dimarts, 19 de juliol de 2011

Coses que cauen pel seu propi pes: la dieta de les neandertals prenyades

Actualment alguns sabem que la dieta neandertal no estava composada exclusivament de carn magre, com s'havia suggerit prèviament, sinó que sembla que els neander també eren uns excel·lents xefs de la verdura.Dic alguns, perquè per descomptat, els que defensen que als neandertals els faltaven les connexions necessàries al cervell per poder incloure verdures al seu menú diari, cosa que els hauria abocat a l'extinció, tenen fe en els grans mamífers terrestres per alimentar ex-clu-si-va-ment les poblacions neandertals del pleistocè; segons aquesta versió, un neandertal normal i corrent hauria consumit diàriament unes 5.500 quilocalories de carn vermella, que representen el doble de les que (hauria de) consumir un humà modern adult de talla promig.

Aquest forat als estómacs neandertals s'explicaria per una sèrie de motius que aguanten tota la plataforma d'estupideses que els defensors de la branca lateral han anat creant i alimentant al llarg de les dècades sense cap tipus d'evidència directa. Per exemple, aquests intel·lectuals defensen que els neander haurien tingut un metabolisme molt elevat, s'haurien hagut de desplaçar constantment a buscar els ramats, haurien estat menys eficients regulant la temperatura del seu cos i també uns caçadors força maldestres. De tot això, no n'hi ha cap evidència directa (real), però s'ha fomentat tant que malauradament molta gent s'ho ha acabat empassant.

Doncs bé, un nou estudi ha agafat com a model una mostra de neandertals ben peculiar: les embarassades. Aplicant una perspectiva ecològica nutricional en una neandertal embarassada, una dieta que consistís en devorar 5.500 quilocalories diàries de carn vermella hauria causat la mort de la mare i del fetus.Per tant, se sobreentén que els neandertals no podrien haver sobreviscut amb aquesta dieta tant magre com la ment dels nostres melliatosfèrics, i molt menys causar-ne l'extinció. Els autors arriben a la conclusió que tot el que creiem saber dels neandertals, no només pel que fa a la seva dieta, sinó les seves relacions socials, mobilitat i dinàmica de grup podria estar tant equivocat com la dieta de 5.500 calories.


Enllaç FONT:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1040618211003776

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada