Tots sabem que els avantbraços neandertals són coneguts per la seva fortalesa: certament, hauriem de buscar entre boxejadors i pagesos consumats per trobar algú amb unes insercions musculars tant fortes com les de Feldhofer: que ens ho diguin els mateixos descobridors, que encara que siguin morts, de ben segur que es van emportar el record d'aquell humà amb ossos del gruix d'un os dels que mosseguen a la tomba.
Arribats en aquest punt, hauriem de poguer explicar per què: és que els neandertals feien més exercici, o bé ja neixien amb aquests avantbraços de popeye? Un nou estudi ha examinat exhaustivament els avantbraços d'uns quants exemplars neandertals, moderns antics i moderns moderns.
Un detallet abans de continuar: els avantbraços neandertals no estaven formats d'espinacs ni de sílex, sinó que consistien en un radi i un cúbit, com els nostres. Els autors han trobat que quan s'examinen el radi i cúbit per separat, i es comparen les dels tres grups d'homínids, les diferències no són significatives. És a dir, si demà mateix anant pel camp us trobeu un radi, no podríeu dir a simple vista si va pertànyer a un caçador del pleistocè o a un pagès del segle XIX. Increïble però cert.
Ara bé, quan els avantbraços s'analitzen en tota la seva complexitat, és a dir, ajuntant cubit i radi tal com passa en la vida real, sí que s'observen certes diferències: els avantbraços neandertals encaixen d'una manera lleugerament diferent entre l'espai que va des de l'húmer fins a la mà.
Les causes d'aquestes petites, però apreciables diferències entre ambdues poblacions tenen dues explicacions complementàries: d'una banda, l'adaptació als climes subàrtics on vivien els neandertals durant gran part de la seva existència; sabem que els animals que viuen en climes freds tendeixen a tenir les extremitats més curtes que els que viuen a la sabana, i els neandertals no n'eren pas l'excepció. L'altra causa és senzillament l'herència: els neandertals i humans moderns hem heretat certes característiques diferencials dels nostres avantpassats homínids, que van viure fa entre 500-1.000 milenis.
FONT:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047248411001370
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada