dissabte, 17 de desembre de 2011

Ja pots consultar el teu % neandertal online.

Només cal que enviis una petita mostra al 23andme (abans d'enviar les mostres, cal que us hi registreu), i ells molt amables s'encarregaran de calcular-te el famós 1-4%. A canvi d'una petita remuneració, és clar, perquè els diners, encara que no facin la felicitat, ajuden a arribar-hi. Aquí hi ha una petita explicació (en anglès): Find your inner neanderthal i aquí una altra (en anglès, també).Com era esperable, en Hawks ja s'ha fet la prova, i ha sortit que un 2,5% del seu ésser prové d'aquells caçadors-recol·lectors pèl-roigs formidables. Al "Gene Expression" podreu trobar més percentatges d'altres folls per la genètica que ja havien enviat les mostres al 23andme. La majoria de % es mouen entre el 2 i el 3%, però és curiós que entre familiars el % pot variar unes dècimes; és a dir, pot ser que la vostra mare porti un 2,4%, vosaltres un 2,7% i el vostre pare un 2,9%.

Podeu pensar que és un gran avenç, que això fa 4 dies era impensable i que és meravellós poguer calcular la teva neandertalitat d'una manera tant senzilla. Però cal anar en compte a l'hora d'interpretar els resultats, perquè com sabem, hi ha molt de frau darrere d'aquests projectes, que generalment dónen gat per llebre; el que vull dir és que en cas que hi estigueu registrats, no és recomanable prendre's el % obtingut com una veritat absoluta, per diversos motius que expliquen els mateixos responsables del projecte:

"[...] no obstant, creiem que hi ha una sèrie d'inconvenients en aquesta aproximació. Primer de tot, no hi ha cap garantia que els SNPs* siguin realment d'orígen neandertal. Després, fins i tot en el cas que tots els 180 SNPs ho fossin, només identifiquen 13 regions, la més llarga de les quals engloba 160.000 bases. Això és 2 ordres de magnitud per sota d'un 1% d'herència neandertal en el genoma d'un mateix. Per tant, el nombre d'SNPs on una persona porta l'al·lel neandertal conté molt poca informació de la quantitat total d'herència neandertal que aquesta persona pot tenir."

(extret d'aquí).

Tot plegat sembla un altre experiment "escurabutxaques". No m'enredaran pas!


*SNPs: Polimorfisme de nucleòtids simples. Més informació aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada