divendres, 24 de desembre del 2010

La Senyora X és moderna!?

Hi ha un tal Niccolo Caldararo que fa molt poc va publicar un escrit d'uns 2-3 fulls en què hi qüestionava l'arcaïcitat de la Senyora X.

http://precedings.nature.com/documents/5360/version/1/files/npre20105360-1.pdf

Evidentment qualsevol informació sobre un tema tant delicat cal tenir-la en compte, perquè de fet ningú no sap exactament d'on prové la Senyora X. El seu ADNmt era diferent dels neandertals i dels moderns, mentre que el seu ADN nuclear semblava indicar que estava una mica més relacionada amb els neandertals, però alhora mostrava seqüències molt arcaiques i properes al ximpanzé.



Amb tot aquest embolic, Green i Krause, els que l'han analitzada extensament, creuen que la Senyora X tindria avantpassats neandertals i d'una línia anterior, com ara erectus, que van viure a l'Àsia, però tot són hipòtesis.

Quina evidència hi ha per pensar que la Senyora X NO és moderna?

1-La morfologia de les poques restes que se n'han trobat: un dit i una dent, que semblen pertànyer a difernets individus. El seu anàlisi indica que són "diferents" dels neandertals i els humans moderns, una informació que podeu llegir a la informació suplementària de l'article oficial (cap al final de tot), que és "freely available".

http://www.nature.com/nature/journal/v468/n7327/extref/nature09710-s1.pdf

2-L'ADNmt extret dues vegades, un cop del dit i l'altre de la dent, i que és similar en tots dos casos i ben diferent dels neandertals i moderns. Si només s'hagués extret un primer cop, llavors es podria pensar que tot plegat seria producte de la contaminació (amb què? Tenim erectus o neandertals vivents, que ens puguin contaminar mostres modernes??) o que la seqüència es trobés inicialment malmesa. Però el fet que dos anàlisis independents hagin arribat al mateix resultat ho fan moooolt improbable.



3-L'ADN nuclear, que un altre cop posa de manifest les seqüències "estranyes", molt divergents, que no es troben ni en neandertals ni en humans moderns. Si fos un simple humà modern, com s'explicaria que tingués un ADN tant arcaic i diferent de la resta? I que a més a més fos més proper als neandertals que a la resta d'humans moderns?


Però Caldararo, si no ho he entès malament, no demostra pas que l'ADNmt de la Senyora X fos modern, sinó que en analitzar-ne la seqüència, creu que és més proper al dels... neandertals!!!!!!!!!!!! On veieu la modernitat? Jo no la veig enlloc, i encara menys quan Caldararo no ens pot indicar ni a quin llinatge d'humà modern pertany, i finalitza el seu escrit amb aquesta frase:

"In the Genbank sequence for Feldhofer we find 10 differences listed. These identical differences are found in the Genbank sequences for Neandertal isolates from Mezmaiskaya 1, Vindija 33.25, and Sidron 1351e. It is difficult to explain this situation and we will not venture an explanation but would hope that one is available from the laboratories involved."

O sigui que l'ADNmt de la Senyora X seria més semblant al dels neandertals del que s'havia sospitat, si Caldararo té raó. I la modernitat, on la veieu? S'ha perdut pel camí? S'ha extingit? Caldararo ens fa entendre que encara que observi algunes inconsistències no en té ni idea, del que pot haver passat, i creu que la cosa té a veure amb algun tipus de manipulació o contaminació als laboratoris, una frase que queda molt bé, però que no ens diu res. Contaminació amb ADNmt neandertal, en qualsevol cas, que... provindria dels científics que estaven manipulant les mostres?? No ho sabem. Ni el mateix Caldararo no ho sap.



És possible que l'ADNmt de la Senyora X sigui més neandertal del que creiem, perquè d'altra banda això és el que indica el seu ADN nuclear. Però que sigui més modern no s'aguanta per enlloc, i en cas molt improbable de ser-ho, llavors ens hauríem de preguntar que com és que aquells moderns tenien un aspecte tant arcaic i eren genèticament tant semblants als neandertals i d'altres homínids més antics, coses que ha tractat en Zilhäo fa ben poc:

http://www.sockroll.com/Denisovans-Ordinary-humans-with-extraordinary-genes-The-Loom/x/cktcre

Calen nous anàlisis per situar millor la Senyora X i acabar d'encaixar-ho tot, d'això no n'hi ha dubte, però aquest escrit d'en Caldararo més que una prova contundent sembla més aviat una rabieta dels forad'africanistes que es neguen a acceptar que els arcaics són més moderns que mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada