Mesos d'agitació constant de les dates, hipòtesis i llocs de l'extinció neandertal. Perquè si una cosa està clara, és que es van extingir. Ja no es troben entre nosaltres, almenys no tal com eren, perquè malgrat ser tant humans com nosaltres, els neandertals es podien distingir gairebé a la perfecció de qualsevol humà vivent del planeta.
De moment, no podem dir res sobre la seva extinció: eren complexos, ben adaptats i no pas menys nombrosos que els primers HAM en fase de colonització. El registre fòssil és escàs, el C14 ens fa ballar el cap a tots amb els seus petits defectes a l'hora de datar i les 1234365334364 hipòtesis que s'han plantejat i defensat fermament per amateurs i antropòlegs experts no ajuden gaire a clarificar el gran per què.
Una de les hipòtesis que està més de moda és la PEC o extinció per exclusió competitiva. La PEC es pot resumir d'aquesta manera: arriben els HAM, prenen les terres als neandertals en un moment en què aquests es trobaven poblacionalment debilitats pel fred o el que fos, i quan els neandertals van poder reaccionar, ja no hi van ser a temps. Van anar reculant fins que fa 28.000 anys els últims van morir al sud de la península ibèrica.
Per què fa 28.000 anys? Per què al sud de la península, i no a qualsevol altre lloc? Aquestes preguntes les hauriem de fer als autors d'un nou estudi que han intentat similar models de les condicions "especials" d'aquesta regió que van permetre allargar una mica més l'agonia de les vides neandertals, que penjava d'un fil.
Quatre possibles refugis serien la zona de la bètica (on en aquella època hi plovia molt, segons l'estudi), una altra aprop del riu Guadalete, encara una altra en dues zones costaneres i finalment, la cova Gorham, a Gibraltar.
Els autors creuen que les pluges van allargar la supervivència neandertal en aquestes àrees, fins que els últims d'Europa es van extingir fa uns 28.000 anys. Tal com ho sentiu: les pluges. Aquest cop, afortunadament, no es tracta pas d'una hipòtesi d'extinció, sinó d'una hipòtesi de supervivència (rialles) encara que falla en el punt principal: tant bon punt el cel va tancar l'aixeta, què va passar? I per què les pluges van ajudar aquells fabricants de mosterià, i no qualsevol altre fenòmen meteorològic, com ara el vent? I què passa amb els moderns, ells no es mullaven, o bé encara no hi havien arribat, en aquest jardí de l'Edén?
FONT:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2699.2011.02536.x/abstract;jsessionid=9F543773A7D2E5DCFA564209E07248F6.d02t01
De dónde sacan la fecha de 28 Ka, sabes? Porque, que yo sepa, el niño de Devil's Tower es de más de 30 Ka BP (sin calibrar).
ResponEliminaTambién en Gibraltar (Gorham's Cave) el primer Auriñacense (muy tardío) aparece c. 28,7 Ka BP (sin calibrar de nuevo, sería hace unos 32 o 33 Ka "reales", calibrados). Es posible que estén usando esta referencia de la llegada del Auriñacense (redondeada malamente y sin la calibración necesaria) para estimar cuando se extinguieron los últimos neandertales de Andalucía? No me parece muy válido, salvo que se pueda asegurar que el Auriñacense y el Musteriense se superponen sin solución de continuidad en la estratigrafía (no lo sé pero no creo que sea el caso).
En general 35 Ka. creo que sea una fecha más segura para los últimos neandertales de Iberia; fecha que es +/- coincidente con las de Croacia, la República Komi (Musteriense), el Sur de Italia (Uluzziense) y el último Chatelperronense de la cuenca del Sena.
Lo siento, pero no tengo ni idea de dónde la han sacado porque el estudio es de pago, pero deduzco que la han sacado de algun estudio anterior como por ejemplo este:
ResponEliminahttp://news.nationalgeographic.com/news/2006/09/060913-neanderthals.html
Las fechas de Gibraltar han sido revisadas y se mueven alrededor de 30-32.000 años como has dicho.
En el Esquilleu hablaban de 26.000 años, pero falta que lo publiquen:
http://pierrettepierrot.blogspot.com/2010/09/ao-el-darrer-neandertal-no-va-viure-pas.html
Lo que es improbable es que se extingieran todos de golpe, y no veo por qué no hubieran podido sobrevivir unos milenios más en algunas zonas más o menos aisladas de los HAM y con un clima propicio, como parece ser el sur de Iberia.
"En general 35 Ka. creo que sea una fecha más segura para los últimos neandertales de Iberia; fecha que es +/- coincidente con las de Croacia, la República Komi (Musteriense), el Sur de Italia (Uluzziense) y el último Chatelperronense de la cuenca del Sena. "
Es que estamos hablando de un territorio muy amplio, es dificil pensar que su causa de extinción llegó a todos estos sitios más o menos al mismo tiempo y actuó de la misma manera.
Hay algunos "sensacionalistas" que incluso dicen haber encontrado evidencias de convivencia (muy ciencia ficción, por supuesto, que va bien para atraer los turistas):
http://pierrettepierrot.blogspot.com/2010/11/nerja-malaga-podria-amagar-la-clau.html
Yo entiendo que una vez fragmentados por el avance auriñacense, la "pool" genética de los neandertales se quedo demasiado fragmentada para ser viable. Les pasa a los elefantes, tapires, pandas, orangutanes, gorilas y chimpancés en África y muchos otros mamíferos fragmentados por el avance de nuestra especie: son los llamados "muertos vivientes", cuyo futuro es casi seguro la extinción.
ResponEliminaYo creo que a los neandertales les pasó lo mismo y que en unos miles de años tras el avance auriñacense de c. 40 Ka. se encontraron en situaciones cada vez menos sostenibles por aislamiento físico en grupos muy endogámicos y la consiguiente erosión genética.
Tiene mucho sentido todo esto que dices, aunque si se confirmara la fecha de 28.000 aós tampoco no me sorprendería demasiado.
ResponElimina