Des d'aquest mes de maig que no hi ha hagut cap novetat del genoma neandertal, i molts de nosaltres ens mosseguem les ungles perquè sabem que un altre gran moment s'acosta, i anem revisant dia rere dia les notícies i blogs per veure si hi ha hagut algun simple comentari d'algun d'aquells genetistes, encara que només sigui una frase insignificant, com la que va deixar anar en Pääbo l'any passat, i que va revolucionar mitja comunitat científica: "del que n'estic segur, és que hi va haver sexe" referint-se a les relacions evolutives entre humans moderns i neandertals. Siusplau Svanty, torna a dir alguna frase de les teves ben aviat!!
L'estudi d'en Jeffrey Long, que ja va predir encreuaments amb antics, sortirà a la llum teòricament a principis de novembre. Una possibilitat que hi ha és que l'estudi del dr. Long sigui una mica com les cançons i àlbums de cantants famosos, que últimament gràcies als programes de descàrrega es "filtren" uns quants dies abans de la data oficial d'aparició. Sembla que per sort o per desgràcia, aquest no serà el cas d'aquest estudi tant interessant que ha analitzat el genoma de 2.000 persones d'arreu del món.
Tornem a l'esborrany del genoma neandertal: el passat més d'agost, Carles Lalueza ens va anunciar que el projecte neandertal havia finalitzat, i que ell estava molt interessat en analitzar més genomes neandertals, com per exemple els del Sidrón, que es troben en excel·lent estat de conservació, i encetar un nou projecte anomenat "Projecte de Diversitat Neandertal". Malauradament, Lalueza ens va fer entendre que necessitava que alguna empresa hi posés els fons, però que es mostrava optimista per ser un projecte tant nou i interessant per conèixer els nostres orígens.
Sembla ser que el nostre Carles, començar començar potser no, però de moment ja ha llançat una mena de pancarta per anunciar clarament les seves intencions de centrar la seva recerca en l'ADN dels neandertals sidronencs, que poden donar-nos molta feina i sorpreses en els propers anys. L'article en qüestió es podia llegir a partir d'ahir a la revista "Science Direct", però és de pagament. Aquí us n'adjunto l'abstract:
Issues from Neandertal genomics: Diversity, adaptation and hybridisation revised from the El Sidrón case study
The rapid accumulation of genetic data from Neandertals is gaining more and more scientific value, shedding light on different aspects of their evolution. This information allows testing of hypotheses previously generated with evidence from morphology, archaeology, paleoclimatology and chronology. The retrieval of six Neandertal complete mitochondrial (mtDNA) genomes indicates they had a very low genetic diversity, lower than that seen in modern Europeans. The retrieval of several nuclear genes from the El Sidrón (Asturias, Spain) site has provided information on different cognitive, phenotypical, immunological and taste perception aspects of their adaptation. The recent publication of the Neandertal genome draft will help clarify their similarities and differences with modern humans. It also suggests the existence of gene flow from Neandertals to modern humans after the out of Africa migration of the latter. This hypothesis (hipòtesi només? Si que anem endarrerits, jo em pensava que la cosa estava més consolidada...) will need to be tested in the future with the analysis of more ancient and modern hominin genomes.
En l'elaboració d'aquest article també hi han participat altres antropòlegs de renom internacional, com ara el nostre conegut Antonio Rosas. L'article no consta de figures, ni de resultats ni conclusions, és a dir, que els autors encara no han analitzat cap fragment d'ADN sidronenc, només és, com ho diria, un article de reflexió, on s'hi exposen els principals motius per continuar desxifrant genomes neandertals, i concretament els genomes d'El Sidrón.
Quina decepció... jo em pensava que després de mig any ja haurien tingut temps d'esbrinar alguna cosa més. Em pensava que el nostre Lalueza ja hauria comparat el genoma neandertal amb els 1000 genomes d'humans moderns que haurien d'estar seqüenciats abans que s'acabi l'any (però que no ho estaran), o bé que hagués pogut desxifrar ni que fos l'1% del genoma d'algun d'aquells neandertals (l'ADN del Sidrón representa només el 0,1% del total de l'esborrany neandertal).
Cal ser optimistes com ell, que creu que aquest nou projecte comptarà amb un bon finançament ben aviat, i pensar que un primer pas per començar un projecte, és parlar-ne, fer-ne molta publicitat perquè la gent s'interessi.
Pel que fa a l'esborrany del mes de maig, sembla ser que també s'està coent alguna cosa; no n'estic segura, però pels comentaris que he llegit en algun blog que tracta del tema, sembla ser que aviat tindrem alguna notícia, quina emoció!! I quina incertesa... no sabem quan ni com: si bé serà, no l'esborrany, sinó la versió final del genoma neandertal, o bé només un comentari poc precís d'en Pääbo deixat anar indiscretament als passadissos de la Central Neandertal. És per això que he decidit enviar un e-mail al nostre Svanty. Per si algú se'm vol avançar, aquí us en deixo el correu: paaboeva.mpg.de
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada