El jaciment cantàbric més modern trobat fins ara habitat pels neandertals o almenys talladors de pedra Mosteriana va ser ocupat en un període de temps que va des dels 70.000 als 24.000 anys abans del present.
Fa poc que aquest jaciment va sortir a les primeres pàgines de les revistes arqueològiques per una pervivència neandertal molt tardana, gairebé contemporània a l'última gran glaciació, fa 20.000 anys.
Fins ara, els arqueòlegs només havien estat capaços de trobar eines de pedra, però ara sabem que d'aquí poc anunciaran a tothom una exclusiva: finalment, els neandertals han donat la cara! Desconeixem quants n'hi ha i si feien bona cara o pel contrari van morir agonitzant. La única dada que s'ha filtrat és la seva edat: entre 36.000 i 39.000 anys segons les datacions amb C14, cosa que els situaria entre els penúltims.
Aquests neandertals podrien ajudar-nos a resoldre molts de dubtes que tenim, com per exemple, saber per què fa 48.000 anys les poblacions neandertals de l'oest van perdre gran part de la seva diversitat genètica.
Font: (via Pileta): http://lacienciadivulgativa.blogspot.com/2012/03/arqueologia-hallan-restos-oseos.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada