dimarts, 25 de gener de 2011

Extinció: el model R.R.M.

Vaig llegir no fa massa un altre model que a simple vista em va fer bona impressió. El model ja ha estat batejat i té sigles i tot: RRM que tenint en compte l'ordre anglès vol dir "Model de Reemplaç Repetit" i a diferència de l'anterior, que deia que el clima no va poder acabar amb els neandertals, en aquest hi va jugar el paper estrella. Tants de models en tant poc temps, els uns que s'anul·len mútuament amb els altres, fa posar nerviós, però bé, anem per feina: L'RRM suposa que el clima de fa 40 milenis va començar a fer-se hostil. No sabem si era per les tempestes o les baixes temperatures, però tant se val. El cas és que es va fer molt hostil, i va començar a trencar coses, coses tant intangibles com ara els lligams que mantenien els diferents grupets neandertals entre ells en què s'intercanviaven dones i també es fotien bastonades i es feien cervells a la brasa.Els autors de l'estudi també parlen que aquest clima, que es va tornar àrid i va impedir que els neandertals trobessin el refugi que buscaven al sud de la península ibèrica, va marcar la Transició, que com sabem, és el Pas del paleolític mitjà al paleolític "alt". En altres paraules: el clima va deixar la pista neta perquè els sapientíssims amb el seu aurinyacià ocupessin el terreny sense que els brutes els posessin pals a les rodes; així, els neandertals, amb els seus gens i la seva cultura, van acabar extingits per culpa d'aquest canvi climàtic brutal.

L'RRM no és implacable i no pot explicar completament l'extinció neandertal, en el sentit que alguns petits grups haurien pogut sobreviure. Aquests petits grups, diuen els autors, potser haurien estat absorbed a una escala molt petita pels nouvinguts, que se sobreentén que eren una població gran i ben assentada al lloc, encara que acabessin d'arribar i el clima s'hagués carregat 3/4 parts d'una espècie que havia viscut a Europa durant més de 200.000 anys.I com a cloenda, una frase que de ben segur ens deixarà a tots tranquils i sense ganes de trencar-nos el cap: en cas de confirmar-se aquest model (que ho veig difícil), l'extinció neandertal hauria estat un procés d'allò més *normal* i previsible. Oi tant, sí senyor! Que els neandertals s'extingissin d'un dia per l'altre i els 4 que van quedar vius fossin absorbed per culpa d'un canvi climàtic brutal que en teoria va durar uns 10.000 anys, i que aquest canvi no fos ni capaç de posar la pell de gallina als africans és d'allò més expected. No ho sé, ho prefereixo sense el clima, l'altre model acabat de sortir m'agrada més, amb el clima es diuen moltes bajanades.


FONT:

The repeated replacement model – Rapid climate change and population dynamics in Late Pleistocene Europe

2 comentaris:

 1. Hola Maria Lluisa!

  La verdad es que es un tema demasiado complicado; ahora he terminado de leer un artículo que me recomendó Millán sobre la transición del pal.medio al superior en el norte de la península y al final del mismo se repasan algunas teorías de la coexistencia neandertales-sapiens o de las posibles causas de la sustitución de poblaciones, y se llega a la conclusión de que todas entran en contradicción con las dataciones(en el caso de la penñinsula ibérica)

  http://museodealtamira.mcu.es/pdf/capitulo6.pdf

  Saludos!!

  ResponElimina
 2. Hola David!

  Gràcies per aquest article, és molt interessant! Trobo que recull molt bé les diferents teories i els punts que tenen en contra cada una d'elles. S'arriba a la conclusió que les datacions amb C14 estan malament. Perfecte, llavors això vol dir que no sabem quan van arribar els diferents grups, per tant, amb les datacions errònies es arriscat proposar qualsevol model. Si el C14 noserveix haurem d'esperar que arribin mètodes més bons per datar les eines i els estrats on s'han trobat, i fins que no arribin no podrem començar a formular hipòtesis serioses sobre el destí dels neandertals.

  Estem pitjor que al principi :(

  ResponElimina