La llarguíssima llista C.E.N (Causes de l'Extinció Neandertal) s'haurà d'ampliar encara més, perquè un nou agent mortífer sembla ser que s'hi vol afegir tant sí com no. Aquest nou agent són les radiacions ultraviolades (U.V). Les maleïdes U.V que segons han dit un parell de lletrats entesos en el tema, es van carregar els neandertals que vivien tranquil·lament a Europa, fa entre 30.000 i 42.000 anys.
QUÈÈÈÈ????
Aquesta sí que és nova, ningú no s'ho esperava: l'entrada d'uns africans primets amb el crani lleugerament deformat i el canvi climàtic són hipòtesis no demostrables però creïbles. El fred o la calor per sí sols semblen insuficients però com a mínim fan goig. Queda bé respondre a la pregunta "per què es van extingir?": perquè hi va haver un canvi climàtic BRUTAL, una gran glaciació, diferent del que havien viscut prèviament i davant la qual NO estaven preparats. En canvi, els africans sí, perquè eren més sociables. Els volcans i el fum de les coves costa més de creure, però amb una mica de voluntat tot es fa creïble. Però que els raigs U.V es carreguessin de cop, fa 30.000 anys, tota una espècie d'homínids intel·ligents i molt ben adaptats al clima d'Europa, on hi havien viscut durant 250.000 anys, no sembla ni demostrable ni creïble. Aquesta és la meva opinió. Tots sabem que les radiacions U.V ens poden causar moltes malalties, com ara el càncer de pell. És ben possible que els neandertals també agafessin càncer de pell, però el que no és creïble és que tots n'agafessin, ni que els afectés igual a tot Europa, ni que trigués almenys 10.000 anys en matar-los tots, perquè tal com sabem, els neandertals no es van extingir de cop, sinó que diverses poblacions es van refugiar a la península ibèrica, sud d'Itàlia, Bèlgica i als Balcans, on hi van perviure uns quants milenis més que a la resta d'Europa.
El més bo de tot no és que sigui poc creïble: és que va per lliure. Realment els autors d'aquest estudi han llegit, ni que sigui només el títol, de l'estudi dels volcans, o vice-versa? Els científics llegeixen, es documenten a l'hora de formular les seves hipòtesis, o aquestes els vénen gràcies a una mica de cendres trobades a no sé quina cova i teòricament datades en x anys i a la inspiració divina? Què passa si la hipòtesi dels volcans està bé (per "bé" entenem que es va carregar definitivament tots els neandertals, no que estigui "bé", perquè de "bé" no ho està gens) i la de les radiacions ultraviolades malament? Són mutuament excloents, o bé poden crear un front comú contra els neandertals?
Passem a criticar una mica aquest estudi, el qual torna a ser de pagament (sanglots) i només n'he pogut llegir l'abstract. De totes maneres en Hawks, tant complidor com sempre, ja n'ha fet un resum al seu blog, i val a dir que ell també es mostra escèptic davant dels raigs U.V.
The Laschamp-Mono lake geomagnetic events and the extinction of Neanderthal: A causal link or a coincidence?
The causes of Neanderthal extinction and the transition with the modern man in Europe and Near East remain largely uncertain. The two main factors currently proposed are the arrival of a modern human competitor and/or the aptitude of the Neanderthals to survive rapidly changing climatic conditions. None of these hypotheses is fully satisfactory (doncs mira que la vostra...) because the Neanderthals experienced other large climatic changes and the duration of overlap of the two populations remains largely unknown and even uncertain. No special attention has been given to the geomagnetic excursions of Laschamp and Mono Lake which are synchroneous with the extinction and were the most dramatic events encountered by the Neanderthals over the past 250 thousand years of their existence. During this period the geomagnetic field strength was considerably reduced and the shielding efficiency of the magnetosphere lowered, leaving energetic particles reach latitudes as low as 30°. The enhanced flux of high-energy protons (linked to solar activity) into the atmosphere yielded significant ozone depletion down to latitudes of 40–45°. A direct consequence was an increase of the UV-B radiations at the surface which might have reached at least 15–20% in Europe with significant impacts on health of human populations. We suggest that these conditions, added to some other factors, contributed to the demise of Neanderthal population.
Si no ho he entès malament, el que va passar és que degut a la disminució de l'activitat del camp geomagnètic, les partícules energètiques (?) van baixar de latitud fins al paral·lel 30 (una mica per sobre del Sàhara) causant un forat a la capa d'ozó. Com sabem, la capa d'ozó ens protegeix de les radiacions ultraviolades provinents de l'espai exterior, que són altament perjudicials per tots els éssers vius, i que actualment hi ha un parell de forats als pols. El que proposen els autors és que durant aquella època, el forat es va extendre des del pol nord fins als paral·lels 40-45 (més o menys per sobre dels Pirineus), cobrint entre el 15 i 20% d'Europa.
Se sobreentén que tot el que va quedar sota el forat es va "fregir". Els neandertals només haurien tingut l'oportunitat de sobreviure al sud d'Europa, on la capa d'ozó era més gruixuda i els protegia més de les radiacions UV-B. I què va passar amb els moderns? Durant aquelles dates també corrien per Europa. També es van extingir, o ja es posaven cremes solars?
I aquest model segons els autors és més "satisfactori" que la resta d'hipòtesis proposades fins ara? És possible que els neandertals que visquessin més al nord dels seus territoris quedessin greuement afectats per les radiacions, i fins i tot no es poden descartar certes extincions locals, però el que no m'empasso de cap manera és que aquestes radiacions es carreguessin TOTS els neandertals, o que fossin la causa principal de la seva extinció, la primera fitxa del dòmino que cau abans que de tombar totes les altres de darrere seu.
Els neandertals s'haurien pogut refugiar perfectament al sud d'Europa i "recuperar-se" d'aquest xoc irradiatiu, en cas que hagués arribat a passar mai de la manera com ho proposen els autors.
Au, una altra hipòtesi que se suma a la llista, pendent de confirmació. Dic això per no esborrar-la directament, em fa pena, i a més, tampoc no s'exigeix tenir un recolzament empíric molt alt per entrar a la C.E.N. Tot aquest rotllo de la capa d'ozó i els seus efectes nocius sobre la pell neandertal podrien ajudar a conscienciar molts moderns perquè aquest fenòmen no es torni a repetir (ara m'ha sortit la vena ecologista i tot!).
he, otra muesca en el cinturon ;)
ResponElimina