi m'encantaria que clonéssin els mamuts, però amb tres requisits: hauríen de ser clons sans i a més hauríen de ser varis individus, prous a crear una població! Un masscle i una femella almenys:p I esclar que en una gàbia de ciment amb calefacció no els posaria, però en condicions de semillibertat esclar que sí! on se'ls pugui estudiar també... fins a que els puguin alliberar a sibèria juajauajajajajjaaa, però segons el meu pla caldran uns quants segles... criar la població i preparar als russos per a la invasió, etcètera...


    Tornaré a dir que, tot i que no ha passat mai, i no és, o era, un procés natural, no crec que cap espècia extinta es queixi de que la retornin a la vida mitjançant la clonació! A l'infern la providència divina, aquí la única voluntat que ha pertorbat els ecosistemes en els últims milenis ha estat la humana, i ha extingit moltes espècies ( i ho seguim fent a un ritme alarmant) sense preguntar a ningú. Trobo molt més positiu que els humans escatimem esforços en retornar espècies a la vida i contribuir a la biodiversitat que que fem el contrari.

    No oblideu que els animals/ essers vius som màquines de supervivència dels gens, i que per tant, després d'una primera derrota, els gens estaríen encantats de tenir una segona oportunitat!!!!!

    ResponElimina
  7. "a mi m'encantaria que clonéssin els mamuts, però amb tres requisits: hauríen de ser clons sans i a més hauríen de ser varis individus, prous a crear una població! Un masscle i una femella almenys:p I esclar que en una gàbia de ciment amb calefacció no els posaria, però en condicions de semillibertat esclar que sí! on se'ls pugui estudiar també... fins a que els puguin alliberar a sibèria juajauajajajajjaaa, però segons el meu pla caldran uns quants segles... criar la població i preparar als russos per a la invasió, etcètera..."

    xDDD que no passi com amb els ossos del pirineu, que per allà la Vall d'Aran no sé què va passar, que una ossa va atacar un home i el merder que hi va haver! Van sortir uns quants aranesos cagant-se en la generalitat i els seus ossets.

    El destí més probable i immediat dels mamuts clonats seria segurament exhibir-los en alguns mena de parc prehistòric, que segur n'hi haurà molts de cara al futur, i més d'un es forrarà a costa dels pobres clons.

    "Tornaré a dir que, tot i que no ha passat mai, i no és, o era, un procés natural, no crec que cap espècia extinta es queixi de que la retornin a la vida mitjançant la clonació! A l'infern la providència divina, aquí la única voluntat que ha pertorbat els ecosistemes en els últims milenis ha estat la humana, i ha extingit moltes espècies ( i ho seguim fent a un ritme alarmant) sense preguntar a ningú. Trobo molt més positiu que els humans escatimem esforços en retornar espècies a la vida i contribuir a la biodiversitat que que fem el contrari."

    No ho trobo malament del tot, però en el cas dels neandertals, no hi acabo de veure el sentit. De certa manera, els neandertals continuen procreant (encara que molt petits i esmicolats en bocins), i si hem de clonar neandertals, per què no clonem tasmanians o indis americans també?

    Obtenir un clon neandertal seria obligar a fer passar el nadó per unes condicions que violen els drets humans, i després, tampoc no podriem esterilitzar les poblacions neandertals i tractar-les com si fossin mercaderies... i tot això tenint en compte que al planeta ja som 7 bilions de persones, què en fariem de més humans encara?

    "No oblideu que els animals/ essers vius som màquines de supervivència dels gens, i que per tant, després d'una primera derrota, els gens estaríen encantats de tenir una segona oportunitat!!!!!"

    Home, potser sí que els gens són egoistes, però d'altra banda hem de tenir en compte que els recursos del planeta no són il·limitats i que per tant, hi ha d'haver un control a l'hora de clonar espècies extingides.

    ResponElimina
  8. "xDDD que no passi com amb els ossos del pirineu, que per allà la Vall d'Aran no sé què va passar, que una ossa va atacar un home i el merder que hi va haver! Van sortir uns quants aranesos cagant-se en la generalitat i els seus ossets."


    au va, tothom sap que alló va ser una farsa, si l'ossa hagués tingut la mínima intenció d'atacar al caçador aquest hagués sortit malparat, però no tenia cap ferida important, com a molt alguna esgarrinxada per caure a terra. El senyor li devia estar tocant els nassos a la ossa i es va cagar a les calcetes quan aquesta li va passar pel davant en el seu intent de fugida. I després els caçador van de mascles milhomes prepotents puadghh!

    Els ossos ibèrics ( i els ucranians que han introduït) són les poblacions d'ós bru més pacífiques que hi ha. Als carpats, o encara pitjor, a amèrica del nord, hi ha molts més atacs per part d'ossos cada any, de vegades mortals, i la gent no causa tant d'espectacle com a la vall d'aran! Millor ser prudent, conèixer una espècie i respectar el seu espai que exterminar-la per que són uns porucs!


    "Obtenir un clon neandertal seria obligar a fer passar el nadó per unes condicions que violen els drets humans, i després, tampoc no podriem esterilitzar les poblacions neandertals i tractar-les com si fossin mercaderies... "

    Esclar que tens raó, no recolzaria clonar èssers humans per a violar-ne els seus drets i tractar-los com a mercaderíes. Tanmateix només em pregunto si realment em estudiat el tema en detall... són un requisit indispensable de la clonació la violació de drets i el tractament d'aquests com a mercaderíes? No ho sé, tinc entés que també existeixen mares de lloguer que proporcionen fills a parelles que no en poden tenir, seria això tant diferent??? Tanmateix avuí no estic parlant de neanerthals, m'esteu començant a fer passar per l'aro i us donaré la raó. De tota manera no podríem adquirir nous coneixements de la seva cultura i segurament les diferències dels neanderthals causaríen discriminació, encara que això ho trobo inherent a les desigualtats de la vida: gairebé qualsevol diferència, racial, sexual, d'edat, de malaltia, d'estatus social o econòmic, o caràcters físics ( bellesa, obesitat, estatura bla bla bla) pot causar descriminació. Gràcies a Déu ningú prohibeix a ningú tenir fills engendrar fills per ser lleig, o calv, o negre... [( encara que és cert que els nazis i altres racistes de començaments del segle XX van esterelitzar a gran nombre de persones d'altres races ( fins i tot a amèrica es va intentar evitar que els irlandesos procreessin més que la resta per evitar que contaminéssin els gens de la societat americana, bajanades esclar!...), minoríes ètniques i descapacitats)] i hi ha qui fomenta les diferències i el respecte. Per això a mi em podría donar per pensar que el que ha de canviar es la nostra mentalitat, i no els plans de clonació de neanderthals... clar que no tinc tanta fe en la humanitat :D, així que millor els deixem a la tomba... Tanmateix com que es inevitable que la enginyeria genètica acabi controlant la evolució humana, com passa en tantes pel·licules de ciència ficció, començant per eliminar malaltíes genètiques i acabant ves a saber on, potser el descobriment de gens interessants i adventatjosos en el genoma neanderthal fa que siguin recuperats i injectats en els futurs sapiens!!!

    Potser els propis científics se'ls incorporen ( potser TÚ en el futur, crec que tens els requisits necessàris :P), l'altre dia vaig veure un vídeo d'un home indubtablement boig que s'havia fet crèixer una orella al braç amb les seves pròpies cèl·lules mare i li feia ilusió la possibiltat de posar-hi un micrófon i que la gent d'arreu pogués sentir tot el que sentía aquella orella allà on ell anés a través d'internet... ( http://www.bbc.co.uk/mundo/noticias/2011/02/110204_video_reino_unido_feria_arte_kinetica_jg.shtml )

    ResponElimina
  9. "Home, potser sí que els gens són egoistes, però d'altra banda hem de tenir en compte que els recursos del planeta no són il·limitats i que per tant, hi ha d'haver un control a l'hora de clonar espècies extingides. "

    Crec que el primer control i més necessari es en els actuals humans moderns, al rítme que creixem tot se'n anirà en orris aviat i farà un Katakrash ( el Big Katakrash). La diversitat d'espècies no compromet els ecosistmes ( als ecosistmes madurs com a les jungles hi ha una elevada diversitat, però un baix nombre d'individus, cadascún ocupa el seu nínxol específic i fent rodar la complexa maquinària del ecosistema), ho fan les plagues un cop els ecosistemes han estat alterats ( es llavors quan crèixen desmesuradament sense control i s'ho mengen tot, destruint els recursos): i la plaga més perillosa és la humanaaaaaa. Fa poc vaig assisitr d'oient a un simposi o workshop o el que fós on parlaven del paper dels grans herbívors als ecosistemes ( principalment a l'àfrica, doncs els humans ja ens hem encarregat de fer desaparèixer la majoria d'ells a amèrica, europa, àsia, australia, Nova Zelanda, Madagascar i altres illes...) i mitjançant un estudi de la reintrudicció dels elefants en un ecosistema africà on havien estat caçats fins a l'extermini es reflectía que són espècies que modifiquen l'ecosistema fent-lo més divers i PRODUCTIU. I la mateixa dona de l'estudi, eminent científica de la que jo pobre desgraciat inculte desconec/no recordo el nom, va explicar que se suposava que els mamuts havien tingut un paper similar a les estepes europees.

    ResponElimina
  10. Hi estic d'acord, que la principal plaga som nosaltres. Per això alguns governs, com ara el de la Xina ja s'han encarregat de prendre mesures. Aquestes mesures em semblen força innecessàries entre la població europea, perquè pensa que per exemple a Catalunya la taxa de natalitat entre els autòctons és de l'1,1 %, que vol dir que per cada 2 persones que moren, en neixen 1,1. Ara bé, és cert que en molts països subdesenvolupats la taxa és molt més elevada, però hem de tenir en compte que per les malalties i tot la taxa de mortalitat també ho és, i això des de sempre. El problema ve quan amb els avenços tecnològics i econòmics, la mortalitat disminueix i la natalitat no, però sembla que les societats amb un alt nivell de vida no tenen massa interès en tenir un gran nombre de fills, de manera que suposo que la població mundial s'acabarà estabilitzant.

    És clar que els mamuts un cop s'adaptin al seu ecosistema ja no hi haurà cap problema, però fins ara això no s'ha fet mai amb una espècie extingida i tornada a la vida per clonatge, per tant caldrà anar molt en compte que la població no es descontroli i posi en perill la supervivència d'altres espècies.

    ResponElimina
  11. "a Catalunya la taxa de natalitat entre els autòctons és de l'1,1 %, que vol dir que per cada 2 persones que moren, en neixen 1,1. Ara bé, és cert que en molts països subdesenvolupats la taxa és molt més elevada, però hem de tenir en compte que per les malalties i tot la taxa de mortalitat també ho és, i això des de sempre."

    És cert, però també que cada pesona del primer món consumeix vàries vegades més recursos que una persona del món subdesenvolupat. No en tinc ni idea dels números però entre els nens que moren d'inanició i per tant no tenen ni tan sols prous recursos per a crèixer i posem per cas un americà gras, devorador d'hamburgueses, amb 5 cotxes toterreny y una casa de 4 pisos amb piscina i asensor, mobles de luxe, joieria, milers de cosmètics i productes d'un sol ús que deu llançar cada día vaja.... ja m'entens. Tampoc cal ser millonari, però la quantitat de recursos que consumim nosaltres deu ser desorbitada comparant-los amb els de la majoria de gent del tercer món.

    El problema és que les prediccions de millora de les condicions de vida, així com també l'augment del consum energètic a europa i arreu del món, van a l'alça. Crec que les coses es suceeixen més ràpid que abans, i encara que l'estructura familiar de les societats benestants s'acabés establint al tercer món... pot portar massa temps. Imagino que no és només els canvis en la sanitat, també un canvi cultural.


    És un tema una mica polèmic, però jo crec que no estaria malament posar restriccions arreu. Esclar que primer s'hauríen de millorar les condicions de vida al tercer món, però un cop fet, restriccions en la natalitat. Per fer-ho mínimament just primer les restriccions ens les hauríem de posar nosaltres mateixos en reduir el malgast descontrolat, deixar de viure a costa del tercer món. Llavors les nacions desenvolupades hauríen de fer un gran esforç per ajudar a les subdesenvolupades, però en tot aquest procés s'hauría de tenir en ment l'estalvi energètic, l'ús d'energies renovables i control de natalitat. I tot això s'hauria de fer ràpid, s'hauria de començar inmediatament.


    Segur que molta gent pensa de manera semblant, però això no impedirà que la divina providència ens precipiti contra el Big Katakrash. Doncs hi ha un element maligne invulnerable que farà entrabancar tots el intents: aquest és la societat del consum, amb els que l'alimenten i els adeptes que hi estan acomodats. És una força sobrenatural, poderossísima, una constant acceleradora amb un vector que apunta cap el Big Katakrash i multiplicada per totes les nostres vides.

    Perdó pel to melodramàtic, però una tràjica distopía com la que viurà el planeta requereix aquest tó jeje


    Tanmateix sóc optimista, crec que després de caos la vida resorgirà de les cendres, encara que el planeta estigui fet merda i es perdi una riquesa natural inmensa en el camí. Per això crec que hauríem de donar una oportunitat a mamuts i neandertals per a que lluitin en la batalla final de supervivència... com més espècies més possibilitats per al futur de la vida jeje

    ResponElimina
  12. http://www.youtube.com/watch?v=uykjUEblwHs

    Si no el coneixes i t'agrada et puc passar més documentals d'aquests que exposen els irremediables mals de la societat que toooots pagarem tard o d'hora ;)

    ( http://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0 )


    Tornant als neanderthals! Fa uns dies vaig rebre un mail d'un home de l'ajuntament de capellades que deia que no hi havia d'haver cap problema en participar com a voluntari. Tan sols he de trucar i ell m'explicaría com funciona. Li vaig contestar que el trucaría més endevant quan tornés de l'erasmus.

    Si encara no t'hi has posat en contacte et puc passar el mail!

    ResponElimina
  13. No ho havia seNtit mai això del Big Katakrash, però és totalment cert que els habitants del primer món (sobretot els americans devora-hamburgueses) consumim molt més del que necessitem, i no estem disposats a renunciar-hi.

    Vaig llegir que si els habitants de la Índia tinguessin les mateixes comoditats que nosaltres el forat de la capa d'ozó seria unes 10 vegades més gran. Una bestialitat, i ara més, que sabem que països com la Xina cada cop són més rics i tenen més comoditats. Si els xinesos abandonen les bicicletes pels cotxes... no sé pas com acabarem.

    Els homes prehistòrics ens podrien ajudar molt amb això. Tots sentim nostàlgia per la prehistòria i ens pensem que eren molt feliços. Doncs fem com ells en algunes coses. Un home prehistòric no necessitava tanta tecnologia per ser feliç, ni tantes comoditats. Com que no hi havia transport, havia d'anar a peu. Evidentment, fins a certs límits, perquè tots sabem que la taxa de mortalitat a la prehistòria era molt alta. És clar que tot això és ciència ficció, però fixa't quanta gent hi ha que n'està cansada d'aquest món on els ha tocat viure, que no veuen sentit a la seva vida i que malgasten el seu temps tancats dins d'una habitació amb un ordinador al davant i amb una capsa d'antidepressius al costat, perquè no sabem què n'espera el món d'ells, i tenen por de no estar a l'alçada. En aquest sentit, potser la prehistòria podria fer-nos un favor si aconseguim promocionar-la com cal.

    "Tanmateix sóc optimista, crec que després de caos la vida resorgirà de les cendres, encara que el planeta estigui fet merda i es perdi una riquesa natural inmensa en el camí. Per això crec que hauríem de donar una oportunitat a mamuts i neandertals per a que lluitin en la batalla final de supervivència... com més espècies més possibilitats per al futur de la vida jeje "

    Tampoc no crec que arribem a tant... els neandertals no crec que es poguessin mantenir aïllats, sinó que serien absorbits per una població molt major en nombre, i al cap d'uns quants centenars d'anys ja no en quedaria... res :P Tots sabem que amb el sexe no tenim masses manies, i menys si es tracta de caçadors musculats i pèl-roigs xD

    ResponElimina
  14. "http://www.youtube.com/watch?v=uykjUEblwHs

    Si no el coneixes i t'agrada et puc passar més documentals d'aquests que exposen els irremediables mals de la societat que toooots pagarem tard o d'hora ;)"

    Ja he vist uns quants documentals d'aquests ;) A l'institut per exemple ens van passar "Una verdad incomoda" :

    http://www.youtube.com/watch?v=9GfVYa7-9E4


    Està molt bé, però trobo que no estan prou difosos, s'hauria de conscienciar millor la població, perquè no ho està prou. La majoria continua pensant que tot això és un rotllo de 4 ecologistes, i quan comences a sentir xifres que fan por i fredat com les d'aquests vídeos no saps per on començar...

    "Tornant als neanderthals! Fa uns dies vaig rebre un mail d'un home de l'ajuntament de capellades que deia que no hi havia d'haver cap problema en participar com a voluntari. Tan sols he de trucar i ell m'explicaría com funciona. Li vaig contestar que el trucaría més endevant quan tornés de l'erasmus.

    Si encara no t'hi has posat en contacte et puc passar el mail! "

    Et refereixes a les excavacions? Caram què bé! Ja t'hi veig excavant! Jo encara no sé com m'orgsnitzaré el que queda de curs, però espero no suspendre'n cap pel juny i tenir l'estiu lliure. Estic esperant un correu de l'Eudald, encara no n'he enviat cap per sol·licitar fer de voluntària, em faria molta il·lusió, però al mateix temps no sé si hauria de buscar allotjament perquè no visc ben bé a Capellades, i si haig d'estar anant cada dia a l'abric romaní durant un mes... ai quina emoció!!!! D'acord, si no et fa res passa'm l'e-mail, perquè li hauria de preguntar en aquest bon home com va l'allotjament i si s'ha de pagar o t'has d'emportar les provisions tu.

    ResponElimina