dimarts, 23 de febrer del 2010

Neanderthal Code


Títol original: Neanderthal Code.
Any: 2008
País: França
Durada: 60 minuts
Antropòlegs destacats: John Hawks, Ian Tattersall, Katerina Harvati.

Documental molt interessant, no només perquè tracta sobre l'extinció dels nostres protagonistes, sinó perquè... HI SURT EN JOHN HAWKS EN PERSONA!!!!!! Ell i també molts altres antropòlegs, com ara en Tattersall i una tal Harvati, tots dos ferms partidaris dels neandertals "sense descendència". El documental és força llarg i es pot arribar a fer pesat si no domines bé el francès parlat (com em passa a mi), però molt interessant gràcies als comentaris d'aquests antropòlegs.
Els hominids disfressats que hi surten -un grup de moderns i un altre de neandertals que es troben- ocupen un espai força petit i els plans on hi surten es repeteixen moltíssim, o sigui que si el que voleu veure són caçadors musculats i sexys, aquest documental no fa per vosaltres.
El convidat estrella és, sens dubte, en Hawks, on hi exposa fermament i clarament el seu gen preferit: un tal microcephalin que segons un estudi del 2006 seria prova... d'hibridació!! (ara enteneu perquè hi està tant interessat?).
Ell n'està convençut que aquest gen, implicat en la mida del crani, ens el van passar en una ocasió molt estranya, gairebé única, els neandertals, fa uns 37.000 anys, i que gràcies a les seves propietats, ha estat seleccionat positivament (vol dir que la seva freqüencia ha augmentat exponencialment entre generacions) fins que a dia d'avui prop del 70% dels humans moderns el portem.
El més frustrant de tot és que l'equip d'en Pääbo no n'ha trobat cap rastre, d'aquest gen, al genoma neandertal; però això no és prova definitiva per en Hawks, ja que "en 37.000 anys, el gen pot haver canviat molt i ser irreconeixible".

Valoració: 8
; val la pena mirar-lo, encara que no entenguis el francès, només per sentir parlar en Hawks!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada