dimarts, 7 de juny del 2011

Perfil d'Ida, la jove neandertal amb qui tots voldríem intimar

És fantàstic, fabulós, increïble: tenim detalls de l'individu Palomas 96: ara mai més serà anomenat com un simple esclau de guerra o una calculadora fabricada en sèrie: a partir d'ara, l'anomenarem Ida, el nom de pila d'una neandertal pèl-roja fictícia que va sortir fa poc en una historieta de ciència-romantico-ficció amb detallets de sexe interespècie incorporats per voluntat de l'autor, que sabem que venen molt. Tot plegat molt rosa, massa. La vida de la nostra Ida, segurament va ser molt més dura, fins que va trobar la mort, amb només 16-20 anys d'edat.



L'Ida no va ser trobada com es troben els esquelets normals: és a dir, anar fent el forat, fins que primer surt un os, després un altre, etc. No, l'Ida estava dins d'un bloc de pedra, i només els intel·ligents equips de rescatament neandertal que estaven fent campanya a la Sima, van poder veure amb raigs supersònics que aquella pedrota era especial: a dins hi portava el que un dia va ser una neandertal.

Gràcies a aquest conglomerat, l'Ida segurament s'ha pogut conservar millor. Tot i així, en manquen parts del crani, i d'altres estan molt fragmentades, però val a dir que té la pelvis més completa que s'ha trobat mai en un neandertal. De tant comperta, que la pelvis acompanya l'Ida (i l'acompanyarà) a tot arreu on vagi: aquesta pelvis s'ha convertit en una icona de l'antropologia neandertaliana, i de ben segur que ens podrà respondre moltes preguntes sobre els parts i la mobilitat neandertal.

Recordem que l'Ida no estava sola, sinó que hi havia dos esquelets més al seu costat: el d'un nen i el d'un altre adult, que amb un 70% de possibilitats segons l'equip d'excavació, es tracta d'un enterrament intencionat, fa més de 50.000 anys.



Alguns detalls del perfil de l'Ida (encara que això no sigui un lloc de cites amoroses): té entre 50 i 60.000 anys d'edat, amb prou feines arribava a l'1'50 i era de les arcaiques: morfologia robusta per tot arreu, cap rastre de modernitat (completament previsible, si tenim en compte que encara no hi havien arribat per sembrar el caos i la destrucció, contradient el pamflet romàntic de ciència-ficció).

Les proporcions corporals fan pensar que potser l'Ida havia confos la manga del mar menor amb la república de Komi, al cercle polar àrctic, on hi vivien neandertals fa uns 34.000 anys de res: això és perquè, malgrat viure en un clima relativament càlid, l'Ida era força semblant als neandertals del nord d'Europa: baixets i corpulets. L'alçada ha estat una altra cosa sobredimensionada dels detalls de perfil de l'Ida: ara tothom diu que els neandertals del sud eren més baixos que els del nord, una generalització massa agosarada per haver estudiat tant pocs individus del sud, i més tenint en compte una frase de l'Arsuaga respecte els neandertals de la zona del Sidrón: els homes feien 1,70 i les dones, 1,60 de mitjana. Aquestes alçades són molt semblants (o lleugerament superiors) a les que hi havia a Europa fa 100 anys.



Ens queden tantes coses per aprendre, i que només l'Ida ens pot ensenyar! Com ara: estaven relacionats els 3 individus trobats a la Sima? Quines van ser les causes de la mort? Havia tingut fills? N'esperem detalls, que de ben segur, arribaran ben aviat. Els pamflets romàntics segurament també aniran arribant, encara que ningú no en sol·liciti l'existència. És el que té ser una joveneta neandertal pèl-roja trobada en un bloc de pedra amb una pelvis intacta.

Enllaç
FONTS:

http://www.pnas.org/content/early/2011/05/31/1107318108.abstract?sid=ffc5ce4b-7d29-4318-b7a9-02139d8b60b9 de pagament, només abstact disponible :(

http://neanderthalis.blogspot.com/2011/06/los-neandertales-espanoles-podrian-ser.html

2 comentaris:

  1. Estoy de acuerdo en que no hay por qué generalizar conclusiones en base a la estatura de un sólo individuo, en este caso "Ida".

    Lo que más me interesa es que se demuestre el parentesco de los 3 individuos que aparecieron juntos, ya que aumentaría la probabilidadd de que se tratara de un enterramiento intencionado, aunque yo no tengo ninguna duda, sobre todo porque parece que "Ida" fue colocada en una determinada posición a conciencia.

    Saludos!!

    ResponElimina
  2. "Lo que más me interesa es que se demuestre el parentesco de los 3 individuos que aparecieron juntos, ya que aumentaría la probabilidadd de que se tratara de un enterramiento intencionado, aunque yo no tengo ninguna duda, sobre todo porque parece que "Ida" fue colocada en una determinada posición a conciencia."

    I a més a més pel context, totes les coses que tenien al voltant, la simultanietat... no ho sé, tot fa pensar que va ser simbòlic, i no hi ha cap raó de pes per pensar que els neandertals no podien enterrar els morts i tenir creences religioses. Esperem que les proves d'ADN arribin aviat (he sentit dir que el de l'Oliva i els del Sidrón també els tenim al forn amb l'ADN nuclear, o sigui que potser apareixeran tots alhora i els neandertalòfils tindrem un infart, però ja tocaria!!) i si no pot ser l'ADN nuclear com a mínim que sigui el mitocondrial!

    ResponElimina