divendres, 17 de juny del 2011

'Bones notícies' des del Marroc

'Bouchra' és el nom de pila que l'humor antropològic ha donat a un nen marroquí datat en 108.000 anys, i que en àrab vol dir ni més ni menys que "bones notícies". Juntament amb Lucy, Moshe, Pierrette, Amud i Nandy, entre d'altres, Bouchra es suma a la llarga llista de noms de pila per a homínids milenaris. La grotte des Contrabandiers, on reposaven les restes de l'infant, és ben famosa per la quantitat d'aterià que s'hi ha trobat.



Cal reconèixer que és una gran notícia, que Bouchra hagi conservat tant bé el crani i la part superior del cos: gràcies a això, hem pogut saber que es tracta d'un nen d'entre 6 i 8 anys, ben modern; modernitat que sabem que al nord d'Àfrica data de ben antic, amb els Jebel Irhoud i Dar es Soltan, aquests últims una mica arcaics, almenys per fora, per dins ja no ho podem saber.

El clan d'en Bouchra, en canvi, no en tenia res d'arcaic: amb el seu exemplar aterià, indústria de durada indefinida i que es mou 100 milenis amunt 100 milenis avall, els del clan d'aquest jove ja eren uns pescadors excel·lents, gaudien o patien de simbolisme i coquetos, a més no poder: al Marroc mateix s'hi han trobat petxines (Nassarius) ben pintades que tenen més de 82.000 anys.



I és que malgrat la seva posició marginal respecte l'epicentre des d'on van irradiar totes les migracions d'humans moderns, el nord d'Àfrica i sobretot el Marroc tenen una quantitat de 'bones notícies' prou elevada com per fer-nos riure de felicitat una bona estona; ara bé, no sabem quin paper va jugar en els afers dels africans expansionistes, ni quants descendents van deixar aquests aterians; això és una cosa que haurà de respondre l'ADN.

La part més coqueta del descobriment d'en Bouchra, fa més d'un any, ha estat el bust, evidentment. El bust que últimament no falla mai. El bust, que té coses bones, i coses, que no ho són tant. Començaré per les coses bones: I acabo amb les dolentes: en el 99% dels casos, el bust reflecteix tot tipus de prejudicis, ideologies i en general, desconeixement dels reconstructors. Amb això no vull dir que la reconstrucció del nostre protagonista estigui al nivell d'Omo 2 o la Ferràssia d'en Wolpoff, sols que cal mirar-s'ho amb cert escepticisme.



I els neandertals on eren? De vacances, suposo.


FONTS:

http://neanderthalis.blogspot.com/2011/06/nino-homo-sapiens-de-108-mil-anos-en.html
http://prehistorialdia.blogspot.com/2011/06/bouchra-nino-homo-sapiens-en-marruecos.html#more
http://forwhattheywereweare.blogspot.com/2011/06/homo-sapiens-childs-remains-found-in.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada