Una foguera és molt més que una simple acumulació de troncs d'arbre que van sent consumits lentament pel foc: això es el que ens volen ensenyar els neandertals de l'Abric Romaní.
Aquests neandertals van viure fa 50.000 anys i es van extingir, per causes desconegudes, en fa uns 30.000. No sabem per què uns éssers tant complexos com ells, tal com demostra la disciplinada organització de l'espai, es van haver d'extingir, però com sempre diuen: els bons són els que reben primer.
Gràcies a l'Abric Romaní -àlies Pompeïa de Capellades- podem esbrinar el paper de la foguera dins la complexa ment neandertal. L'investigador Jordi Rossell, aquest cop ha pres el torn de paraula al nostre Bartrolí, i amb les seves paraules ens ha transmès una sensació de desconcert: falten peces al puzzle, diu.
Del que n'està convençut, tant ell com la resta d'investigadors, és que el comportament neandertal no era repetitiu. La mida poblacional, sembla que tampoc: les restes de fauna (encara no s'hi han trobat restes humanes, cosa que fa pensar que el canibalisme no estava gaire estès entre els neandertals capellanencs) com ara CAVALLS, cèrvols, rinoceronts i bòvids, han posat de manifest que la quantitat de fogars -i per tant, la gent que s'hi asseia al voltant- no era constant, sinó que hi havia èpoques en què a l'Abric s'hi reunien 4 gats, i èpoques en què allò es convertia en Abric Romaní City.
De moment, al nivell J, que correspon a l'edat aproximada de 50.000 anys, s'hi han trobat uns 40 fogars, dels quals, entre 15 i 20 semblen estar connectats pels ossos, i que fan pensar que densitat poblacional de Capellades en aquella època era força elevada, i que a més a més, els seus habitants compartien el menjar. Ho heu sentit? Compartir el menjar, això no fa per uns brutes.
La complexitat és un altre punt en què els investigadors de l'Abric coincideixen. Els propers objectius que s'ha marcat l'equip d'excavadors és descobrir si el comportament de l'abric és el mateix que en d'altres llocs, o si més aviat el que hi veiem és exclusiu de la marca capellades. En unes altres paraules: hi havia neandertals més endreçats i/o complexos que d'altres?
FONTS:
http://www.regio7.cat/anoia/2011/06/14/realitzen-estudi-labric-romani-sobre-neandertals/150647.html
http://blocs.tinet.cat/lt/blog/el-bloc-de-les-activitats-de-liphes/category/90/recerca/2011/06/14/els-neandertals-van-fer-servir-l-abric-roman-com-un-espai-multiusos
Hola!!
ResponEliminaEs brutal lo de este yacimiento!!
Creo que Antonio Rosas ha dicho que es el gran escenario sobre el que hay que encajar los diferentes aspectos de los neandertales hallados en otros lugares; muy acertado.
Por ejemplo, la patrilocalidad practicada en el Sidron puede encajar con las numerosas hogueras de hace 50.000 años en el Abric que nos indican que este espacio estaba habitado por muchas personas; se supone que esta densidad de población puede deberse a la unión de varios clanes para cooperar en la caza, establecer relaciones, etc...
Aunque seguro que debían existir diferencias sociales, culturales, o de organización entre los neandertales de diferentes lugares, al igual que existen en la actualidad en el mundo y en el día a día.
Más adelante me gustaría dedicarle un post a este yacimiento, y si no te importa me gustaría utilizar algún post tuyo como fuente, ya que el seguimiento que haces en el blog sobre el Abric es muy interesante y de gran calidad.
Saludos!!
Hola David!
ResponElimina"Por ejemplo, la patrilocalidad practicada en el Sidron puede encajar con las numerosas hogueras de hace 50.000 años en el Abric que nos indican que este espacio estaba habitado por muchas personas; se supone que esta densidad de población puede deberse a la unión de varios clanes para cooperar en la caza, establecer relaciones, etc..."
És ben plausible. Intercanviar conexamenets amb els altres sempre és beneficiós i ajuda al dessenvolupament del grup. Si nosaltres hem arribat tant lluny segur que és gràcies a que hem pogut establir eficaçment contactes amb gent de tot el món que ens ha transmès els seus coneixements.
"Aunque seguro que debían existir diferencias sociales, culturales, o de organización entre los neandertales de diferentes lugares, al igual que existen en la actualidad en el mundo y en el día a día."
100% d'acord. Segur que cada clan tenia les seves peculiaritats.
"Más adelante me gustaría dedicarle un post a este yacimiento, y si no te importa me gustaría utilizar algún post tuyo como fuente, ya que el seguimiento que haces en el blog sobre el Abric es muy interesante y de gran calidad."
Endavant, és tot un honor per mi! :)
Siiiiii
ResponEliminaJo també crec q aquests moments d'elevada densitat devien ser moments de bona caça a la zona, potser de migracions de mamífers, en que es devien reunir els clans!
uooo és veritat, les grans jornades de caça que tant han fascinat els nostres magnífics(sic) escriptors! Quanta adrenalina!! Segur que intercanviaven molts coneixements, i gràcies a això van arribar a dominar molt bé la tècnica de tallar arbres. Jo no en sabria pas, crec que si ho intentés, l'arbre m'acabaria caient a sobre!
ResponElimina