diumenge, 12 de juny del 2011

Investigadors del Sidrón analitzen les armes del crim

Sembla ben bé una novel·la policíaca: la campanya d'excavacions a el Sidrón, que començarà el mes de setembre, estarà centrada en les eines punxegudes que els neandertals de fa 49.000 anys teòricament van utilitzar per... tallar la carn i obrir els ventres dels seus companys d'espècie. Bé, això de companys potser no massa.



Aquí es veu que observar detingudament les eines amb lupa, buscant-hi restes de sang, no val, possiblement perquè després de 50 milenis les restes de sang i d'intestins que hi poguessin haver, es deuen haver evaporat (els bacteris se les han "menjat", han reaccionat amb compostos de l'aire i s'han convertit en una altra substància, etc), i per aquest motiu s'ha d'utilitzar el mètode del trencaclosques.

Aquest mètode consisteix bàsicament en estudiar els talls observats als ossos dels difunts i la punta de les eines, a veure si encaixen, com si es tractessin de dues senzilles peces d'un puzzle. Però no és tant senzill: les superfícies, tant de les pedres com dels ossos, s'erosionen i canvien.

Si l'evidència és afirmativa, és a dir, que efectivament les peces del trencaclosques encaixen força bé, aleshores podríem culpar els neandertals sidronencs de canibalisme. El problema vindria a l'hora d'aplicar les penes: no podem castigar una pila d'ossos fragmentats que amb prou feines sabem si són de la víctima o de l'assassí (però més probablement de la víctima).

Deixarem les històries de sang i fetge aparcades per un moment i ens dedicarem a coses més lúdiques i innocents, com ara altres materials que també podrien encaixar força bé amb les puntes afilades d'aquelles eines, per exemple, la fusta.



Haurem d'esperar fins a setembre -com a mínim- per conèixer els resultats preliminars de les investigacions criminalístiques. De moment, gairebé tothom ha acceptat per defecte que els neandertals eren caníbals. Més que això: quan volien, podien arribar a ser ferotges, i assassinar un nen petit a cops de pedra quan el mal d'estómac es fes insuportable. No, la prehistòria autèntica no era com la pinten a AO, el darrer pardal.



FONT:

http://www.lne.es/sociedad-cultura/2011/06/11/equipo-sidron-estudia-neandertales-daban-piedras-filo/1087842.html

4 comentaris:

  1. Hola Maria Lluisa!!

    Aunque encajaran las piezas, antes de aplicar la pena:), tendremos que discernir si se trataba de un canibalismo gastronómico o ritual.

    También es interesante el estudio que van a hacer de la movilidad de las poblaciones neandertales a partir del hallazgo de sílex de El Sidrón en varios yacimientos de Cantabria y Asturias.

    Un saludo!!

    ResponElimina
  2. Hola David!

    Sembla que tenen força clar (d'acord amb Lalueza) que de cultural, poca cosa en tenia, el canibalisme practicat amb aquells 10-12 neandertals.

    Què interessant això del sílex! a l'Abric Romaní sembla que també està sent notícia, el que passa és que amb els examens vaig de cul, a veure si demà puc comentar-ho com cal :(

    Et deixo la notícia per si t'interessa:

    http://blocs.tinet.cat/lt/blog/el-bloc-de-les-activitats-de-liphes/category/90/recerca/2011/06/14/els-neandertals-van-fer-servir-l-abric-roman-com-un-espai-multiusos

    És sobre l'ús de l'espai que els neander feien a l'Abric (dormitoris, zona per cuinar, zona per elaborar eines, etc).

    ResponElimina
  3. Muy interesante lo del Abric!!

    Lo que más me ha llamado la atención es el uso complejo del espacio hace unos 50.000 años, con varios hogares simultáneos y compartiendo comida (se supone que un clan con un alto número de individuos)...en contraposición con los episodios de canibalismo que mencionas en el Sidron para las mismas fechas de 50.000 años, que debieron producirse por épocas de escasez y quizás por el comienzo de la regresión demográfica de los neandertales en esta parte de la península ibérica.

    Yo tb ando mal de tiempo, espero poder comentar más adelante tb esta noticia y otras:(

    Suerte con esos exámenes...a por ellos!! :))

    ResponElimina
  4. L'organització complexa de l'espai és el pa de cada dia amb l'Abric!
    Una cosa molt interessant és que aquesta organització és molt semblant a la d'altres societats humanes modernes "primitives", segons els investigadors. Fins i tot s'hi han trobat safates fetes de fusta, i l'utilització del foc és d'allò més rebuscada: cada foguera tenia la seva utilitat.

    Jo també estic d'acord amb tu que el canibalisme d'El Sidrón segurament es va produir en una època d'escassetat de menjar, no crec que els neandertals es dediquessin a devorar-se mútuament per defecte, no surt gaire a compte.

    Gràcies pels ànims, els necessitaré :)

    ResponElimina