dilluns, 25 de juny de 2012

Apareix un tercer denisovà!

Dins de la mateixa cova d'on es va extreure l'ADN d'una nena petita de 20.000-30.000 anys que ha servit per reconstruïr el genoma d'aquest llinatge d'homínids que va viure a l'Àsia central, s'ha recuperat un segon molar que pertany a un tercer individu. D'aquest molar se n'ha extret i analitzat l'ADNmt, que com sabem, només es transmet per via materna.Aquest ADNmt s'ha comparat amb els altres dos que s'havien recuperat dins de la cova, un d'un dit, i un altre d'un altre molar. Ja ho veieu, els denisovans es troben força fragmentats.

La comparació d'aquests 3 ADNmts d'individus que en principi van viure molt propers en l'espai i en el temps, ha revelat dades interessants, i és que si l'ADN és com el cotó i no enganya, les diferències observades entre aquests 3 denisovans dupliquen les diferències entre els ADNmt de 6 neandertals que van viure a milers de quilòmetres de distància i també a milers d'anys de diferència. Sorprenent: això vol dir que la diversitat dels denisovans era molt més elevada que la dels neandertals, per raons poc conegudes. Sabem que els denisovans probablement eren mig erectus, i d'altra banda mostren una relació estreta amb els neandertals, per la qual cosa podrien ser una població provinent de la barreja d'altres de molt diferents.

D'altra banda, també sabem que els neandertals eren molt similars entre sí, fins i tot encara més que els europeus actuals, degut a múltiples colls d'ampolla, l'últim dels quals va tenir lloc fa una mica menys de 50.000 anys segons el seu ADNmt.


Font:

The complete mitochondrial genome of a third individual from Denisova Cave

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada