dimecres, 22 de desembre del 2010

D E N I S O V A

Avui és un dia d'aquells per agafar refredats. Crec que tornaré a gafar una neandertalitis -o una denisovitis- aguda, com aquella del mes de maig -nooo ara no, que és època d'exàmens!-.

L'institut Max Planck ens ha fet saber avui que la Grossa no ha caigut pas a Barcelona com han dit a la tele, sinó al Pacífic. Però no pas a l'aigua, sinó a les illes de Papua-Nova-Guinea i d'altres del voltant, habitades pels melanesis.



Potser us podria interessar saber qui són els melanesis, però abans crec que hauria de parlar de la Senyora X, aquella noieta trobada a Sibèria, en un indret anomenat Denisova, i al voltant de la qual s'havien generat tants de debats i discussions. El primer anàlisi que se'n va fer provenia de l'ADNmt, que indicava que la Senyora X provenia d'un llinatge anterior al dels humans i neandertals, que estaven més relacionats entre sí. Aquest llinatge s'hauria separat de la nostra línia evolutiva fa 1.000.000 d'anys.

Però calia analitzar l'ADN nuclear, que com sabem, aporta molta més informació que el mitocondrial, i els de la Central s'hi van posar tot seguit, i avui és quan s'ha publicat el paper a la revista Nature.

Malauradament el paper és de pagament, de manera que no puc accedir-hi encara que me'n mori de ganes, i que per més cops de puny que clavi a la paret, m'hauré de conformar amb la informació que he anat recompilant de diferents llocs, com ara el blog d'en Hawks, que ja n'ha publicat un FAQ. Dienekes també n'ha parlat al seu blog, però els seus comentaris a l'article m'han semblat tant broça, que ni em molestaré a comentar-los, no tinc cap interès en fer-li publicitat, d'això ja se n'encarregarà la premsa (oi?), com va passar la última vegada amb els neandertals.



En primer lloc: què ens diu, l'ADN nuclear, sobre la Senyora X?

Sembla ser que va divergir de la nostra línia evolutiva i la dels neandertals fa 500.000 anys, PERÒ en algunes seqüències es troba més aprop dels neandertals. Tot i així, els neandertals (Mezmaiskaya, Vindija) són molt més semblants entre sí que cap d'ells a la Senyora X. A més a més, en algunes seqüències la Senyora X és molt diferent dels neandertals i humans moderns, i s'assembla més als ximpanzés (!!!). Encara que pugui semblar un disbarat, el cert és que un anàlisi de la seva dentadura evidencia afinitats amb homínids més arcaics, com ara els H. erectus o els H. habilis; una possibilitat seria que una branca que es va separar dels neandertals/humans moderns fa 500.000 anys emigrés cap a l'Àsia i s'encreués amb els altres homínids més antics que hi vivien, perquè hem de tenir present que el registre fòssil d'homínids asiàtics és molt antic, de gairebé 2 milions d'anys.

Com que en algunes seqüències es troba més propera als neandertals, és possible que el llinatge de la Senyora X i el dels neandertals s'encreuessin unes quantes vegades un cop fora d'Àfrica, una hipòtesi força plausible si es té en compte que s'han trobat neandertals a Sibèria. En qualsevol cas, els neandertals i la Senyora X serien dues poblacions diferenciades, que van tenir la seva peculiar història evolutiva.

I ara ve la Grossa: Tal com ja va predir l'estudi de Jeffrey Long aparegut l'abril d'aquest mateix any, en què analitzava la variació de microsatèl·lits (seqüències curtes repetides) arreu del món, a part dels neandertals, hi va haver un altre encreuament amb els brutes fa 45.000 anys a l'est d'Àsia, i la branca descendent va passar al mar, una predicció que sorprenentment encaixa a la perfecció amb el que s'ha observat.



La Grossa és de 4-6.000.000 euros, que vol dir un 4-6% d'ADN denisovià en els melanesis. Ep, només denisovià! Si ara fem una simple suma amb l'ADN neandertal que ja s'hi havia afegit, ens queda que 3+5 = 8, que vol dir gairebé un 10% d'ADN no africà en els melanesis!!! Això no és pas despreciable, ni molt menys, i clarament, ens convida a abandonar d'una vegada per totes la versió "dura" del Fora d'Àfrica. Uns resultats similars van ser predits per l'Alan Templeton, que va analitzar ADN de molt diverses poblacions del món, i va trobar que hi havia un petit percentatge d'ADN que no es podia explicar amb una simple migració fora d'Àfrica fa menys de 100.000 anys.

I si jo no sóc un melanesi, no porto ADN de la Senyora X?

Desgraciadament, com he dit més amunt, no m'he pogut llegir l'estudi, però sembla ser que excepte els melanesis i les poblacions que hi estan en contacte (això inclou bona part del sud-est asiàtic i probablement tota Austràlia i les illes del pacífic) no s'ha pogut detectar presència denisoviana a l'ADN de les poblacions europees, ni africanes, ni asiàtiques. Una altra pregunta és: realment només hi va haver dos encreuaments amb els arcaics, un amb els neandertals fa 60.000 anys i l'altre amb la Senyora X, o n'hi va haver molts més que encara no s'han pogut descobrir? És possible que fins i tot hi hagi altres espècies d'homínids encara no descobertes que puguin entrar en joc, com ja ha anunciat l'equip d'en Green?

EDITAT I: En Maju ha comentat unes figures extretes de l'estudi i és possible que les poblacions asiàtiques i europees també portin un petit percentatge d'ADN denisovià (1-2%). En tot cas això és molt especulatiu, perquè entre d'altres coses, la senyora X no hi va viure mai, a Europa. Tot són qüestions que s'han d'acabar de perfilar, però en qualsevol cas, és possible que portem una petita empremta d'aquella noieta tant sexy. Com mola!



Això crida l'atenció si tenim en compte que la Senyora X que viure a Sibèria i no pas en unes illes perdudes del Pacífic, però té lògica si pensem que possiblement el llinatge de la Senyora X estava molt més estès anteriorment del que ho està ara. Un grupet d'africans s'hauria trobat amb els brutes de Denisova al centre-sud d'Àsia, hi hauria dormit, i posteriorment se n'haurien anat a colonitzar les illes. El fet que els xinesos i d'altres asiàtics que viuen aprop de Sibèria no mostrin afinitats clares amb la Senyora X voldria dir que provenen principalment d'altres grups d'africans que no s'haurien trobat aquests homínids, perquè una altra pregunta és: com es va extingir, l'espècie de la Senyora X? És possible que la seva extinció i la dels neandertals anessin lligades? I: formen tres espècies diferents, neandertals, Senyora X i humans moderns, o bé més aviat tres poblacions diferenciades de la mateixa espècie? El concepte d'espècie que tenim s'haurà de modificar durant els propers anys, una qüestió que porta de cap a molts taxonomistes que no volen abandonar la taxonomia de sàpiens sàpiens vs brutes.

Comentaris i entrevistes DenisovaInteressants són d'esperar durant els propers dies. Una altra qüestió que ningú no s'ha fet però que a mi m'exalta és: es trobaran més gens exclusius "nostres" amb el genoma de la Senyora X?

En realitat aquesta estructura arcaica dels melanesis -i possiblement els aborígens australians- no és pas tant soprenent. Diversos antropòlegs ja havien notat certes característiques arcaiques als cranis d'aquestes poblacions, i fins i tot l'anàlisi de l'ADNmt d'un individu del llac Mungo (Austràlia) va arribar a unes conclusions impactants: aquest ADNmt era diferent de tota la resta, i havia divergit dels llinatges africans feia gairebé un milió d'anys. El que va passar és que amb tota la propaganda del Fora d'Àfrica aquest descobriment va quedar mig silenciat i se'l va intentar desacreditar amb explicacions més o menys absurdes, i en última instància, es va optar per la degradació de l'ADN per culpa de les altes temperatures dels deserts australians com a explicació més realista; no cal dir que els forad'africanstes "durs" intentaran desacreditar-ho com puguin, però per mi, el fet que dos estudis independents hagin arribat exactament al mateix resultat i que els descendents de la Senyora X siguin una població que s'ha mantingut relativament aïllada de les altres i que mostra característiques arcaiques ja és més que suficient.



La Senyora X, aquella noieta amb visera que va veure a Sibèria fa més de 40.000 anys, encara no sabem quin aspecte tenia, però el que ara podem afirmar és que els africans no es van poder resistir als seus encants femenins, i que encara que s'hagi extingit, la seva progènie és mil·lionària, tant o més que el que avui s'ha emportat el primer premi de la Grossa.

7 comentaris:

  1. Vaya semana de grandes noticias!!

    La verdad es que la existencia de un mundo cosmopolita en aquella época es cuanto menos asombroso, de película de ciencia-ficción, pero de las buenas.

    Sin embargo resultan un poco confusos todos los análisis que he leído en los diferentes medios, blogs...

    En el blog "for what they were...we are" he visto vuestra discusión y no puedo evitar tener la tentación de sacar otra vez sobre la mesa, los estudios de las piezas dentales de Maria Martinón y su conclusión de que todas las especies de homínidos del continente asiático y quizás neandertales pueden tener su origen en poblaciones tipo Homo Georgicus, asiáticas; siempre aceptando una primera migraciçon desde África que debió ser anterior a Homo Ergaster, quizá una población a mitad de camino entre el homo hábilis y ergaster.

    Según parte del anáilisis de Maju, las poblaciones euroasiáticas se mezclarían entre sí antes de una segunda oleada migratoria desde áfrica, esta vez de los sapiens, que a su vez también se mezclarían con las poblaciones que encuentran a su paso.

    Lo cierto es que tras estos estudios los modelos de aparición del hombre moderno: multirregional y sustitución de poblaciones deben ser revisados.

    ResponElimina
  2. La veritat és que ni els propis investigadors saben exactament quines afinitats té la Senyora X. D'entrada semblava molt arcaic, ara han dit que tot i estar una mica més relacionada amb els neandertals, s'hauria barrejat amb altres poblacions asiàtiques més arcaiques, i abans d'ahir em vaig llegir un article molt curt que no el vaig entendre ben bé, però sembla arribar a la conclusió que (agafa't fort) l'ADNmt de la Senyora X... és modern!!!!!!!!!!!!!

    Llegeix-lo tu mateix si no em creus, però es veu que hi ha coses que no encaixen. Jo no m'ho acabo de creure, perquè la seva morfologia, sobretot les dents, són completament arcaiques, i no tenen res a veure amb les dels humans moderns:

    http://precedings.nature.com/documents/5360/version/1/files/npre20105360-1.pdf

    "Según parte del anáilisis de Maju, las poblaciones euroasiáticas se mezclarían entre sí antes de una segunda oleada migratoria desde áfrica, esta vez de los sapiens, que a su vez también se mezclarían con las poblaciones que encuentran a su paso."

    És la versió més acceptada i raonable, de moment, i no veig que estic renyida amb l'estudi de Maria Martinón.

    "Lo cierto es que tras estos estudios los modelos de aparición del hombre moderno: multirregional y sustitución de poblaciones deben ser revisados. "

    Ja han estat revisats: ni el multirregionalisme ni la versió "dura" del Fora d'Àfrica es poden acceptar. Tots venim d'una població africana, però que es va barrejar amb les poblacions autòctones d'Euràsia, una explicació que ja se sospitava des de fa molt de temps, però que fins ara no s'ha pogut provar.

    ResponElimina
  3. Muchas gracias por el enlace!!

    Lo he leído y mi confusión ha aumentado aún más si cabe!! En la noticia que publicaba nature los investigadores dicen que es más próximo genéticamante a los neandertales que a los humanos modernos, y ahora esta revisión se decanta porque el ADNmt de Denisova es moderno????

    Por otro lado, el nuevo estudio que comenta Maju en su blog sugiere que el noreste de Asia fue colonizado por humanos modernos hace 40.000 años a través de la cadena montañosa del sur de siberia, es decir zonas próximas a Denisova, donde tenemos la duda de a qué especie pertenecen estos restos, fechados en el primer estudio entre 30.000 y 50.000 años.

    Creo que habrá que esperar un poquito más porque parece que los expertos no se ponen de acuerdo, y hay mucha confusión al respecto.

    ResponElimina
  4. hola soc nova al blog i he tingut problemes informàtics per entrar. M'ha agradat molt el post sobre la dona de Denisova, i us vaig seguint

    ResponElimina
  5. Hola Gabriela, benvinguda! Me n'alegro que finalment hagis pogut trobar la manera d'afegir comentaris ;) M'has enxampat just al moment de penjar la postal de Nadal :D

    ResponElimina
  6. Uau Maria Lluisa!!! Quina noticia!!! No en tenia ni idea!!!

    Ja sabem doncs d'on venen els rinxols rossos dels aborigens i els melanesos :P, segur que no es la mateixa mutacio europea i no he trobat enlloc si s ha estudiat la seva antiguitat...

    Jo mai he tingut clar que va passar amb les poblacions d'erectus de java, a classe ens havien dit que hi havia jaciments en que es discutia la seva antiguitat i que podien ser relativament recents. Sense cap hipotesi de per que s haurien d haver extingit em nego a abandonar la posibilitat de que hi hagues poblacions descendents d'erectus a l'illa quan van arribar els primers sapiens ( o els primers majoritariament sapiens)! ... aixo deixant de banda els hobbits de l'illa de flores pels quals es plausible pensar que la reproduccio hauria tingut almenys dificultats tecniques i segurament no haurien pogut donar lloc a descendencia hibrida competent).

    Es genial tambe el cas del llac Mungo, no en sabia res, pero si hi havia aborigens amb ADNmt diferent al sapiens quan van colonitzar australia, qui sap si no n hi hauria encara reminiscencies en aquell inmens continent quan els primers europeus hi van arribar fa 500 anys i va comensar l'extermini... Reclamo mes analisis d'ADNmt aborigen i que se'ls tornin els drets sobre les terres!!!

    ResponElimina
  7. Ei Adrià, quan de temps!! Em semblava estrany que encara no haguessis dit res d'una notícia bomba com aquesta!

    "Jo mai he tingut clar que va passar amb les poblacions d'erectus de java, a classe ens havien dit que hi havia jaciments en que es discutia la seva antiguitat i que podien ser relativament recents. Sense cap hipotesi de per que s haurien d haver extingit em nego a abandonar la posibilitat de que hi hagues poblacions descendents d'erectus a l'illa quan van arribar els primers sapiens ( o els primers majoritariament sapiens)!"

    La Senyora X no va viure pas a cap illa d'aquestes, sinó a l'Àsia Central, a Sibèria. La hipòtesi més probable és que sembla que és descendent d'homo erectus i dels neandertals o heidelbergensis, que van sortir d'Àfrica fa uns 500.000 anys o així, i es van encreuar amb altres poblacions més arcaiques, com ara els erectus, però n'hi pot haver d'altres. El fet que l'ADN nuclear mostri semblances amb el neandertal, a més a més de seqüències molt divergents en què nosaltres ens assemblem més als neandertals que ells, l'ADNmt també és molt divergent, fet que donaria suport a aquesta hipòtesi.

    Els últims erectus tinc entès que van viure fins fa 30.000 anys, però aquesta data no és 100% segura, en cas de ser certa segurament sí que se'ls devien trobar, però com que no tenim cap genoma de cap erectus, no podem confirmar si es van encreuar o no. També es possible que els erectus s'extingissin o fossin absorbits pels neandertals, però no del tot, com sembla mostrar l'ADN de la Senyora X (tinc entès que era una nena de 5-9 anys!) i que ocupaven bona part d'Àsia fa 45.000 anys. El que no entenc és per què els xinesos i altres asiàtics no porten aquest component, a diferència dels melanesis.

    "aixo deixant de banda els hobbits de l'illa de flores pels quals es plausible pensar que la reproduccio hauria tingut almenys dificultats tecniques i segurament no haurien pogut donar lloc a descendencia hibrida competent)."

    xDDD doncs vaig llegir no sé on que en un poble molt proper d'on s'havien trobat les restes dels Hòbbits la gent no arribava a l'1,40 o sigui que ves a saber...

    "Es genial tambe el cas del llac Mungo, no en sabia res, pero si hi havia aborigens amb ADNmt diferent al sapiens quan van colonitzar australia, qui sap si no n hi hauria encara reminiscencies en aquell inmens continent quan els primers europeus hi van arribar fa 500 anys i va comensar l'extermini... Reclamo mes analisis d'ADNmt aborigen i que se'ls tornin els drets sobre les terres!!! "

    Aquest tema va quedar mig apartat, i van dir que calia tornar a analitzar-ne les restes, però com que es trobaven en un territori protegit pels aborígens, al final ho van deixar estar per no molestar-los més.

    Els aborígens sens dubte ens poden donar moltes pistes de com van anar les coses fa 50.000 anys, perquè Austràlia es va poblar, hi ha qui diu, fa 70.000 anys, i els aborígens han quedat relativament aïllats, però com tu dius, desgracidament no en queden gaires, fins i tot uns aborígens que vivien a l'illa de Tasmània des de feia 10.000 anys almenys van ser completament exterminats pels europeus, i després hi ha gent que diu que hem evolucionat tant des que vam abandonar els arbres :P

    ResponElimina