dilluns, 25 d’octubre de 2010

Els cantants neandertals cantaven (canten) rock i no pas rap

Una sensacional notícia ha aparegut avui en diferents diaris d'arreu del món.Amb el seu nas de mides més aviat limitades, el seu front ample i pla, la seva boca esquifida i aquest bony que hi té a sota anomenat barbeta, el cantant i compositor britànic de 61 anys, Ozzy Osbourne, no sembla que tingui res a veure amb els neander, a primera vista.

Però les aparences enganyen! Si hi ha rossets d'ulls blaus de pell rosadeta que tenen un besavi més negre que el carbó, per la mateixa regla de tres, el nostre Ozzy també podria tenir un besavi forçut i amb uns trets facials més marcats -i val a dir, atractius- que els seus.

L'Ozzy i el seu món musical em són totalment desconeguts, i crec que també ho eren per a moltes persones, fins avui, quan ha tornat a saltar a la fama gràcies als neandertals, és clar. L'ascendència neandertal és una cosa molt preuada i sovint també motiu de burla en els darrers mesos, quan se'ls ha seqüenciat/està seqüenciant el genoma.

Hi ha la possibilitat que tota aquesta història de l'Ozzy i el seu besavi neandertal siguin un frau inventat per periodistes subvencionats per ell. Hi ha uns quants detalls de la notícia que m'ho han fet pensar, com ara per exemple, perquè s'hi diu que a més de relacionat amb un home neandertal (només un!?!) l'anàlisi d'ADN del cantant ha revelat que també està emparentat amb un tal Jesse James, amb el tsar rus Nicolàs II i amb el rei George I; a més a més també comparteix alguns gens -hem de suposar que gairebé tots- amb els romans que van viure i morir sense adonar-se a la ciutat de Pompeia. Llegiu-ho vosaltres mateixos si no em creieu.El nostre cantant de heavy metal té un llarg historial d'accidents, drogues i enganxades amb la policia; així que ha sabut que estava relacionat amb els neandertals, ha contestat que "això no sorprendrà gens la meva dona". Es deu referir a què drogar-se i cometre actes delictius té alguna cosa a veure amb tenir ascendència neandertal? Prefereixo no saber-ne la resposta.

El % de gens compartits amb els neandertals no apareix enlloc, i he començat a dubtar de la validesa d'aquesta notícia tant bon punt he llegit que l'havien relacionat amb personatges que van viure fa relativament poc. Els anàlisis d'ADN segurament han estat mitocondrials per tots aquests personatges, perquè sinó, no m'explico com han pogut saber si tenia un re-re-re-re-(etc) besavi que era el tsar de Rússia. Òbviament els científics que han manipulat l'ADN de l'Ozzy endeuen haver mirat també els cognoms, la genealogia i l'ADNmt, perquè sinó, com podrien diferenciar si l'Ozzy és una mica més proper al tsar, o al seu germà o criat, si el tsar només és un dels milers d'avantpassats que han participat en la seva genealogia en els darrers 300 anys?
Amb els neandertals sí que deuen haver comparat l'ADN nuclear -òbviament els cognoms no serveixen, i l'ADNmt neandertal no s'ha conservat- i si l'esborrany del genoma és correcte, l'Ozzy hauria de ser entre un 1 i un 4% neandertal. Un procediment semblant s'ha fet ja amb el genoma d'en Craig Venter, per tant, és ben possible que ho puguin fer amb el genoma de qualsevol altra persona. L'assumpte dels pompeians és un misteri que no m'explico si els científics no n'han pres mostres. Ara mateix no em sona que s'hagi fet cap estudi genètic famós amb els romans de fa 2.000 anys, però sí que em sonen estudis amb l'ADN d'en Tutankamon i ibers que van viure fa més o menys aquestes dates. Per tant, no seria gens sorprenent. El que no m'encaixa és com poden dir si aquell grup de romans tenia un parentiu especial amb l'Ozzy o no.

