dimarts, 19 d’octubre del 2010

Petits grans neandertals

Fa poc que vaig dedicar un post als Spy, família neandertal belga que s'ha vist recentment ampliada per la troballa d'un infant, que en seria el membre nº 6. Ara, la investigadora Isabelle Crevecoeur, que pel nom sembla una dama d'aquelles terres, ha estudiat a fons el nostre petit, i el que més li ha cridat l'atenció és que per un any i mig, l'infant era molt "gran" i "amb dents de cavall".



Però gran respecte a qui? Evidentment, respecte els infants moderns. Sempre he pensat que els neandertals tenien unes dents considerablement grans, com vaig notar a l'hora de reconstruïr la cara de Teshik Tash, però mai no he llegit enlloc que aquesta diferència de mida fos significativa, especialment amb les dents de davant.

L'infant, del qual només se'n conserva la mandíbula inferior amb les dents, presenta totes les característiques típicament neandertals, com ara un potent corpus mandibular, paraules que deuen ser l'ABC de qualsevol dentista i sobretot dentista-antropòleg però que a mi em deixen indiferent.

El que personalment m'ha cridat més l'atenció d'aquest infant és que va viure allà fins fa només -o això diuen- 33.000 anys. Els autors creuen que la cova d'Spy, amb un riuet al costat, tenia un clima ben benigne pels neandertals, perquè de fet, a Bèlgica s'hi han trobat moltes restes neandertals, per ser un país relativament petit comparat amb França o Alemanya, inclòs el primer de tots, però no sembla que es trobessin amb els moderns, que en aquella època segurament ja corrien per Europa, ni tampoc sabem què va fer desaparèixer aquells belgues de fa 33.000 anys.



Crevecoeur està intrigada per saber la relació que hi pot haver entre el nen i els altres esquelets trobats a la cova. És possible que fossin familiars seus? Una prova d'ADN podria clarificar qui eren aquells neandertals d'Spy i quin va ser el seu destí. De moment, i de cara el 2011, podrem anar tirant amb les magnífiques reconstruccions que els germans Kennis faran d'aquesta família tant notable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada