dimarts, 20 de desembre del 2011

Com es troba distribuit el % d'ADN neandertal arreu del món?

Ja tenim uns resultats preliminars d'usuaris registrats al 23andme. Aquesta companyia t'assegura poder calcular el % que prové directament dels neandertals a canvi d'una remuneració que volta els 100 dòlars.



Val a dir que els resultats són preliminars, és a dir, la tècnica utilitzada té les seves restriccions, només tenim 1-2 neandertals per comparar que van viure molt aprop en l'espai i en el temps i el número d'usuaris registrats en aquesta web representen una porció molt petita de la població total que porta ADN neander. Havent dit això, passem als percentatges de cada regió del món que es mouen entre el 0 i el 3%:


2.0% Nord d'Àfrica
0.5% Àfrica de l'oest
1.0% Àfrica de l'est
1.6% Àfrica del sud
2.5% Amèrica del nord
2.4% Amèrica central
2.4% Amèrica del sud
2.5% Àsia central
2.6% Àsia de l'est
2.3% Àsia del sud
2.6% Europa del nord
2.5% Europa de l'est
2.5% Europa del sud
2.3% Orient mitjà
2.6% Oceania

2.5% mitjana del client de 23andme


Tal com es pot observar, els % entre les diferents regions no-africanes varien en molt poques dècimes, mentre que a l'Àfrica el % és molt més baix, però no és 0%, ni molt menys, que d'altra banda seria l'esperable seguint el model proposant per Green et al, en què els encreuaments van tenir lloc entre la població acabada de sortir d'Àfrica i els neandertals a l'orient mitjà fa 60-90.000 anys, de manera que gran part dels avantpassats dels africans actuals n'haurien quedat exclosos.

No obstant això, veiem que hi ha africans del sud que tenen un % bastant elevat (1,6%) que no seria esperable. Una possible explicació és que molts d'aquests africans serien en realitat afro-americans, i estarien barrejats amb europeus. Sabem que els africans de l'est porten un petit % d'ADN no africà, i que en els nord-africans aquest percentatge es mou entre el 50-80% depenent de la regió.



De totes maneres, regions com l'Àfrica de l'oest i del sud no semblen mostrar barreja amb no-africans, o almenys no s'ha detectat fins ara, i d'acord amb aquests percentatges d'ADN neandertal, si acceptem el model de Green et al com a vàlid, la barreja hauria de ser de més del 50% en els africans del sud, del 40% en els de l'est i del 20% en africans de l'oest.


Alguna proposta?



Podeu consultar més % individuals en aquesta pàgina:

http://www.forumbiodiversity.com/showthread.php?t=26598

2 comentaris:

  1. La verdad es que, aún admitiendo que no es "ciencia dura" (yo no usaría los resultados de 23andme para un artículo por ejemplo, la iniciativa me parece fantástica. si fuera un laboratorio en españo fijo que me hacía el análisis, pero me tira para atrás la logística de pedirlo afuera

    ResponElimina
  2. Hola Millán!

    No et preocupis, que segur que d'aquí uns anyets en tindrem prou d'anar a la farmàcia a comprar un kit especialitzat per fer-nos la prova neandertal, com qui es fa un test d'embaràs.

    L'iniciativa és interessant, el que passa que això de donar 100 euros per correu perquè m'enviin un % més que dubtós... no fa per mi. M'esperaré, potser amb una mica de sort els reis llegiran aquest post i em faran un petit regal :D

    ResponElimina