Encara que costi de creure, les autopistes serveixen d'alguna cosa més que per cobrar als peatges i fer-nos perdre valuosos i inacabables instants de vida darrere d'una caravana de cotxes que avança a pas de tortuga. Em refereixo a desenterrar totes les restes arqueològiques que ha quedat cobertes per la pols dels segles.
Les obres de l'autopista AP-7 aprop de Girona, al Pla de Dalt de Domeny (Sant Gregori), han deixat al descobert un macrojaciment datat de fa entre 200.000 i 250.000, prop de la gènesi neandertal. En aquest macrojaciment no ha estat possible, de moment, localitzar-hi restes humanes ni altres fòssils.
El que testifica la presència de neandertals en aquesta àrea és precisament tota la parada d'indústria lítica Mosteriana que s'hi ha trobat: raspadors, talladors, "choppers", trinxants, etc. I en tan bon estat, que el director de l'excavació, Albert Aulines, s'ha vist obligat a expressar-ho així: "La seva conservació és tal, que es podrien fer servir ara". Perfecte doncs, a què esperem?
La zona del nord-est catalana és molt rica en tot tipus d'ocupacions humanes que s'extenen de forma continuada des del paleolític inferior, i on evidentment, els neandertals no podien faltar-hi. L'avantatge d'aquest macrojaciment és que abarca un territori molt extens, i els arqueòlegs disposen de finançament durant dos anys per continuar les excavacions, una molt bona notícia en temps de crisi. En paraules d'Aulines: "Estem protagonitzant, doncs, una excavació d'avantguarda".
Font: http://www.elpuntavui.cat/ma/article/5-cultura/19-cultura/513669-mes-restes-neandertals-a-domeny-i-sant-gregori.html
Dos anys d'excavacio! Ossos, ossos!!!
ResponEliminaPero quina mena de jaciments son? Campaments al mig del no res? Amb tipis? No donen cap informacio geologica de la zona!
Hola Adrià!
ResponEliminaNo en tinc ni idea, no l'he vist mai! Amb una mica de sort podria anar-hi a excavar :D
Suposo que en aixecar terra per començar les obres de l'autopista els van sortir aquestes pedres, van cridar els arqueòlegs i aquests van determinar que en una àrea d'x metres quadrats s'hi trobaven aquestes pedres. Com que no crec que als neandertals els hi anessin caient eines de sílex pel camí, el més probable és que fos un campament.
doncs parlant de jaciments neandertals he visitat l'Abric Romaní i la veritat es que el video que projecten a la visita guiada deixa mooolt que desitjar
ResponElimina