Tants regals en una sola setmana nadalenca ens han fet passar gana. Per això, les mares neandertals, que sempre pensen en tot, ens han revelat la seva dieta, que era tant sana i deliciosa que es cuinava en jaciments que van des de l'Iraq fins a Bèlgica.
Qui ho diu que els neandertals només menjaven carn?! Certament, no menjaven patates ni cereals, perquè encara no s'havia inventat l'agricultura, i els neandertals tampoc no havien descobert el continent americà, d'on provenen bona part dels nostres ingredients.
Llavors, què més menjàven? Un estudi fresquíssim, acabat de sortir del forn i signat per la Dra. Dolores Piperno, ha analitzat les dents que uns quants voluntaris neandertals han prestat provisionalment; els resultats de l'anàlisi de micropartícules que se'ls havien quedat enganxades entre les dents -maleïts raspalls prehistòrics!- s'han publicat al PNAS, i ajuden a tombar la idea que els neandertals no sabien aprofitar els recursos de l'entorn i menjaven carn, carn i més carn.
Gràcies a aquestes micropartícules s'ha pogut identificar una àmplia varietat d'aliments d'orígen vegetal que un bon (mal) dia van acabar passejant-se dins d'una boca neandertal i que podriem classificar en:
-Herba salvatge (com la que mengen els cavalls salvatges).
-Mongetes tendres.
-Arrels
-Tubercles (naps, pastanagues, raves, etc)
-Dàtils (una fruita molt dolça)
Com que els neandertals no feien servir sal per cuinar, la carn els devia quedar molt sossa. Una possibilitat és que hi posessin herbetes i altres espècies per fer més picants els seus àpats a la vora del foc, perquè no n'hi ha cap dubte que aquests cuiners tenien un bon fogonet.
Una dieta així, sense sal, sense colorants ni conservants segur que deu ser molt sana, potser l'hauriem de posar de moda. Al cap i a la fi els neandertals estaven en molt bona forma, sempre a punt per l'acció, i si les nostres dietes com ara la mediterrània o la del menjar ràpid tenen com a màxim 1-2.000 anys, la dels neandertals en tenia almenys 200.000, per tant, estava més ben adaptada a les necessitats del cos. I si no em creieu, quants estudis han sortit en els últims anys que posen en dubte l'alta qualitat alimentícia d'aliments com ara la llet, els actimels i els cereals?
I un altre cop, s'han deixat els bolets! Potser quan aquells neandertals van morir no era la temporada, però n'estic convençuda que en menjaven.
EDITAT 1: Els investigadors han dit que els neandertals havien preparat les verdures prèviament abans de menjar-se-les. Això vol dir passar-les pel foc per tal de fer-les més digeribles. Però com les passaven pel foc sense socarrimar-les? Un possible mètode és el que he volgut il·lustrar amb els meus picassos:
El mètode per coure aliments sense olla ni fogó elèctric és el següent:
1-Es porta aigua dins un sac de pells, que fa de recipient, i les herbetes que es vol coure.
2-Es treu una pedra del foc escalfada, per posar el foc dins l'aigua.
3-Es posa la pedreta dins l'aigua, de manera que ens l'escalfarà
4-S'hi posen les herbetes que començaran a estovar-se gràcies a l'aigua calenta.
FONT:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1341983/How-Neanderthal-cuisine-far-sophisticated-thought.html?ITO=1490
La verdad es que esta semana hay tantas noticias que no dan tiempo a "digerirlas".
ResponEliminaLa verdad es que uno no sabe como analizar noticias tan opuestas como las de EL Sidrón, y esta de las verduras.
Lo que parece claro es que cada vez los neandertales tienen comportamientos más similares a nosotros, y lo excepcional, lo raro, deben ser las otras noticias del canibalismo...que seguramente debió ser por alguna causa fuera de lo normal, una hambruna generalizada, etc...no se.
"Lo que parece claro es que cada vez los neandertales tienen comportamientos más similares a nosotros, y lo excepcional, lo raro, deben ser las otras noticias del canibalismo...que seguramente debió ser por alguna causa fuera de lo normal, una hambruna generalizada, etc...no se."
ResponEliminaPenso el mateix que tu, però d'aquí poc enviaré un e-mail a Carles Lalueza, que en teoria va dir que el canibalisme d'el Sidrón no li va semblar gens estrany, perquè era una cosa general en els grups neandertals, perquè m'expliqui quins casos més de canibalisme neandertal es coneixen i s realment era més comú que en la nostra espècie.
Que yo sepa, la verdad es que hay algunos casos:
ResponElimina-Kaprina
-El Sidrón
- Zafarraya
- Moula-Guercy; creo que este caso guarda cierta similitud con El Sidrón, pero me quiero documentar un poco más.
Ahora mismono caigo en otros casos, si finalmente consigues más información te agradecería que la compartas, estoy juy interesado en este tema, por lo que te he comentado antes, me intriga esa antítesis en las maneras de comoportarse.
Otra cosa interesante sería hacer una comparación en las fechas de las evidencias de canibalismo en los diferentes yacimientos, y compararlas con la fauna en esasa fechas, para ver si se puede tratar de una época de carestía o hambruna debido a la escasez de presas. Es algo que cuando tenga más tiempo, mucho más tiempo..,me gustaría tratar de documentar.
En cualquier caso será muy interesante ese mail que le mandes a Carlos Lalueza para ver si nos aclara cosas.
Saludos.
-Kaprina
ResponEliminaNo, el de Krapina tinc entès que s'ha desmentit:
http://neanderthalis.blogspot.com/2008/10/los-neandertales-no-practicaron.html
Al seu llibre "Genes de neandertal" (2005) Carles Lalueza parla d'algunes pràctiques de canibalsime basades en les marques que presenten alguns fòssils de jaciments d'Europa de l'est. Recordo que per exemple, en un cas va dir que van tallar la llengua d'un nen, però no t'ho puc explicar millor perquè vaig agafar el llibre de la biblioteca i no el tinc aquí :(
En qualsevol cas segur que Lalueza té més informació sobre aquest tema.
L'alimentació neandertal va variant, és una qüestió oberta. S'han volgut trobar diferències en l'aprofitament dels recursos respecte els moderns per justificar-ne l'extinció, i com que alguns anàlisis han arribat a la conclusió que s'alimentaven gairebé exclusivament de carn, s'ha volgut veure que no sabien aprofitar bé el que els proporcionava l'entorn, però ara s'està veient que no és així.
Hi ha evidències en diferents jaciments que també menjaven animals marins i molts altres aliments, fins i tot s'ha proposat que menjaven cargols.
Jo estic d'acord amb tu que els casos de canibalisme els hauriem de veure com a consequencia de l'escassetat d'aliments en alguna època determinada, i no pas que per ells no hi havia distinció entre algú de la mateixa espècie i un animal.
Gracias por el enlace!!
ResponEliminaNo había leído este artículo, y eso que soy un lector asiduo de Mundo Neandertal.
Habrá que quedar a la espera a ver si sale más información al respecto.