dissabte, 6 de febrer del 2010

Neandertal (BBC)

Títol: Neanderthal
Any: 2005
Durada: 50 minuts.
Narrador: Joe Duttine

NeanderExperts:
Gary J. Sawyer (expert en ossos antics)
Trenton Holliday (expert en neandertals)
Chris Stringer (antropòleg)
Leslie Aiello (experta en biologia humana)
George Havenith (antropòleg)
Steven Churchill (antropòleg)
John Shea (antropòleg)
Ralph Holloway (expert en cranis antics)
Bob Franciscus (antropòleg)
Patsy Rodenburg (professora de música i drama)
Elliot (simulador de veu neandertal)
Clive Finlayson (antropòleg)
Fred Spoor (antropòleg)

Aquest excel·lent i interessantíssim documental de la BBC intenta donar una resposta amb dades científiques de qui eren i per què van morir els neandertals.
Per fer-ho, es van consultant diferents especialistes, perquè ens responguin una sèrie de preguntes, de les moltes que planteja un esquelet reconstruit a partir de diferents neandertals, també anomenat el "Frankenstein" neandertal:

A més a més, per variar una mica el paisatge, comptem amb l’actuació estelar d’un neandertal reconstruit, que de tots els neandertals que he vist, aquest m'ha semblat el més estúpid: fa una cara que recorda en Neo quan el van “rescatar” de Matrix, i que no sabia què estava passant; doncs el neandertal igual: té la boca permanentment oberta, no parla, només emet algun crit de tant en tant com si es tractés d’un mico, no mostra cap emoció, babeja, camina mig geperut i…. és CLAVAT a la Carmen de Mairena! Es podria dir que és un parent llunyà d’aquesta… dona:

Però deixem de banda l’aspecte d’aquest poc agraciat neandertal i centrem-nos en les explicacions dels diferents especialistes que van apareixent. Després d’una petita introducció històrica, un dels primers de sortir en pantalla és Gary Sawyer, un antropòleg expert en reconstruccions d’ossos antics: en Gary serà l’encarregat de reconstruir el fòssil a partir de diferents parts (perquè no se n’ha trobat mai cap de complet) d’esquelets a partir de tres neandertals: Kebara, Neandertal 1 i La Ferrassie. El resultat és satisfactori: un esquelet complet que servirà per revelar els secrets dels nostres protagonistes.
De secrets se’n revelen uns quants:

-Els neandertals tenien el cervell amb la mateixa estructura que el nostre, però un 20% més gran en promig, cosa que indica unes capacitats cognitives similars, encara que tinguessin el crani amb aquella forma tant estranya. Sembla ser que la majoria eren dretans.
-Els neandertals podien parlar (ja ho veus, quina sorpresa!), i atenció, segons la nostra especialista, tenien una veu aguda i potent.
-Els neandertals tenien els músculs ben marcats, segons sembla, de tant fer servir la llança per clavar-la a animals situats a pocs metres de distància.
-Les seves llances estaven tant altament especialitzades per caçar dins d’un bosc, que quan s’havien de fer servir a camp obert, no servien per res.
-Els neandertals estaven especialitzadííííssims (ja veureu perquè) en caçar dins de boscos espessos, i caçaven en emboscades.
-Els neandertals tenien les extremitats curtes i la pelvis ampla; d’aquí se’n dedueix que no eren gens àgils, i saltaven i corrien amb més dificultat que els humans moderns. Per acabar de confirmar-ho, l’estructura de l’orella interna revela que els neandertals tenien poc desenvolupat el sentit de l’equilibri.

Després d’aquests descobriments, es fa un intent per explicar perquè es van extingir: resumidament, la conclusió a la qual arriben és que un període de fred terrible va obligar els neandertals a abandonar la caça dins dels boscos i començar a caçar als prats i valls; això els va abocar a la seva extinció ja que: els neandertals no eren gens àgils --> els neandertals caçaven en llocs on s’havia de fer servir més la força que l’agilitat, com per exemple el bosc --> els neandertals fabricaven eines útils per caçar dins del bosc i no a les planes --> en el moment en què no van poder caçar dins del bosc, se’ls va acabar l’aliment --> perquè no podien perseguir i matar animals que en espais oberts podien córrer molt més depressa que dins del bosc --> es van quedar sense menjar --> es van extingir.

Personalment em sembla una hipòtesi agafada pels pèls, ja que s’ha trobat evidència que els neander caçaven animals grossos com per exemple mamuts, i els mamuts no vivien pas dins d’un bosc! Aquesta teoria que els neandertals no eren gens bons corredors i poc àgils, doncs, no sembla massa encertada; a més a més, s’ha trobat evidència que també menjaven animals marins, com per exemple tortugues.
D’altra banda, també s’ha de tenir en compte que no tots els neandertals vivien al mateix lloc, o sinó digueu-me si el clima que pot fer les costes d’Israel s’assemblaria gaire al del nord de França, o bé si el de Gibraltar tindria alguna cosa a veure amb el de l’actual Rússia… D’altra banda, se sap que no es van extingir pas tots de cop; per exemple, hi ha evidència que al sud de la Península Ibèrica, els neandertals hi van sobreviure durant uns 8000 anys més que a la resta d’Europa, però suposo que el documental ha de donar alguna explicació convincent, i fent una mica de poti-poti amb l’esquelet i amb el fred intens, aquesta sembla la més lògica.
D’altra banda, com que els neandertals eren forts, intel•ligents, podien parlar, bla, bla, bla, sembla poc probable que la seva extinció fos deguda a l’arribada dels humans moderns, sinó el fet que aquests sobreviquessin i no els primers, era perquè estaven acostumants, al revés dels neandertals, a caçar animals en espais oberts i no al bosc; per tant eren més agils i fabricaven armes útils en aquest context.
Ja se sap, el fred ho mata tot, i fa 35000 anys els va arribar el torn als neandertals, encara que fes tants mil•lenis que estiguessin adaptats a les glaçades.
I ja hem arribat al final: veiem com la neu comença a caure damunt del nostre neandertal mentre apareixen les lletres…

Valoració: 9. Un documental imprescindible, interessant, amb bona música i esperit "detectivesc", ben elaborat i treballat i documentat en els nous descobriments dels NeanderExperts d'arreu del món. El final potser és una mica massa precipitat per explicar l'extinció de tots els neandertals i encara que pugui ser raonable, no m'ha acabat de convèncer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada