dimecres, 6 de juny del 2012

Crido el planeta terra!

(ehem) Això és pitjor que estar davant d'una càmera. Recordo que la última vegada que era davant d'una càmera em van demanar que fes una descripció de mi mateixa. En aquells moments, la única cosa que vaig tenir el coratge de fer, va ser riure.



A veure, la situació és una mica complicada per les següents raons:

1- Desconec si encara hi ha algú que visita el blog després de més de 2 mesos d'inactivitat.
2- Aparentment sí que hi ha algú: 145 visites diàries de mitjana, que fins i tot superen les que tenia quan publicava entrades a diari. No m'ho explico. No me'n sé avenir. Tant horribles eren, les entrades!?!? (que no contesti ningú o faré un daltabaix!).
3- Blogger ha canviat radicalment el seu aspecte, de manera que quan hi he entrat per primera vegada després de 2 mesos, m'he trobat que no sabia on era. M'ha costat situar-me. Ara encara no estic situada, però com a mínim he pogut comprovar que el blog encara existeix, i que està exactament tal com el vaig deixar per última vegada. Cosa que és un gran què. El que passa és que a l'hora d'escriure les entrades, se'm fa una mica estrany, però malgrat tot, ja he escrit un bon rotllo.

Així que anant de cara al gra, primer de tot vull dir que durant aquests 2 mesos en cap moment no he deixat de banda els homínids. He estat al corrent de tot el que ha passat, que no és pas poc.

Tenim 2-3 hipòtesis més d'extinció neandertal, la notícia aquella que en Miguelón era una mica més alt que els neandertals, avui mateix he llegit el resum d'un article que tractava sobre un virus que també afectava neandertals i denisovans, s'han trobat més flautes antiquíssimes, i també acabo de llegir que estudiant infants neandertals de menys de 5 anys, els arqueòlegs se n'han adonat que aquests creixien una mica més lentament que els seus cosins amb barbeta de la mateixa edat. Cal comentar un pamflet que avisa que seria possible clonar un neandertal, malgrat el pessimisme que mostrava el pare del genoma neandertal, el nostre Pääbo.

He llegit també a correcuita el que semblava una altra hipòtesi d'extinció que culpabilitzava un bacteri de l'extinció neandertal, enlloc dels moderns. Evidentment no m'he perdut cap entrada del Dr. Mozota, ni d'en David, ni d'en Maju, i d'en Hawks me n'he saltat unes quantes, però està fresc com una rosa, i sinó, comproveu-ho vosaltres mateixos amb aquesta frase tant... seva:

 "I should say that our idea of Neandertal ancestry in recent humans is about to get an upgrade, too."

Esperem que sí, perquè últimament tant denisovans com neandertals sembla que estan una mica abandonats.


Pel que fa als moderns, també se n'han dit coses força interessants: per exemple, sembla que s'ha trobat l'haplogrup H en uns esquelets del magdalenià al País Basc, i hi ha alguns blocaires que diuen que els africans de l'oest porten un 20-60% d'herència basca i/o sarda, una dada que en cas de ser certa, ens obligaria a fer replantejar totes les teories de migracions humanes que s'han plantejat fins avui.

En conclusió: ara mateix m'estic preguntat on haig de pitjar per enviar el comentari. Probablement és a la pestanyeta minúscula que m'apareix a l'extrem dret de baix de la pantalla on hi diu "envia comentaris".

Doncs no, no era allà. És a la pestanyeta de color taronja de la part superior centre on hi diu "Publica".









5 comentaris:

  1. ¡...No estaba offline, estaba de parranda!! (dígase con ritmo de rumba catalana). Wellcome back!

    Yo también he oido "tambores de guerra" en la dirección que creo que sugiere Hawks. Y, curiosamente, desde posiciones tradicionalmente bastante alejadas de ese punto de vista.
    Así que.. creo que se avecinan tiempos interesantes... pero creo que aún pasará algún tiempo antes de que lleguen.

    Concretamente, he oído simples rumores (aunque de fuentes bien informadas) que dicen que se empieza a cuestionar, desde laboratorios de ADN-antiguo de primera linea, un hecho hasta ahora aceptado: que lo que se desestima como "contaminación de ADN moderno sapiens" lo sea en realidad, y no sea en parte ADN neandertal "weno-weno".

    Eso, al parecer también explicaría porqué es tan y tan difícil obtener adn fósil de HAM pleistocenos (frente a lo relativamente fácil que es obtner ADN neander). Sería la misma explicación: Porque un % grande de lo que se desestima como contaminación moderna, no lo es en realidad.

    Si todo esto es cierto (yo no digo que sea más que un rumor, aunque a mi me parece un rumor sólido), supongo que esos labos estarán trabajando como locos en nuevas técnicas y protocolos para separar mejor contaminación y adn antiguo humano. Y cuando termine ese proceso, pasarán a re-estudiar muchas cosas, y veremos que sale. Me parece una perspectiva muy interesante, la verdad.

    ResponElimina
  2. Hola Millán!!

    Estava fent una mica de vacances, això és tot :)

    Què interessant això que dius!! El que m'estranya és aquesta contaminació amb ADN modern que dius, perquè la van estimar als laboratoris comparant-la amb la de l'ADNmt i era realment molt baixa (per sota de l'1%) si parlem de l'últim estudi, que si tirem enrere, l'any 2006 van publicar l'esborrany del genoma neandertal 2 equips per separat, i un s'havia descartat perquè es va trobar una contaminació molt alta amb ADN modern. Si no és això, no sé pas què pot ser!!

    D'altra banda, em sorprendria molt que el % pugés de cop, més que res perquè físicament no ens hi assemblem gaire (jo almenys no!), el que no em sorprendria gens és que es tgrobés ADN d'humà modern en el genoma neandertal, cosa que fins ara no ha passat, i que és molt estrany, de fet es contradiu amb alguns estudis de morfologia dels neandertals de Vindija, que apunten en direcció contrària.

    ResponElimina
  3. Hola de nou!
    Sembla que som uns quants que anàvem visitant el blog per veure si tornaves.

    ResponElimina
  4. Hola a tothom!


    M'afalaga molt saber-ho, disculpeu les molèsties :))

    ResponElimina