divendres, 31 de desembre del 2010

Les carones neandertals no estan adaptades al fred?

Tothom sap que les cares neandertals eren, a més a més d'úniques, especialment atractives: amb aquells arcs superciliars marcats, els seus peculiars nassos fets a mida, els seus llavis desconeguts, les seves boques enormes, la seva dentadura, potser desgastada de tant de fer-la servir però sempre ben posada, la seva barbeta inexistent que donava sensació d'experiència, el seu bonyet occipital que els feia tant divertits, els seus ulls misteriosos i enfonsats, els seus cabells de textura desconeguda...



I a més a més, hi ha una altra cosa: l'alta velocitat, que encara que no sembli adequada per descriure una cara, sí que va bé en un context neandertal. Per entendre-ho, només cal que ens imaginem corrent. Corrent molt depressa, com si la barbeta volgués arribar a la meta abans que la resta de la cara, com si l'aire ens empenyés les galtes i el front cap enrere i ens dibuixés un somriure forçat. Aquesta és una definició molt barroera de l'alta velocitat, que no trobem en els moderns, que tenim la cara com si ens l'haguessin enfonsat amb una pilota de bàsquet llençada cap a nosaltres per un baquetbolista de 2 metres i 120 quilos, amb tota la mala intenció del món.

Com sempre, s'ha volgut buscar una explicació per aquesta alta velocitat, i el fred n'ha estat el principal motiu -i per què no s'ha volgut buscar una explicació per la nostra cara aixafada, com ara la calor??- i fins ara la cosa s'ha mantingut a l'aire, fins que fa molt poc, ha aparegut un estudi que s'ha centrat en l'alta velocitat.

En aquet estudi s'han comparat models en 2D i 3D de cares de moderns que viuen en climes freds i moderns de climes temperats, per veure si efectivament els de climes freds i els neandertals mostraven algunes similituds degudes al clima fred, com ara els sinus nasals especialment desenvolupats per escalfar millor l'aire fred.



El que s'ha observat és que els sinus neandertals eren més semblants als dels humans que viuen en climes càlids que no pas als de climes freds, com seria d'esperar; per tant, hi ha alguna cosa que falla. La conclusió de l'estudi és que no hi ha cap característica que defineixi l'alta velocitat observada en les cares neandertals que pugui tenir alguna relació amb l'adaptació a climes freds.
Per tant, caldrà buscar-ne una altra explicació. O no? Per què tot ha de tenir una explicació? I si fos que van desenvolupar aquesta cara perquè eren més atractius? Per què no ho comprovem posant cares d'alta velocitat com les d'ells i cares "normals" i fent un experiment, a veure si els experimentats en observar les cares d'alta velocitat, les troben més atractives?

10 comentaris:

  1. tinc un colega de feina que te la barbeta igual igual que el nen neandertal de la imatge

    ResponElimina
  2. Hola Gabriela,

    Saps si el teu col·lega és d'ascendència europea, o si té avantpassats africans? Ho dic perquè la gran majoria d'europeus que conec solen tenir les barbetes força marcades, en canvi m'he fixat que en alguns africans amb prou feines se'ls veu!

    També és possible que sí que tingui barbeta, però que la tingui amagada per algun problema amb la dentadura, i que per això no se li noti tant.

    De totes maneres tenir un o dos trets neandertalians, com ara poca barbeta o una mica de bony occipital no vol dir gran cosa. Els neandertals presentaven una sèrie de característiques que són gairebé impossibles de trobar totes juntes en un humà modern.

    Jo no sé què diuen els experts, però fixant-m'hi una mica, trobo que els europeus, no ens hi assemblem gens als neandertals, o almenys no ens hi assemblem més que els africans.

    M'interessaria conèixer la teva opinió sobre aquest tema: veus gaires "neandertals" pel carrer? ;)

    ResponElimina
  3. Un que publica comentaris al Paleofreak, en Cuervo, afeccionat al futbol pel que sé, em va sorpendre dient que al seu parer, troba trets neandertals a en Pujol, si home, el del BarÇa. Per la meva part, i tenint en compte que soc una simple afeccionada y sense coneixements mes profunds, puc assegurar que el meu primer jefe en tenia tota la cara, encara ara m'el trobo pel carrer i m'ho sembla, i no era massa lleig, i tenia un cert glamour que sembla que tenia forÇa ëxit.
    Per cert, tinc força bony occipital, m'agradaria pensar que tinc quelcom de neandertal.

    ResponElimina
  4. i en quan al col.lega de la feina, és fill de pares xil.lens, totalment europeus diria jo, i amb la pell molt clara

    ResponElimina
  5. "Un que publica comentaris al Paleofreak, en Cuervo, afeccionat al futbol pel que sé, em va sorpendre dient que al seu parer, troba trets neandertals a en Pujol, si home, el del BarÇa. Per la meva part, i tenint en compte que soc una simple afeccionada y sense coneixements mes profunds, puc assegurar que el meu primer jefe en tenia tota la cara, encara ara m'el trobo pel carrer i m'ho sembla, i no era massa lleig, i tenia un cert glamour que sembla que tenia forÇa ëxit."

    Un dia es va fer una enquesta molt estúpida demanant si la gent voldria que es clonessin els neandertals, i alguns homes van votar que no, perquè... tenien por que els prenguessin les dones xDDD

    A en Pujol no li acabo de veure els trets neandertals, almenys no a simple vista: té la barbeta pronunciada, el front alt sense visera, la boca petita, el nas petit... és possible que en fer-se gran la cara li hagi quedat una mica estranya, però almenys de jove l'home es veu ben sàpiens (crec):

    http://catalansreaccionem.files.wordpress.com/2009/06/jordi-pujol.jpg

    "Per cert, tinc força bony occipital, m'agradaria pensar que tinc quelcom de neandertal."

    Tenir un bony occipital no vol dir necessàriament que l'hagis heretat dels neandertals; hi ha molta gent que té un bonyet darrere el cap, crec que té alguna cosa a veure amb la forma del crani, però sembla que el bony occipital neandertal no es troba en els humans moderns, ni tant sols en els humans de fa 30.000 anys, ho pots llegir en aquesta notícia del Mundo Neandertal:

    http://neanderthalis.blogspot.com/2006/10/noti-el-moo-occipital-neandertal-es.html

    Això no vol dir ni molt menys que no tens quelcom neandertal, que segur que, com deia l'Arsuaga, portes una gota de sang d'aquells "poderosos europeus", i fins i tot possiblement de la Senyora X, però això s'ha d'acabar de confirmar :)

    "i en quan al col.lega de la feina, és fill de pares xil.lens, totalment europeus diria jo, i amb la pell molt clara "

    Un cop vaig llegir que a Sud-Amèrica hi va viure una tribu d'indígenes ja extingida, que mostrava moltes similituds amb els neandertals, com ara tenir la cara projectada cap endavant.

    La meva opinió és que presentar un o dos trets neandertals aïllats no vol dir gran cosa, perquè al cap i a la fi se'ns assemblaven i ben poques coses son exclusives d'uns o d'altres(alguns neandertals també tenien barbeta) però que no em desagradaria gens que es fes un estudi a nivell mundial a veure si realment aquestes similituds amb els neandertals no són fruit de la casualitat.

    ResponElimina
  6. "Un que publica comentaris al Paleofreak, en Cuervo, afeccionat al futbol pel que sé, em va sorpendre dient que al seu parer, troba trets neandertals a en Pujol, si home, el del BarÇa."

    Ostres, havia entès el Pujol de CiU! Tant se val! En Puyol del barça és cert que té la cara una mica llarga i el nas potser un pèl estrany, i tot plegat sumat a les ganyotes que fa quan juga a futbol i aquells cabells despentinats que li tapen el front i li donen aspecte de Tarzan (de bon rotllo) poden induïr a confusions.

    Deixant de banda els neandertals, cal dir que molts de pobles han passat per Catalunya en els darrers 2.000 anys (i ja no et dic en els darrers 20.000), és per això que hi ha gent que té cares que poden semblar una mica estranyes, però pel que fa a mi, trobo més probable que tingui ascendència àrab o visigoda que neandertal.

    D'altra banda, cal tenir en compte que en Puyol no és un individu aïllat, de manera que si ell té trets neandertals... molts d'altres n'haurien de tenir, també. I jo crec que en molts casos (si no en tots) això de tenir cara de neandertal va més lligat a les impressions que té cadascú de la persona en qüestió que no pas a un anàlisi rigurós del crani, perquè al cap i a fi, ni els mateixos antropòlegs saben quina cara tenien els neandertals, ningú no n'ha vist mai cap.

    ResponElimina
  7. Fa temps vaig llegir un comentari en una pag web sobre neandertals -ara no m'ho facis buscar, uf!- on un senyor que deia ser radióleg i ubicat a Andalusia deia que durant la seva llarga carrera professional havia quedat tip de veure trets neandertals als ossos de molts dels seus pacients, i que fins i tot havia ofert a la Junta de Andalucía fer un estudi sobre aquest tema, que li havien rebutjat perqué, deien, no volem passar per primitius. L'home recolzava les teories de Paabo.

    ResponElimina
  8. "Fa temps vaig llegir un comentari en una pag web sobre neandertals -ara no m'ho facis buscar, uf!- on un senyor que deia ser radióleg i ubicat a Andalusia deia que durant la seva llarga carrera professional havia quedat tip de veure trets neandertals als ossos de molts dels seus pacients, i que fins i tot havia ofert a la Junta de Andalucía fer un estudi sobre aquest tema, que li havien rebutjat perqué, deien, no volem passar per primitius. L'home recolzava les teories de Paabo. "

    Òndia, jo també el vaig llegir! Deu ser aquest, del mundo neandertal:

    "Como médico radiólogo jubilado que vive en Andalucía,cerca de Gibraltar,uno de los lugares donde se mantuvieron los Neander hasta hace unos 28.000 años,solicité hacer un trabajo por encontrar el moño,arco supraorbitario más grande y protuberante y las cavidades del etmoides y esfenoides más amplias.
    Me dijeron que si era verdad,el mundo entero se burlaría de los españoles por ser "atrasados".
    Nadie quiere aceptarlo,es "politicamente incorrecto".
    Si fueron absorvidos,que análisis del ADN sería la correcta? "

    Quina pena això de la Junta d'Andalusia, no veig quin mal hi ha en això de primitiu, ara que s'han estudiat els genomes d'humans primitius i s'ha vist que efectivament es van produïr encreuaments, i tampoc no ha passat res en el sentit que això no ens fa ni millors ni pitjors de com erem abans de saber-ho.

    De totes maneres, sigui el que sigui que hagi trobat aquest metge, sempre va bé tenir ben present que tenir un tret característic neandertal no vol dir gran cosa, perquè al cap i a la fi dins d'una espècie sempre hi ha diversitat, que vol dir que alguns ens podem assemblar més o menys als neandertals i alguns neandertals es poden assemblar més o menys a nosaltres, i això només indica un orígen comú i no pas necessàriament encreuaments recents, però com que a Andalusia va ser un dels últims llocs on van viure els neandertals, vés a saber...
    Mira, la mateixa persona (un tal Moles) va tornar a escriure el mateix comentari l'abril del 2010 quan va sortir un estudi que predeia intercanvi genètic amb grups arcaics. Et copio la resposta del comentari d'en Moles, que va fer en Maju que també hi entén força en tot aquest tema i jo coincideixo plenament amb ell aquí:

    "Hummm... Alfredo: podrías describir los rasgos que dices? A mí me resulta difícil creerlo porque por ejemplo los neandertales eran muy prognáticos y los ibéricos modernos son prácticamente no prognáticos, incluso retrognatos a veces, o los neandertales tenían nariz muy ancha y los modernos ibéricos suelen tenerla estrecha.

    Lo más que me puedo imaginar como "afinidades" serían rasgos como dolicocefalia que es rara y probablemente de origen norteafricano o algunos arcaismos generales como cejas protuberantes que también son muy raros y que se encuentran con mayor frecuencia en otros grupos modernos, sea en Europa del Norte, África o Australia.

    O sea que no puedo entender a que rasgos te refieres, y por tanto no acabo de creérmelo."

    ResponElimina
  9. Doncs estem en el de sempre, ja veus, tot son apreciacions subjectives -que no necessàriament errónies- i hi manquen estudis científics, que per altre banda ningú té interés a fer, ja veus, uns primitius, pobrets, com quedaria la "marca España" ara que els mercats internacionals estan com estan.

    ResponElimina
  10. D'interès sí que n'hi ha, el que falta són recursos i pressupost per investigar, que en aquests moments va força baix gràcies a la crisi, sobretot a Espanya.

    Fa molt poc em vaig llegir un llibre que anava sobre Atapuerca, i cada investigador hi explicava el seu punt de vista. Era realment trist i alhora impressionant, descobrir com 3-4 aficionats a l'antropologia, que en aquells temps eren l'Antonio Rosas, l'Eudald Carbonell, en Bermudez del Castro i algun més, van ser els fundadors del projecte Atapuerca i m'atreveixo a dir que van posar les bases de tot el que s'ha fet sobre evolució humana a l'estat espanyol. El pressupost i els mitjans al començament eren tant escassos que per posar-te'n un exemple, Antonio Rosas quan començava a fer la tesi es va haver d'allotjar en un hotel de les Canàries que a les nits servia de puticlub.
    Ara les coses han millorat una mica, per sort.

    He vist tot tipus de reaccins amb l'assumpte del genoma neandertal. D'una banda, hi ha els racistes blancs, que consideren els neandertals com uns déus totpoderosos els quals els van passar uun petit % d'ADN que és responsable de les "magnífiques" civilitzacions que han creat els blancs i els orientals arreu del món, i d'altra banda, els racistes negres que volen justificar amb aquest % d'ADN totes les malifetes que han fet els colons europeus al llarg de la seva història, perquè en teoria eren menys humans.

    Suposo que una cosa semblant quedaria amb la "marca España", en cas que els estudis d'aquest radiòleg es confirmessin, cosa que dubto força.

    ResponElimina