Com que no he pogut trobar l'estudi enlloc, només s'hi diu que les mostres s'han analitzat en un laboratori de Nova Jersey, aquesta notícia tant cridanera queda pendent de confirmació. Cal anar molt en compte a l'hora de creure's qualsevol titular sensacionalista, perquè el negoci amb l'ADN neandertal ja ha començat, i els paparazzi saben molt bé com treure'n suc, i evidentment també l'Ozzy. Quanta gent haurà llegit aquesta notícia i n'estarà mirant fotos encuriosida? Potser li ha costat un dineral, fer-se analitzar l'ADN, però el que està clar és que l'esforç ha valgut la pena -de moment-.I si l'Ozzy s'ha pogut fer analitzar l'ADN i comparar-lo amb el dels neandertals, vol dir que qualsevol de nosaltres també ho pot fer. I encara millor que això: com més genomes poguem comparar amb el dels neandertals, més coses podrem explicar, de per què es van extingir, si hi ha poblacions del món que tenen més % d'ADN neandertal que d'altres, en què es diferenciaven de nosaltres, etc.

Intentaré consultar la validesa d'aquesta notícia amb algú que hi entengui. Mentrestant, valdria més que ens ho prenguessin com un petit avís que s'acosta un gran terratrèmol amb epicentre a Leipzig que sacsejarà mig planeta i tota la comunitat científica.

3 comentaris:

 1. Nada de eso es tan raro como puede parecer basta con que Ozzy sea Y-DNA R1b (el linaje más corriente en Europa Occidental) para que algún listo diga que es pariente del zar ese, si tuviera mtDNA J dirían que ha heredado el talento literario de Petrarca por su línea materna... chorradas.

  Es el síndrome del periodista/investigador ingenuote que se cree lo del linaje de Gengis Kan, cuando seguramente están hablando del de Atila o vete tú a saber...

  Todos/as somos descendientes (en menor grado) de Neandertales, parece ser. Tampoco hay misterio en eso.

  ResponElimina
 2. Hola Maju :)

  Es veu que un laboratori de Nova Jersey ha pres una mostra de sang d'aquest cantant, amb un test que li ha costat 12.000 lliures. El que m'estranya és que aquest laboratori ja pugui fer comparacions entre l'ADN d'aquest home i el del genoma neandertal de referència, quan el cert és que sembla que ningú més no se n'ha fet, ni tampoc no n'han publicat cap més estudi, però com que es veu que es pot detectar detectar si una persona porta ADN neandertal o no (o almenys ho van poder fer amb el genoma d'en Craig Venter) en teoria seria possible fer-ho per aquest cantant.

  El que em costa molt de creure és que a més a més diguin que està relacionat amb no sé quin individu de no sé on. Que tingui l'Y-DNA R1b no vol dir res en especial; més aviat vol dir que està relacionat amb tots els europeus que el porten, que són la gran majoria. I dels romans de Pompeia ja no sé què pensar-ne, però imagina't que si aquella gent va morir colgada per les cendres mentre dormia ... com és possible que l'Ozzy sigui descendent seu !?!?

  No té cap sentit. En cas que la notícia sigui certa i realment aquest anàlisi s'hagi arribat a fer mai (per seqüenciar un genoma sencer es necessiten uns quants dies, no es fa en 2 minuts que jo sàpiga) els paparazzi (o els del laboratori) s'han inventat el que han volgut, i a l'Ozzy crec que ja li ha anat bé, potser ara tindrà l'oportunitat per rellançar la seva carrera, que tenia aturada per culpa de les drogues des de feia anys.

  Els famosos ja no saben què fer per cridar l'atenció... i ara a més a més hi han hagut d'involucrar els neandertals :(

  (si no entens alguna cosa diga-m'ho que t'ho traduiré)

  ResponElimina
 3. Puedes morirte después de tener hijos/as que sobrevivan, incluso en Pompeya. Pero yo lo que entiendo, a falta de datos más concisos, que todo esto no es más que sensacionalismo barato.

  Yo diría que viene un poco tarde porque la gente enterada cada vez se cree menos las pretensiones de resultados sensacionalistas como estos.

  Me imagino que de todas formas se habrá hecho un test de lo más completo pero aún así en el link no se dice nada concreto, sólo lo que parecen ser chorradas sensacionalistas.

  ResponElimina