divendres, 17 de juny del 2011

[GENOMA] La meitat del nostre sistema immunològic prové dels neandertals

...en europeus. I el percentatge puja fins al 72% en individus xinesos i al 90% en els papua-nova-guineans. Aquests al·lels provindrien d'homínids no africans, i haurien estat adquirits amb els successius interbreedings.



Pegueu-me, digueu-me que no és veritat! Segons un tal Parham (no puc trobar l'estudi enlloc, per la qual cosa tot això podria ser mentida) aquests al·lels haurien ajudat el sistema immunològic dels africans acabats de sortit del continent bressol per colonitzar el planeta i fer front a malalties que no es trobaven a l'Àfrica i contra les quals no hi estaven inicialment protegits.

Per exemple: l'al·lel HLA-C*0702 no es troba a l'Àfrica i sí al genoma neandertal, i al dels europeus i asiàtics. Un altre al·lel, HLA-A*11, es troba només al genoma dels denisovans i al dels asiàtics (papua-nova-guineans?).

Malgrat que el % d'ADN total d'aquests homínids en els no-Africans no supera el 6%, la xifra es dispara a l'hora de considerar el sistema immunològic. Els % són més elevats al sud-est asiàtic, probablement perquè la selecció va ser més forta en aquesta regió propera als tròpics per l'elevada presència d'agents infecciosos que no es trobarien en zones més fredes.



O sigui, que al final aquests arcaics sí que van servir d'alguna cosa als nostres avantpassats a l'hora de colonitzar el planeta, i no tot va ser ADN broça, com es suggeria al principi. M'encantaria, m'emocionaria, no hi hauria res que em fes més feliç que trobar l'article d'on ha sortit tot això, però malauradament... no he tingut tant d'èxit com el sistema immunològic dels arcaics.

Esperem sentir comentaris/novetats/crítiques/poder veure d'on surt tota aquesta informació tant interessant en els propers dies. Ja era hora, que tinguessim alguna novetat d'aquests homínids tant entranyables. Un moment, i si hi hagués més homínids implicats que encara hem de descobrir!?!? Bestial!!!!



FONT:

http://www.newscientist.com/article/mg21028174.000-breeding-with-neanderthals-helped-humans-go-global.html?DCMP=OTC-rss&nsref=online-news

12 comentaris:

  1. Estoy ahora escucando la charla de Parham pero si esto se confirma, sería muy interesante (aunque por otra parte muy lógico). Casi más que la inmunoglobina neandertal me interesa sobre todo la "denisovana" no neandertal, porque, a mi entender, implica mezcla con H. erectus asiático.

    Este parece ser el caso de HLA-A*11 que se encuentra en mayor frecuencia en Asia Oriental y Melanesia y menor en Eurasia Occidental.

    ResponElimina
  2. Si,lo que pasa es que no sé donde ha publicado los resultados el tal Parham... cuanta gente ha analizado? Solo ha mencionado europeos (probablemente CEU), chinos, africanos y de PNG.

    Por otra parte Parham ha dicho "homínidoS", a lo mejor han otros implicados a parte de los neandertales y los denisovanos, que aun no hemos descubierto. No sé, sin el artículo es dificil de juzgar.

    ResponElimina
  3. Estoy mirando las frecuencias de este alelo HLA-A-11, y ciertamente son mucho más frecuentes en PNG, como era de esperar, aunque se encuentran por toda Eurasia (tienen una frecuencia del 16% en los bascos, por ejemplo). Muy interesante!

    ResponElimina
  4. Vaya lío.

    ¿Se supone que esto descartaría de manera definitiva la teoría de la extinción neandertal debido al "contagio de enfermedades" que portan los modernos al salir de África, no?.

    Si tenemos parte del sistema inmunológico de homínidos antiguos, se supone que los antiguos estarían más adaptados a sobrevivir en diversos ambientes que nosotros; esto hace que parezca más extraño aún si cabe que hayamos sobrevivido nosotros y no ellos.

    ResponElimina
  5. Vaya lío, sí, David. Porque si seguimos a Hawks resulta que el alelo que dicen neandertal al final no lo es (15% en los pigmeos Baka, entre otros muchos africanos).

    Lo que sí que puede ser sostenible es el caso de los alelos HLA*A11 que se atribuyen a los "denisovanos" (probablemente con origen en H. erectus) y que tienen una clina muy clara desde Eurasia oriental hacia occidente. En Africa no se encuentra al sur del Sahara excepto en una muestra urbana de Kampala, Uganda.

    Esto puede no tener nada que ver con cómo se extingueron los neandertales en cualquier caso (yo lo de las enfermedades me lo creo sólo en conjunción con otros muchos factores). Pero lío, lo que se dice lío... si que es uno y bueno.

    ResponElimina
  6. Estoy leyendo la actualizacion del blog de Maju, entonces, ¿al final este estudio no es tan fiable como parecía?

    ¿el HLA-C*0702 finalmente no tiene nada que ver con los neandertales?

    un saludo!!

    ResponElimina
  7. Hola David!

    Sembla que no... potser ho ha manipulat tot la premsa, estic decebuda. Sense l'article d'en Parham, on deu haver publicat tot això, no podem dir res, però em costa molt de creure que hagi dit això, si només mirant en una base de dades ja es veu que aquest al·lel també es troba a l'Àfrica, i per tant no té cap sentit fer-lo venir dels neandertals.

    No m'ho explico :(

    ResponElimina
  8. "En Africa no se encuentra al sur del Sahara excepto en una muestra urbana de Kampala, Uganda. "

    Maju: en la base de datos de Hawks realmente habia muy poca representación de países africanos. En países no africanos habian resultados muy raros, con frecuencias del 0,000 en algunos casos (chinos Han, hispanicos, mulatos...). Lo unico que digo es que se tendria que muestrear mejor antes de asegurar que esos Kampalianos son la excepción y no la norma. De otro modo, eso significaria que están muy mezclados con asiáticos y/o europeos, lo que no sé si es muy plausible en Uganda.

    ResponElimina
  9. Hola Maju,

    No había visto tu comentario, quizás ha sido casi al mismo tiempo.

    Pues sí es un lío, como le comentaba a Maria Lluisa, ya he visto las actualizaciones y la aclaración de que el alelo que decían no tiene nada que ver con los neandertales.

    Un saludo a los dos!!!

    ResponElimina
  10. No es un estudio sino una conferencia (el audio está disponible en inglés) que de alguna forma ha llegado a algunos medios y, claro, todos hemos reaccionado con interés.

    Pero no hay estudio... por ahora.

    ResponElimina
  11. Encara que no hi hagi estudis... per ara... serà bestial si de debó proven que un al·lel del sistema inmunològic prové d'¡erectus!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  12. Encara s'ha de provar, però el HLA*A11 fa bona pinta de moment: molt abundant a PNG i gairebé absent a l'Àfrica. Aquests homínids no deixaran mai de sorprendre'm!

    ResponElimina